Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dobar život od 30 tisuća butelja

11.07.2012. 22:00
Dobar život od 30 tisuća butelja


Vrlo sam zadovoljan što moja obitelj može pristojno živjeti od naše proizvodnje, tim više što se iz dana u dan povećava potražnja za našim vinima te ćemo slijedom toga povećavati proizvodnju, kaže Šime Škaulj
Šime Škaulj je na nedavno održanom sajmu “London international wine fair” osvojio srebrnu medalju za Cabernet sauvignon 2010. Podsjetimo kako se na sajmu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo 25 hrvatskih vinarija od čega dvije udruge: Vinistra i Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije – Vina Liburna. Iz navedene Udruge uz Šimu Škaulja, srebrnu medalju također je osvojio Božo Bačić iz Podgrađa kraj Benkovca za svoje aromatizirano vino Asseria 2011., a brončanu medalju za Syrah barrique 2009. dobio je Damir Jurjević iz Zadra.
Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog svijeta, što je najveći broj uzoraka otkad ovaj ugledni časopis dijeli ovu u vinskom svijetu i te kako relevantnu nagradu. Vinarima Udruge Vina Liburna ovo je druga godina kako se predstavljaju na najpoznatijim međunarodnim vinskim sajmovima, kao što su Prowein, u Dusseldorfu i London Wine Fair 2012., gdje su skupa s ostalim hrvatskim vinarima potvrdili da imaju vrhunska vina. London Wine Fair vodeći je međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri, a izlagači prezentiraju kompletan pregled svjetskog tržišta.
Kruna truda
– Kruna mog truda i rada je srebrna medalja osvojena na manifestaciji London Wine Fair 2012., navedena medalja je san svakog vinara. Za nasu Udrugu izuzetno je veliki uspjeh što smo imali priliku izlagati na najvećim vinskim sajmovima. Čast je što smo se našli u društvu najboljih hrvatskih i svjetskih vinara. Naša vina degustirali su svjetski poznati enolozi koji su nam uputili odlične komentare. Jako smo zadovoljni i posjećenošću našeg štanda od strane posjetitelja koji su rado degustirali naša vina. Ostvarili smo nove poslovne kontakte s trgovačkim predstavnicima, vinarima i sommelierima, rekao nam je Šime Škaulj koji se kako stranim tako raduje i sudjelovanju na manifestacija u Hrvatskoj na kojima je ostvario kontinuiran slijed u osvajanju mnogobrojnih nagrada.
Festival vina i hrane
Tako je na Sabatini 2010., međunarodnoj manifestaciji vinogradara i vinara, koja se svake godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji, osvojio velike zlatne medalje a njegov Cabernet sauvignon proglašeno je najboljim vinom po mišljenju novinarske struke. Na Sabatini 2011. osvojio je pet zlatnih medalja, za Cabernet sauvignon 2010., Merlot 2009., Merlot 2010., a njegov Merlot 2009. proglašen je najboljim od strane novinara. Pretprošle godine na prvom održanom Vinfestu u Benkovcu njegovo vino Cabernet sauvignon berba 2009. proglašeno je šampionom, a zlatnu čevulju osvojio je za Merlot 2009. Na Vinfestu 2011. osvojio je dvije zlatne čevulje za Merlot 2009 i Cabernet sauvignon 2009.
– Benkovac je moj grad i sudjelovati na Vinfestu za mene ima posebnu vrijednost. Raduje me da je na Vinfestu ocjenjivačka komisija sastavljena od najistaknutijih stručnjaka sa područja vinarstva i vinogradarstva te mi je drago da su organizatori u Benkovcu postavili visoke standarde. Upravo na taj način možemo doprinijeti napretku vinarstva u našem gradu Benkovcu, Zadarskoj županiji i šire, naglasio je Šime Škaulj koji skupa sa vinarima iz Udruge Vina Liburna radi na organizaciji drugog Festivala vina i hrane koji će se održati od 30. 8. do 1. 9. 2012. u Zadru.
Korist od nagrada
Zanimalo nas je što znače navedene nagrade i izlaganja za promidžbu i plasman na domaćem i inozemnom tržištu što nas je u ugodnom razgovoru dovelo i do pitanja može li se od vinogradarstva i vinarstva živjeti.
– Mnogobrojne manifestacije i osvojene nagrade uz osobnu satisfakciju su i najbolji oblik promidžbe i pridonose kvalitetnom plasmanu naših vina kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Ovom prigodom bih zahvalio i medijima koji nas kontinuirano prate. Vrlo sam zadovoljan što moja obitelj može pristojno živjeti od naše proizvodnje, tim više što se iz dana u dan povećava potražnja za našim vinima te ćemo slijedom toga povećavati proizvodnju, što neće biti ni malo lagan posao, ali se nadamo da ćemo uz pomoć mjerodavnih institucija Grada Benkovca i Zadarske županije u tome uspjeti, kazao nam je ovaj vrijedan vinar.
Vinogradarstvom se Šime Škaulj bavi od rane mladosti, njegov pokojni otac Paško bio je vinogradar pa mu je pomagao u poslu, tada su imali oko desetak tisuća loza. Poslije Domovinskog rata se počeo intenzivnije baviti uzgojem vinove loze, a potom iz godine u godinu sve više i vinarstvom. U tom vremenu je dobio u koncesiju stare vinograde u Nadinskom blatu koje su pokrčili i posadili mlade nasade. Prije osam godina je podigao 5.500 loza na površini od jedan i pol hektar na vlastitom zemljištu u Nadinu. Pet godina poslije na Nadinskom blatu podigao je još 12.000 loza, na 2,5 hektara, uz pomoć državnog poticaja. Prošle godine posadio je još pola hektara vinograda na svom zemljištu u blizini obiteljske kuće. U planu ima posaditi nasad od još 20.000 loza u Nadinskom blatu.
Vinski podrum i kušaonica
– Pored obiteljske kuće izgradili smo novi vinski podrum većeg kapaciteta, da možemo preraditi oko 30 vagona grožđa, što je otprilike 150.000 do 200.000 butelja. Prošlogodišnja proizvodnja nam je dosegla 25.000 butelja, a ove godine očekujemo do 30.000 butelja. U sklopu vinskog podruma izgradili smo kušaonica u dalmatinskom stilu koja može primiti oko pedesetak ljudi koji žele doći degustirati naša vina, u samostalnom aranžmanu ili u organizaciji turističkih zajednica, kaže Šime Škaulj koji nađe vremena i za bavljenje maslinarstvom te u neposrednoj blizini obiteljske kuće u Nadinu ima maslinik sa oko 100 stabala uglavnom sorte oblica. Prije dvije godine za svoje maslinovo ulje dobio je ekomarkicu s kojim je osvojio medalje na manifestaciji Maslina u Splitu. Kako je maslinik još relativno mlad proizvodnja je oko 150 do 200 litara maslinovog ulja što su dovoljne količine za obitelj i prijatelje, a dio proda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Nadinu.
Šime Škaulj s obitelji se odlučio na ekološki uzgoj znajući kako su pred njima veliki napori i izazovi. Tri godine im je trajao prijelazni period iz konvencionalne u ekološku proizvodnju uz nadzor Prve ekološke stanice iz Zagreba. Prijelazno razdoblje podrazumijevalo je da su iz zaštite isključeni svi herbicidi i pesticidi, kao i mineralna gnojiva u prehrani. Nakon strogih kontrola Prve ekološke stanice te analiza tla i zemljišta kao i samog grožđa dobili su službenu potvrdu da su njihova vina ekološka. Maraština 2010., Cabernet sauvignon 2010., Merlot 2010., Syrah 2010., Cuvee Tomislav 2010. nose ekološku markicu i kruna su dugogodišnjeg bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom obitelji Škaulj.
– Imamo visokokvalitetni ekološki proizvod i nadamo se da će osviještenost o konzumiranju ekoproizvoda biti sve veća. Danas na području Nadina ima oko 400 hektara vinograda, na kojima se nalazi oko 2 milijuna loza, od toga je 60 hektara u ekološkoj proizvodnji čime prednjačimo u Hrvatskoj. Nadamo se dobrom plasmanu na domaćem i inozemnom tržištu te me vrlo raduje poziv koji sam dobio drugi put da sudjelujem kao izlagač na najvećem ekosajmu u Europi, koji će se održati u Nürnbergu, istaknuo je Šime Škaulj.
– Vinske priredbe i prodajne izložbe vinarima su mjesto gdje se susreću s dobrim degustatorima, izravnim potrošačima i trgovcima vina. Bez takvih priredbi osobito natjecateljskog karaktera teško da bi potrošači dobili uvid u kakvoću vina pojedinih vinara. Zato je sudjelovanje na vinskim priredbama, kušaonicama, prodajnim izložbama i natjecanjima vinara na kojima potrošači i stručnjaci ocjenjuju kakvoću vina, neizostavno i uvjet opstanka vinara na tržištu.
Danas je teško živjeti od proizvodnje, osobito od proizvodnje vina. Ali naši vrijedni vinogradari i vinari svakodnevno nas vesele vrijednim nagradama i priznanjima o kakvoći njihovih proizvoda. Takva priznanja uvjet su za uspješniju prodaju vina i ostvarenje prihoda od kojih se, siguran sam, može dobro živjeti. Prihodi se mogu povećati poboljšanjem kakvoće vina. Kakvoća vina ovisi o dobrim sortama i vinogradarskom položaju, odnosno o dobrom vinogorju i podneblju. Kakvoća grožđa prenosi se u vina nakon uspješnog ovinjenja, čuvanjem i njegom vina u dobrim podrumima i kakvonosnom suđu.
Sudjelovanjem na izložbama vina i susretom s potrošačima i stručnjacima dobije se potvrda o kakvoći vina koja je najvažnija karika u uspješnom poslovnom životu naših vinara, ustvrdio je prof. dr. sc. Ante Kolega.