Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spas od gluhoće za 70 tisuća kuna

11.07.2012. 22:00
Spas od gluhoće za 70 tisuća kuna


Upala je rezultirala gotovo potpunom gluhoćom, što je indikacija za ugradnju BAHA uređaja. U travnju je uređaj pacijentu ugrađen u kost lubanje. Sada, tri mjeseca nakon operacije, koliko treba aparatu da se integrira, aktivirali smo procesor koji mu omogućuje da čuje, pojašnjava dr. Rudić


Tri mjeseca nakon što je na Odjelu za otorinolaringologiju Opće bolnice Zadar organizirana radionica iz suvremene otokirurgije, tijekom koje je  ugledni svjetski stručnjak  prof. dr. sc. Alexis Bozorg  Grayelli s Medicinskog fakulteta Xavier Bichat Univerziteta Paris-7 Diderot, zajedno sa zadarskim stručnjacima, pacijentu Romanu Manušu ugradio BAHA-u (bone anchored hearing aid),  jučer je zahvat finaliziran  postavljanjem zvučnog procesora.
Titanijski implantat  i zvučni procesor
Dr. Milan Rudić, kojemu je  dr. Borzonga Grayellia bio  mentor prilikom pisanja  doktorata, pojasnio je da je  BAHA ugradbeni uređaj koji  se sastoji od titanijskog implantata koji se ugrađuje u  kost iza uha i zvučnog procesora te omogućuje direktno zvučno podraživanje  unutarnjeg uha preko kosti.  BAHA se može ugraditi osobama koje imaju provodnu  ili mješovitu nagluhost,  primjerice kod kongenitalne  anomalije srednjeg uha i/ili  zvukovoda, kronične upale  srednjeg uha i/ili zvukovoda,  stanja nakon radikalne operacije srednjeg uha, otoskleroze… BAHA se može ugraditi i kod teže jednostrane  nagluhosti ili gluhoće, pri  čemu se uređaj postavlja iza  bolesnog uha, tako da se  zvuk prenosi kroz kost do  zdravog uha te pacijentu  omogućuje bolju razumljivost u buci, stereofonsko  slušanje te bolje određivanje  smjera zvuka.
Suradnja s dr. Borzongom  Grayellijem, kako pojašnjava dr. Rudić, traje od 2009.  godine, točnije od održavanja francusko-hrvatskih otoloških dana. U travnju, kada  je dr. Borzong Grayelli boravio u Zadru, Općoj bolnici je  švicarska tvrtka Cochlear donirala  uređaj BAHA, čija  je vrijednost, zajedno s implantacijom  oko 70 tisuća kuna.  Uređaj su zajednički financirali Švicarci i i zadarska  Opća bolnica.
Stroga selekcija  pacijenata
– Uređaj smo  ugradili pacijentu  koji se dugo godina  borio s kroničnom  upalom uha. Upala  je rezultirala gotovo  potpunom  gluhoćom, što je indikacija za ugradnju BAHA uređaja.  U travnju uređaj mu  je ugrađen u kost lubanje.  Sada, tri mjeseca nakon operacije, koliko treba aparatu  da se integrira, aktivirali smo  procesor koji pacijentu omogućuje da čuje, kaže dr. Rudić, dodajući da je u cijeloj  priči problematično to što  uređaj nije na listi HZZO-a,  tako da su ga zajednički financirali zadarska Opća bolnica i proizvođač Cochlear.
Uz pomoć dr. Borzonga  Grayellia prvi put je takav  zahvat u travnju izveden u  Općoj bolnici Zadar. Prije  Zadra takva operacija je izvedena i u Zagrebu. 
Dr. Marijan Kovačić, voditelj Odjela za otorinolaringologiju, navodi da je  ugradnja BAHA uređaja vid  rehabilitacije pacijenta koji  imaju problema sa sluhom.
– Selekcija pacijenata za  ovaj zahvat je relativno stroga. Što se tiče tehnike koju  smo apsolvirali, ona nije  zahtjevna. No problematična je visoka cijena zbog  koje će zahvat teško ići u  učestalu primjenu. Zato smo  u pregovorima samo s donatorima, koji će pomoći  realizaciju ovog modela  slušne rehabilitacije, kaže dr.  Kovačić.
Dr. Rudić ne skriva zadovoljstvo što je tvrtka Cochlear koja proizvodi slušne  uređaje Zadar uvrstila u svoju mapu kao centar gdje se  ugrađuje uređaj BAHA.