Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Avvantura: Od Hanekea i klasika na Jadranu do Googlea

Autor: Maja Hrgović

11.07.2013. 22:00
Avvantura: Od Hanekea i klasika na Jadranu do Googlea


Kulturna ljetna zbivanja u Zadru dobit će točku na »i« u posljednjem tjednu kolovoza, kad će se četvrtu godinu zaredom održati 4. Avvantura festival film forum Zadar. Manifestacija je jučer predstavljena u zagrebačkom kinu »Tuškanac«, u Hrvatskom filmskom savezu, gdje su o dosadašnjim uspjesima festivala i budućim planovima govorili predstavnici organizatora i zadarske lokalne vlasti koji u ovom projektu vide priliku da se taj grad plasira kao zanimljivo kulturno odredište unutar Europske unije i da međunarodnoj publici predstavi svoju bogatu baštinu.
– Zadar ima lijepu baštinu, ali filmski festival je nešto o čemu smo godinama sanjali. I napravili smo ga. Na festivalu se trudimo napraviti jednu obiteljsku, toplu atmosferu, gosti to vide i šire vijest o nama svuda po svijetu – rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća Zadra Dražen Grgurović, koji je oduševljen primjerima filmaša koji su – poput Branka Lustiga – došli u Hrvatsku samo zbog filma, a onda tu trajno i ostali.
Europske koprodukcije
Od 24. do 31. kolovoza u Zadru će se tako prikazivati nezavisni igrani i dokumentarni filmovi, prvijenci, kratki filmovi, mainstream naslovi. Okrenut koprodukcijama, glavni program će privilegirati europske koprodukcije koje će ocjenjivati međunarodni stručni žiri: glumica Arta Dobroshi, poljski redatelj Krzysztof Zanussi, japanski skladatelj filmske glazbe Shigeru Umebayashi, filmski kritičar i televizijski urednik Dean Šoša te Christian Jeune, direktor Filmskog odjela i glavni selektor vodećeg svjetskog filmskog festivala, onoga u Cannesu.
– Ovaj peteročlani žiri birat će najbolje među festivalskim hit naslovima poput »Broken circle breakdown« belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena (nagrađen i od publike berlinskoga festivala); »The Deep« islandskog redatelja Baltasara Kormakura, film o stvarnom događaju, o čovjeku koji satima pliva kroz ledeno more, istaknuo je direktor festivala Sergej Stanojkovski.
Na konferenciji se govorilo i o filmskoj platformi »Eye on films« – to je poslovni model za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca u kojemu sudjeluje oko četrdeset distributera i oko pedeset festivala, a Avvvantura festival kao jedini u Hrvatskoj.
Filmske poslastice
– U Zadru se natječu i kratki filmovi, pa u suradnji s Europskom filmskom akademijom prikazujemo najbolje europske kratke filmove godine, a u suradnji s Austrijskim ministarstvom vanjskih poslova i Austrijskom filmskom akademijom festival donosi ponajbolje austrijske kratke filmove. Zahvaljujući plodnoj suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, iz Austrije nam stižu prave filmske poslastice kao tribute jednom od vodećih europskih i svjetskih redatelja – Michaelu Hanekeu – ističe Stanojkovski, napominjući daje Austrija ove godine i »Zemlja partner« festivala. U sklopu te suradnje premijerno će se prikazati pobjednik filmskog festivala Rotterdam (Tiger Award) film »Soldate Jeannette« autora Daniela Hoesela, čija će ekipa gostovati u Zadru.
Također, tu je i program »Klasici na Jadranu« koji donosi retrospektivu renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona (1991-1999), razne radionice i masterclassovi (jedan će voditi Nedeljko Dragić, istaknuti autor Zagrebačke škole crtanog filma). Od dokumentaraca zanimljiv se čini onaj »Google and the world brain«, a od domaćih naslova bit će prikazan film »Obrana i zaštita« Bobe Jelčića.