Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sveučilište srušilo bivšu praonicu

Autor: Andrina Luić

11.07.2013. 22:00
Sveučilište srušilo bivšu praonicu

Foto: Zvonko KUCELIN



Stanje je alarmantno! Pučkoj kuhinji prijeti zaraza, dogodit će se zlo ako hitno nešto ne poduzmemo – upozorila je prije godinu i pol dana na aktualnom satu Gradskog vijeća Zadra Marija Pletikosa, vijećnica HDZ-a. I nije to učinila samo tada. I nije bila jedina. Nekoliko su puta objekti koji se nalaze u sklopu budućeg kampusa, a u susjedstvu Caritasove pučke kuhinje i prenoćišta sv. Vinko Paulski, bili tema vijećničkih pitanja. Sada su, čini se, ipak došli na red jer je početkom ovoga tjedna počelo rušenje i čišćenje terena na kojemu će niknuti budući sveučilišni kampus.
Po riječima Ivone Fatović iz Službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Čistoćom d.o.o. i uz suglasnost Grada Zadra, Sveučilište je započelo s rušenjem bivše praonice.
Beskućnici bez okupljališta
– Radovi su počeli ponajprije zbog sanitarnih razloga, a potom i kako bi se uredio okoliš i ispunili uvjeti vezani uz projektiranje prve faze gradnje Novog kampusa. Izvođač radova je obrt Kalcina i u sljedećih 30 dana teren bi trebao biti očišćen, a vrijednost radova procijenjena je na 60.000 kuna, potvrdila je Ivona Fatović i naglasila kako je riječ o prostoru kojim se preko dana koriste beskućnici, a Sveučilište, kao i sam Grad i mnogi Zadrani, upoznati su s tom situacijom pa je stoga i obaviješten Centar za socijalnu skrb sa zamolbom za zbrinjavanje beskućnika.
Sanja Paleka, ravnateljica zadarskoga Centra za socijalnu skrb, o rušenju bivše praonice doznala je od novinara Zadarskog lista. Tvrdi da sa Sveučilišta nije stigla ni pismena ni usmena obavijest, a kad je riječ o beskućnicima koji su se tamo okupljali, kaže da je uglavnom riječ o ljudima koji nemaju boravište na zadarskome području pa Centar i nije nadležan za njihovo zbrinjavanje.
Prijetila zaraza
– Prije četiri godine policija je naložila da se ti ljudi vrate u matične sredine i obrate tamošnjim centrima za socijalnu skrb, ali, koliko mi je poznato, neki su otišli i ponovno se vratili. Želim naglasiti da zadarski Centar nema nikakvih ovlaštenja nad beskućnicima koji dolaze iz drugih sredina, objasnila je Paleka.
Iako nema ništa s prostorom koji se ruši, don Ivan Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, zadovoljan je što se taj problem napokon počeo rješavati.
– Godinama smo preko gradskih vijećnika upozoravali i molili da se nešto poduzme jer mi nismo vlasnik toga prostora pa nismo mogli ništa ni učiniti, međutim, u susjedstvu smo i bili smo izravno ugroženi, a najgore je bilo za toplijega vremena, kazao je don Jurišić i dodao da njihovi štićenici u prenoćištu imaju poludnevni boravak, a preko volontera nastoje im se organizirati različite aktivnosti tako da što manje vremena provode na ulici ili donedavno u ruševinama iz kojih je prijetila zaraza.