Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tvrtke i radnici danima čekaju liječničko uvjerenje za posao

Autor: Valentina Mlađen

11.07.2013. 22:00
Tvrtke i radnici danima čekaju liječničko uvjerenje za posao

Foto: Zvonko KUCELIN



Na broj ambulante medicine rada u Domu zdravlja nitko se ne javlja. Dr. Martina Prtenjača na porodiljnom je dopustu, a tko će doći na njeno mjesto odlučit će natječaj koji je u tijeku, no u međuvremenu došlo je do zastoja obavljanja liječničkih pregleda te do zastoja zapošljavanja, jer koliko god to u vrijeme krize nevjerojatno zvučalo, 50-ak sezonskih radnika od zaposlenja dijeli samo jedan liječnički pregled.
– Prije petnaestak dana uputili smo na medicinu rada u Dom zdravlja po redovnoj proceduri dvoje mladih ljudi koje želimo zaposliti kao traktoriste u sezoni. Prije toga oni moraju proći liječnički pregled bez kojeg ih zakonski ne možemo zaposliti, no oni su već petnaest dana na čekanju dok se odredi tko je zamjena liječnici koja je tamo radila, a liječnici koji rade jednostavno ne mogu stići jer je sad sezona i ima previše posla, kaže Elvira Sterle, direktorica farme krava Vigens. Na žalost u vrijeme sezonskih poslova, Vigens nije jedini koji se susreće s ovim problemima, a iz Doma zdravlja Zadarske županije u kojoj se nalazi ambulanta medicine rada koja ne radi obećavaju kako će problem što prije riješiti.
Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek kaže kako je natječaj za zamjenu raspisan te se na sve moguće načine nastoji pronaći zamjena za doktoricu Prtenjača, naime, na tržištu rada nema nezaposlenih doktora medicine rada pa će problem pokušati riješiti na drugačiji način.
– Sklopili smo ugovor s dva liječnika medicine rada na području Zadra te će oni preuzeti dio radnika kojima je isteklo uvjerenje ili je potrebno novo, a za koje je bila zadužena doktorica. Oni do četvrtka zbog pregleda djece za upise u škole nisu mogli preuzeti te preglede, ali od danas će krenuti s preuzimanjem dijela pacijenata i ja se nadam da će to sad krenuti.
Uz dr. Prtenjaču, čija ordinacija se nalazi u Domu zdravlja ugovorni liječnici medicine rada su dr. Nadislav Pedić te dr. Mate Mustać koji su već godinama prekapacitirani.