Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Pagu renesansa još traje

Autor: Ante Vidović

11.07.2013. 22:00
U Pagu renesansa još traje

Foto: Marin GOSPIĆ



Turistička patrola Zadarskog lista napušta kopno i kreće u osvježavajući obilazak turističkih odredišta na otocima zadarskog arhipelaga, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije »Biramo najuređenije mjesto«. U ovom broju predstavljamo grad Pag, grad turizma na otoku iznenađenja. Nije potrebno isticati kako Pag iz godine u godinu podiže svoj turistički rejting, ispreplićući u jedinstvenu pašku čipku moderni turizam, potrebe današnjeg gosta, povijesne vrijednosti i atraktivne i netaknute prirodne destinacije kojima obiluje.
Uređenost i opremljenost ulaza u grad zadržala je svoju visoku razinu iz prijašnjih godina. Ulaz je čist i hortikulturno uređen. Na ulazu u grad nalazi se tabla dobrodošlice i postavljeni su putokazi koji pokazuju put do svih važnijih odredišta u gradu. Inače, putokazi smeđe i bijele signalizacije postavljeni su na svakom frekventnijem i važnijem križanju kako bi se gostima olakšalo snalaženje u gradu.
Kamena pozornica Starog grada
Nakon obilaska ulaza patrola je krenula prema Turističko informativnog centra koji je nalazi u Veloj ulici i čija je pozicija jasno označena tako da ga turisti lako mogu pronaći. Do TIC-a se krenulo preko novog mosta koji je sagrađen u venecijanskom stilu kao replika nekadašnjeg mosta. Njime je ulaz u staru gradsku jezgru i sama jezgra dobila još više na atraktivnosti. Poslije mosta ušlo se u staru gradsku jezgru, renesansno djelo kipara i arhitekta Jurja Dalmatinca. Tamo počinje prava paška priča. Grad je planiran veoma skladno, po načelima mediteranskog pojasa, s trgom u sredini i paralelnim rasterom ulica. Teško je ne uživati u tom skladu ljepote i jednostavnosti, igri bijelog kamena i sunca na pozornicama Kneževa dvora, Benediktinskog samostana svete Margarite gdje koludrice stoljećima čuvaju recepturu baškotina, Zborne crkve Marijinog Uznesenja, kuli Skrivanat. Vratimo se u TIC. TIC je otvoren svaki dan od 8 do 22 sata i gosti će od ljubaznih djelatnica uvijek moći dobiti potrebnu informaciju. Police su popunjene turističkim prospektima Paga i Hrvatske. Direktorica TZ Pag Željka Miletić zadovoljna je ovogodišnjim paškim turističkim brojkama.
– Rezultati su na razini prošlogodišnjih. U prvih šest mjeseci ostvareno je 120.000 noćenja i 16.000 dolazaka. Očekujemo da ovogodišnja sezona bude od tri do pet posto bolja nego što je bila lanjska, kaže Miletić.
Turistička patrola se nastavlja kroz Velu ulicu do Trga Petra Krešimira IV. Šetnja se nastavila starom gradskom jezgrom uz bedeme i obilazak kule Skrivanat koja je jedina preostala gradska kula. Pored svakog spomenika kulture, povijesne građevine, nalazi se info tabla koja na hrvatskom i engleskom jeziku govori o kojem je spomeniku riječ i iz kojeg stoljeća datira. Za primijetiti je bilo da su sve javne površine besprijekorno uređene i održavane.
Mediteranska žiža
Šetnja Pagom završila se na gradskoj rivi. Tipična mediteranska živost – ispijaju se jutarnje kave, neobvezno priča i čeka se zvizdan da se ode kući na ručak, dok to sve promatra kip Jurja Dalmatinca. Inače, riva je i gradska šetnica i na njoj su u tu svrhu postavljene klupe za odmor, noćna rasvjeta, kante za otpad i neizostavni pitari s cvijećem. Riječ-dvije zaslužuju i paški ugostitelji koji imaju sreću da na svom meniju ne moraju ništa izmišljati već samo preuzmu tradicionalne otočne proizvode – za prilog domaći pršut i paški sir, glavno jelo paška janjetina ili friška riba, a sve skupa zaliveno otočnim vinom koje predvodi neizostavni Gegić.
U Pagu se tijekom ljeta organizira čitav niz događaja različitog karaktera – zabavnog, sportskog, kulturnog. Opći je dojam ipak da prevladavaju kulturni događaji. Pag je jedan od rijetkih gradova i mjesta u Zadarskoj županiji koji se, također može pohvaliti s reprezentativnim suvenirnicama u kojima se nude originalni i autohtoni otočni suveniri – od paške čipke, preko soli, vina Gegića, paškog sira do neizostavnog Jurja Dalmatinca. Upravo zbog toga što svoju ponudu najvećim dijelom zasnivaju na domaćim autohtonim proizvodima, a ne na proizvodima Made in China, paške suvenirnice dobivaju sve pohvale od stranih i domaćih.
Pag je bio i ostao mediteranski dragulj hrvatske turističke ponude. Pobjeći s kopna na otok iznenađenja i kroz golu kamenu pustinju ući u renesansnu oazu grada Paga danas je prava vrijednost koju treba znati cijeniti. Pogotovo kada se zna da je ta oaza samo ulaz u skriveni svijet prirodne, kulturne i povijesne baštine Hrvatske i Mediterana.