Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto glazbe, u fokusu – guze

Autor: Maja Hrgović

11.07.2013. 22:00
Umjesto glazbe, u fokusu – guze

Foto: PIXSELL



Iako je kao zvijezda prve večeri Fresh Island Festivala na Zrću najavljivan Snoop Dogg – reper svjetskog glasa koji je nekad bio poznat kao Snoop Doggy Dog, a danas, iz nekog razloga, ima novo ime, Snoop Lion – mnogi su u novaljski klub Papaya pohitali u srijedu navečer radi glazbenice koja je svojim nastupom imala tek zagrijati publiku, australske reperice Iggy Azalea. U ove potonje spadamo i mi – tinejdžerski žestoko zapaljeni za tu visoku, manekenski građenu bijelkinju čija je biografija dostojna holivudske ekranizacije, odlučili smo iskoristiti rijetku priliku da u regiji uživo pogledamo je li uživo tako dobra kao na singlovima »Bounce«, »Murda bussines«, »Pu$$y« i, pogotovo, »Work«, čiji su stihovi razorno iskren sažetak njezine životne priče, i priče o ostvarenom američkom snu.
Bijeli uljez
Ta pjesma s carlyleovskom porukom o potrebi da se čovjek, želi li išta ostvariti u životu, bez ostatka posveti radu, kao što je Iggy, žudeći da se probije u vrh svjetske rep i hip hop scene, radila fizičke poslove da zaradi za avionsku kartu do Floride, i ondje kao šesnaestogodišnjakinja bez novca i bez obitelji, krvari za priliku da se dokopa studija. Ta dirljiva narativna pozadina moćno producirane pjesme kontrapunktirana je agresivno seksualiziranom spotu koji rasteže sve granice primjerenog i politički korektnog.
Labava maska
 Iggy Azalea radila je na svom snu sve dok nije postala toliko velika da je zasmetala crnim reperi(ca)ma, poput jezičave Azalee Banks, koja se rasistički okomila na nju kao na bijelog uljeza u američku rap kulturu.
Očekivanja su, dakle, bila velika i na koncu ipak nezadovoljena. Iggy je seksi i to zna, na pozornici je bila samouvjerena – gotovo do bahatosti – a komunikacija s publikom bila je prilično hladna i na razini jeftinih doskočica iz porno filmova: aludirala je stalno na mrdanje guzom, po kojemu je poznatija nego po svojoj glazbi, i u nekoliko navrata zagazila debelo u vulgarnost, kao da je žestokim trljanjem spolovila preko vrućih hlačica pokušavala na sebe svrnuti pažnju koju nije uspijevala privući novijim, manje poznatim pjesmama, pa se ustvari činilo da je ta njezina samouvjerenost tek labava maska. Iako je većina publike, kojom brojčano dominiraju muškarci, bila vjerojatno zadovoljna time što je izložena tolikom količinom seksa, oni koji se nisu dali opčiniti pukim mrdanjem guze i pjevanjem (skoro) na plejbek bili su razočarani.
Očekivano drzak
U podlozi su, naime, bile kompletne njezine pjesme, koje je pokušavala »podebljavati« pjevanjem, ali nije uspijevala pohvatati sve stihove, čime baš i nije opravdana oznaka live na programu pored njezinog imena.
Snoop Dogg je, nakon Iggy, djelovao zbilja kao velika zvijezda. Bio je očekivano drzak, ali i zabavan, opušten i duhovit, što je publika – prema procjeni organizatora, radilo se o četiri tisuće ljudi, vjerojatno tisuću previše za humano uživanje – znala cijeniti. Partijalo se do jutra. Snoop je na Fresh Island Festivalu snimio kadrove videospota s grupom Madcon, što bi mogla biti odlična reklama za hrvatski turizam zbog milijunske gledanosti njegovih spotova.
Fresh Island Festival traje u Papayi do sutra.