Karolina i Zvonko Čulina izložili apstrakcije, ali s porukom

Slika korisnika valentinam
ART OBITELJ
Izložba je, kako ističe Zvonko Čulina, i svojevrsna igra slika i riječi, s obzirom da se Zvonko uz slikarstvo još više bavi pisanjem, karikaturom, humorističkim izričajem, pa je nekim izloženim radovima nastojao povezati slikanje i pisanje
Zvonko KUCELIN
Slikarstvo ih je davnih dana spojilo, a danas je nezaobilazni dio života bračnog para Čulina,

Slikarstvo, koje ih je davnih dana spojilo, i danas je nezaobilazni dio u životu bračnog para Čulina, ali i cijele njihove obitelji koju čine još dvije kćeri.

Karolina i Zvonko Čulina pripremili su Zadranima još jednu u nizu brojnih izložba na kojoj ovaj umjetnički bračni par iz Pridrage predstavlja svoje najnovije radove. Izložba je otvorena u Kapetanovoj kuli od 6. do 19. srpnja, a sastoji se od 25 radova apstraktne umjetnosti - slika i crteža Karoline Kulier Čulina, te objekta i objekta-slika Zvonka Čuline.

Izložba je, kako ističe Zvonko Čulina, i svojevrsna igra slika i riječi, s obzirom da se Zvonko uz slikarstvo još više bavi pisanjem, karikaturom, humorističkim izričajem, pa je nekim izloženim radovima nastojao povezati slikanje i pisanje.

Duhovita nota

- U nazivima radova nastojao sam, naime, provući duhovitu notu, pa se tako, primjerice, jedan od mojih radova zove "Otvoreno za prijatelje" ili "Dobrodošli", a drugi "Zatvoreno za neprijatelje ili daleko im kuća (od moje)." Jedan rad ima naziv "Nešto", drugi "Ništa", neki se zovu "Vrti(m) se u krug da se smanji dug", "Glava koja mašta i u koju stane svašta", "Hladni Adam i vruća Eva" itd., kaže Zvonko čiji se slikarski stil - lirski konstruktivizam, ostvaruje na komplicirani način slikanja u jednoj mreži linija, mrlja i točaka, odnosno masi raznih mrlja i krivulja koje uokviruju određenu apstraktnu figuraciju, a nju posjetitelji mogu promatrati s različitih udaljenosti od slike.

Karolina Čulina izložila je svoje radove prepoznatljivog umjetničkog pravca Apstraktna ornamentika, a kako se ova slikarica bavi i ilustratorskim radom neki od izloženih radova su povećane ilustracije odnosno crteži suprugovih knjiga basni i poezije.

Supružnici Čulina inače su živjeli u Njemačkoj, gdje su se i upoznali, a nakon višegodišnjeg života u Dortmundu, gdje su im se rodile kćeri, obitelj se 2007. godine nastanila u Pridrazi, rodnom Zvonkovu mjestu. U Pridrazi Čuline umjetnički stvaraju i iza sebe imaju na desetke izložbi, u Hrvatskoj, Njemačkoj, ali i mnogim drugim zemljama. Posebno o Karolininom slikarskom stvaralaštvu vrlo pohvalno pišu mnogi njemački mediji, uspoređujući je čak s Piccasom, a 2006. proglašena je veleposlanicom umjetnosti u gradu Dortmundu. Oboje su dobitnici mnogobrojnih priznanja i nagrada.

Talent prenijeli djeci

Svoj veliki umjetnički talent i ljubav za slikarstvo prenijeli su na svoju djecu, posebno na mlađu kći Luciju, učenicu zadarske Gimnazije Vladimira Nazora koja je svoju prvu izložbu slika i crteža imala u Dortmundu, zajedno sa sestrom Marijom, kada su joj bile samo četiri godine. Talentirana Lucija do sada je sudjelovala na 45 izložba slika u Hrvatskoj i inozemstvu i dobila desetak priznanja. Posljednju nagradu Lucija je dobila prije samo nekoliko tjedana kada je osvojila 1. mjesto u kategoriji likovnog izričaja na međunarodnom i nacionalnom natjecanju koje je organizirao Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska, a povodom proslave Dana Europe.

- Lucija je vrlo posvećena slikanju, dok naša strarija kći Marija pokazuje ipak manje afiniteta za nastavak bavljenja slikarstvom. U slobodno vrijeme Marija piše pjesme i priče, a Lucija se uz slikanje bavi i glazbom, kaže još Karolina.

Ova obitelj odmah se po dolasku u Hrvatsku uključila u kulturni život Pridrage, unoseći u to mjesto snažan duh umjetnosti, a djelić njihova slikarskog svijeta ovih dana ponovno imaju prilike vidjeti i svi zadarski ljubitelji umjetnosti.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)