Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lucija i Marin predstavljaju Zadar na Svjetskom prvenstvu u ARG-u

12.07.2018. 18:20
Lucija i Marin predstavljaju Zadar na Svjetskom prvenstvu u ARG-u


Radio klub Novi Bokanjac, koji djeluje u sklopu Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, postoji tek godinu dana, a već je dvoje njegovih članova, Lucija Kasap i Marin Jović, ušlo u sastav reprezentacije Hrvatske koja je sudjelovala od 30. lipnja do 3. srpnja na Svjetskom prvenstvu u Češkoj (Doksy). Od ukupno 36 sudionika, Marin i Lucija (zajedno s ostatkom reprezentacije) osvojili su odlično 15. mjesto!
Taj veliki uspjeh još je značajniji kada dodamo da je ovo prvi put, od kada postoje radio klubovi u Zadru, da je netko bio pozvan te da je sudjelovao na svjetskom prvenstvu! A još kada napomenemo kako radio klub Bokanjac nema vlastitu opremu na kojoj vježba, već ju posuđuje od kolega iz drugih radio klubova diljem Hrvatske, uspjeh Lucije i Marina zapravo se teško može opisati riječima.
No, riječi hvale i ponosa ima njihov mentor, Željko Vidović, nastavnik informatike, tehničke kulture i fizike u OŠ Šime Budinić, škole koju pohađaju ovo dvoje talentiranih ARG-ovaca. Poziv u reprezentaciju ih je "izuo iz cipela", a sam rezultat na svjetskom im nije niti toliko bitan, s obzirom na to da je već samo sudjelovanje uspjeh kojem se nisu nadali ni u snovima.


Nemaju ni opreme
– Uvjeti u kojima radimo zaista su loši. Nemamo opremu, financiranje nam je otežano, našim učenicima ne možemo pružiti sve ono što su drugi sudionici imali u svojim pripremama za Svjetsko prvenstvo. Ali oni su, pored svega toga, uspjeli otići na Svjetsko i postići dobre rezultate. Mislim se, što bi tek postigli da imaju dobre uvjete, kazao je Vidović.
Radio klub Novi Bokanjac, da bi se uopće plasirao na Svjetsko prvenstvo, morao je skupljati bodove kroz godinu na raznim natjecanjima. Tako su ove godine bili na 10-ak natjecanja, između ostalog i na Državnom prvenstvu u Ozlju gdje su Lucija Kasap, Marin Jović, Jasmin Agić i Vanesa Eškinja osvojili četiri medalje, sve učenici od 5. do 8. razreda! Marin i Lucija su na kraju natjecanja imali najviše bodova i tako su zavrijedili ulaz u reprezentaciju.
Pravo je čudo, objašnjava Vidović, da djeca postižu tako dobre rezultate s obzirom na loše stanje s opremom, od koje za sada imaju tek jednu polovnu radiostanicu koju će instalirati u učionici u OŠ Šime Budinića.
– Od opreme imamo – ništa! Trebalo bi nam najmanje 10 goniometara za 3,5 m i 144 MHz, minimalno 5 "lisica" tj. odašiljača, kompasi, slušalice, far… ma kompletna oprema. Za pomoć od grada ili škole moramo doći na red, a do tada najčešće koristimo opremu radio kluba Kaštilac iz Kaštela, a sve zahvaljujući njihovom predsjedniku Rolandu Milinu koji je prepoznao potencijal ove djece i pružio im priliku, kazao je, dodavši kako su im opremu posuđivali i drugi radio klubovi poput Bjelovara, Ludbrega, Ozlja…
Dok drugi igraju igrice, Lucija i Marin održavaju radio veze!


Zaljubljenici u ARG
Lucija Kasap (13) i Marin Jović (13) jedini su iz Zadra pozvani u reprezentaciju Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u ARG-u, u Češku. Luciji je zabavno biti dio ovog kluba jer kako kaže uvijek upoznaje nove ljude, puno putuje i zabavno je sudjelovati u ovakvoj vrsti natjecanja.
– Volim to što me ARG makne iz kuće u prirodu, trčimo po šumama s tim uređajima, svaki put steknemo neko novo iskustvo. Oduvijek sam voljela raditi na radiostanici i održavati radio veze, te kad god bismo odlazili u kampove, ja bih odrađivala najviše tih veza jer sam obožavala govoriti pozivne znakove i pozivati ljude, kazala nam je.
Marin je također, kao i Lucija, strastveni zaljubljenik u ARG, što ga je i dovelo u reprezentaciju, no dodao je kako im veliki problem predstavlja to što ne mogu vježbati jer nemaju svoju opremu, već posuđuju tuđu.
– Zaista je pravo čudo što smo uspjeli ostvariti ovako veliki uspjeh s obzirom na uvjete u kojima radimo, kazao je dodavši kako je uoči ovog Svjetskog prvenstva sudjelovao na Međunarodnom kampu u ARG-u u Italiji, Monte Casino gdje je boravio pet dana.
– Kamp se organizirao s ciljem da se upoznaju radio amateri iz cijele Europe. Svakog dana sudjelovali smo na raznim radionicama ARG-a i radio amaterstva, i društvenim igrama. Tijekom cijelog dana smo se svi izmjenjivali na stanicama i vježbali, kazao je Marin dodavši kako mu je sudjelovanje na kampu pomoglo da nauči puno brže odrađivati veze.




Što je zapravo ARG i kako izgleda natjecanje?
Amaterska radiogoniometrija (ARG) je sportsko tehnička disciplina, u kojoj pomoću tehničkih pomagala (radio-prijemnika, karte i kompasa) treba u što kraćem vremenu pronaći zadani broj odašiljača skrivenih u prirodi. Osim ovog naziva, ova disciplina poznata je i pod nazivom "Lova na lisice", radio-orijentacija ili radio-sport. Riječ goniometrija dolazi od grčkih riječi gonio (kut) i metrein (mjeriti), što bi značilo mjerenje kutova. Prema tome radiogoniometrija je disciplina koja se bavi određivanjem izvora položaja radiovalova, odnosno odašiljača na karti metodom mjerenja azimuta.