Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Škola roditeljima ponudila – dvosmjenski rad ili nastava u župnom uredu

12.07.2018. 10:15
Škola roditeljima ponudila – dvosmjenski rad ili nastava u župnom uredu


Jučer ujutro pred Osnovnom školom Krune Krstića 30-ak roditelja učenika jednog prvog i jednog drugog razreda imalo je sastanak s ravnateljicom Jasminom Matešić i stručnom službom škole na kojem su trebali odlučiti hoće li im djeca ovu godinu pohađati nastavu u župnom dvoru ili će škola morati početi raditi u dvije smjene.
Naime, zbog povećanog broja učenika, koji iz godine u godinu raste, škola je već nekoliko puta bila na rubu vraćanja u dvosmjenski rad, a ove godine problem se dogodio jer su jednu učionicu morali preurediti u učionicu za informatiku, zbog čega im u školi nedostaju dvije učionice.


Dovedeni pred gotov čin
– Kad sam upisivao dijete u školu, upisao sam ga prvenstveno zbog činjenice da je nastava organizirana u jutarnjoj smjeni i imaju produženi boravak. Doveli su nas pred gotov čin da biramo hoće li nam djeca kroz ovu godinu ići na nastavu u župni ured ili da se nastava organizira u dvije smjene dok se ne nadograde nove učionice u školi. Nije mi jasno zašto se prije deset godina, prilikom obnove, nije mislilo kako će broj učenika rasti te se tada nije napravilo još nekoliko učionica, rekao nam je jučer vidno ogorčen i ljut Roko Bajlo, jedan od roditelja koji su bili pozvani na sastanak. Dodao je kako bi on mogao sazidati dvije učionice preko ljeta ako treba.
I ostali roditelji koje smo sreli sa sastanka su izašli ljuti i uzrujani jer smatraju kako cijelo ljeto pripremaju prvašiće na odlazak u školu, a od jeseni bi trebali krenuti u župni dvor.
– Upisom u školu u prvi razred djeca se socijaliziraju, a ovako će biti izolirani od ostale djece. Doveli su nas pred gotov čin, jučer su nam poslali e-mail, tako da pola roditelja nije ni moglo doći. Uveli su informatiku, a nemaju dovoljno uvjeta za nastavu, samo su neke od rečenica koje su ljutiti roditelji rekli pri izlasku iz male dvorane. Neki su predložili da vjeronauk presele u župni ured.


17 godina u jednoj smjeni
– Problem je i ako osoba nije katolik i mora poslati svoje dijete u crkvu, odnosno župni dvor. Ovo nije ni privatna ni vjerska škola i mislim da se na ovaj način ne poštuju ljudska prava, rekla je Marisol Diaz, koja ima šestero djece, od kojih njih četvero ide u školu. Roditelji su uzrujano izašli iz škole ne znajući kako će se cijela situacija rasplesti, ali se nadaju kako će se naći rješenje koje je u najboljem interesu za djecu.
Jučer smo razgovarali i s ravnateljicom Jasminom Matešić koja je pojasnila o čemu se radi.
– Ova škola već 17 godina radi u jednoj smjeni i nikome nije u interesu da se vratimo u dvije smjene. Ja sam u školi radila i kao profesorica i iz iskustva mogu reći kako je s djecom teže raditi poslijepodne jer su manje koncentrirana, umornija su i slično. Da je nastava u drugoj smjeni nešto dobro i kvalitetno, imale bi ju sve zemlje EU. U trenutku kada Grad Zadar uvodi produženi boravak u našoj se školi počinje povećavati broj učenika, koji je do danas u permanentnom porastu. Također, povećava se i broj učenika u područnoj školi na Ploči. U temeljitoj rekonstrukciji škole, a koja je bila u školskoj godini 2008./2009., a koja je iznosila nešto malo manje od 12 milijuna kuna i koju je u potpunosti financirao Grad Zadar dobili smo još pet unutrašnjih učioničkih prostora zahvaljujući čemu je škola mogla nastaviti s radom u jednoj smjeni, pojasnila je kronologiju Jasmina Matešić. Istaknula je kako se obnova radila isključivo i najviše zbog dotrajalih električnih instalacija.
– Da bi se obnova mogla realizirati prije desetak godina, škola je iz jedne smjene prešla u tri smjene, a dva prva razreda su imala nastavu u župnom dvoru, a jedan razred u privatnoj kući. I roditelji, ali i učenici i učiteljice su tada bili vrlo zadovoljni. To je funkcioniralo izvrsno i zato smo to i sada predložili, kaže Matešić.




Školi treba nadogradnja
U dogovoru i na prijedlog pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Jose Nekića odlučili su ponuditi dvama razredima da iduću školsku godinu budu izvan školske zgrade, što dopuštaju i zakonski propisi. Nastavni proces bio bi organiziran u jednoj smjeni, a plan je bio – u tih narednih godinu dana zajedničkim snagama riješiti zemljišnu dokumentaciju, napraviti projekt nadogradnje matične škole, ishoditi izmjenu građevinske dozvole i uložiti maksimalne napore da se nadogradnja realizira što prije, a to znači tijekom školske godine 2018./19.
Matešić je istaknula kako oni zadnjih nekoliko godina rade u uvjetnoj jednoj smjeni jer imaju previše razreda te se snalaze kako znaju i umiju, međutim iscrpljeni su svi unutrašnji kapaciteti i ostale su opcije ili uvesti rad u smjenama ili nadograditi matičnu školu.
– Ja ću sada morati razmisliti, konzultirati se s Gradom Zadrom, pa sazvati školski odbor da vidimo što ćemo napraviti, ali do kraja sljedećeg tjedna voljela bih riješiti ovu situaciju. Ukoliko ne realiziramo dislociranje dva razreda, iduću školsku godinu započinjemo s radom u dvije smjene, zaključila je Matešić od koje su roditelji zatražili da se ista opcija ponudi učenicima trećih i četvrtih razreda.


"Škola u župi ne bi imala nikakve veze s Crkvom"
Ravnateljica Matešić zahvalila je Župi Gospe Loretske "koja već drugi put izlazi nesebično u susret školi, kao i Gradu Zadru koji ulaže enormne napore na poboljšanju uvjeta rada u svih školama na području grada Zadra, pa tako i našoj školi. Rad u župi bi bio privremenog karaktera i ne bi imao nikakve veze s Crkvom kao institucijom. Radi se o pomoći lokalne zajednice, u ovom slučaju Župe Gospe Loretske isključivo u korištenju prostora, kao i prije 10 godina", istaknula je Matešić.


Ništa od nove škole
Joso Nekić smatra kako je situacija u OŠ Krune Krstića u biti vrlo jednostavna jer se dogodilo da škola ima više razrednih odjeljenja nego prostora, zbog čega su roditeljima predložili rješenje o pohađanju nastave u župnom dvoru tijekom nove školske godine.
– Učenici su tamo već pohađali nastavu i ti prostori su opremljeni za nastavu. Škola je tamo gdje su učenici, tako da bi to bio prostor škole, a ne crkve. Međutim, ukoliko se roditelji ne slože s prijedlogom, škola će od jeseni raditi u dvije smjene, kao i većina škola u Zadru i Hrvatskoj, kratko je rekao Joso Nekić. Na pitanje ima li Grad u planu nadogradnju škole i novih učionica rekao je kako im to sada nije u planu.
– Nadogradnja škole Krune Krstića nije izvjesna u skorije vrijeme jer imamo druge projekte. Možda bi se moglo ići u proširivanje, ali još je rano o tome govoriti, zaključio je Nekić.