Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Turisti znaju da bi ispod ploča trebalo biti nešto bitno, ali ne vide što

12.07.2018. 20:43
Turisti znaju da bi ispod ploča trebalo biti nešto bitno, ali ne vide što


Prošlo je tek nešto više od pet godina od službenog otvaranja Trga Petra Zoranića, a čini se kako projekt vrijedan 75.000 kuna, arhitektonskog ureda Krebel-Kostrenčić, nikako na zelenu granu. Ipak, nakon brojnih početnih negodovanja zbog betonizacije prostora, brojnih problema s postavljenim staklenim pločama, njihovim propadanjem, klizavošću, kondenzacijom i korovom na lokalitetu ispod istih, ovaj prostor je ipak zaživio, postajući mjesto druženja i susreta kako naših sugrađana tako i naših mnogobrojnih gostiju te tako u određenoj mjeri zatvorio usta dežurnim kritičarima svega novog i mogli bismo reći eksperimentalnog. No, činjenica je da po projektu nad dva arheološka lokaliteta stoje stakleni pokrovi, na Trgu po kojem svakodnevno gazi tisuće ljudi. Bilo bi logično da takav projekt ima i potpuno razriješenu ideju održavanja istog. Naime, stakla su često zamazana i neprovidna iako ih djelatnici Čistoće, prema riječima pročelnika gradskog odjela za Komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertina Dujele, svakodnevno čiste. No, reakcije naših gostiju nisu nimalo laskave. Lutajući gradskim ulicama nailaze na zanimljiv prostor koji nagovješćuje kako se ispod staklenih ploča nalazi nešto povijesno i kulturološki bitno, no kažu, ne vidi se, a da stvar bude još gora, uslijed kondenzacije, pod staklima se razgranao korov. Bilo je neko vrijeme govora iz Gradske uprave o ugrađivanju posebnih odvlaživača koji bi riješili upravo taj problem, kondenzacije, providnosti i rasta nepoželjne vegetacije, ali čini se da je to ipak ostalo samo mrtvo slovo na papiru.
No, novi pročelnik Dujela nakon izlaska na teren upravo po našoj dojavi, priznaje kako problem postoji te kako će ga u dogledno vrijeme riješiti.
– Zaista, stanje je neprihvatljivo. Tijekom ova dva dana djelatnici Čistoće će sve očistiti, što je njihova dužnost i obveza. Dakle, ovaj propust rješavamo odmah. U njihovoj redovnoj strukturi posla je održavanje staklene površine, no ovo ispod stakla su interventni radovi, koje ćemo uvesti, odnosno unaprijediti kroz sljedeći program održavanja komunalne infrastrukture za 2019. godinu. To je propust koji ćemo nastojati čim prije ispraviti na način da ulazak djelatnika Čistoće pod navedene površine bude periodičan, a ne samo po pozivu, istaknuo je Dujela.
Održavanje gornjeg dijela stakala svakodnevni je posao djelatnika Čistoće, no usprkos tome, velika fluktuacija ljudi na tom sve atraktivnijem prostoru nosi svoje, pa su usprkos trudu, stakla često neprovidna, a povijesni lokaliteti neuočljivi i neprepoznatljivi.