Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarski bukeri – Sezona ne da je malo podbacila, nego u potpunosti!

14.07.2018. 14:37
Zadarski bukeri – Sezona ne da je malo podbacila, nego u potpunosti!


U Županijskoj komori Zadar održan je sastanak predstavnika turističkih brodara Zadarske županije ŽK Zadar vezano za ukrcaj i iskrcaj u lukama otvorenim za javni promet. Riječ je o problematici važnoj za poslovanje gospodarskih subjekata u ovoj branši. Sastanak je organiziran u okviru redovitih priprema za turističku sezonu.
Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije, jedan od sudionika ovog sastanka, kazao je kako je na temu priveza izletničkih brodova u lukama otvorenima za javni promet održan sastanak i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture prije 2 mjeseca, a na inicijativu Udruge privatnih brodara gdje su oni istaknuli "crne točke" u cijeloj jadranskoj Hrvatskoj.
– Na svu sreću, takvih točaka u Zadru i Zadarskoj županiji nisu istaknuli, ali prema zaključcima s tog sastanka rečeno je da se svi eventualni problemi brodara iz drugih županija mogu riješiti boljom koordinacijom i redovitim razgovorima između lučkih uprava i ostalih nadležnih institucija s brodarima, kazao je, dodavši kako Zadarska županija potencijalne "crne točke" nastoji prevenirati. Također, spomenuo je kako je preseljenje brodskog prometa u Gaženicu pogodovalo turističkim brodarima jer se time otvorilo dosta prostora na području gradske luke pod upravom Lučke uprave Zadar pa se i izletnički brodovi tu privezuju.
– Županija je zadovoljna s brojem i uslugom turističkih brodara, iako zapravo najbolju ocjenu mogu dati sami korisnici. No, napretka u svakom slučaju uvijek može biti, što u organizaciji samih izleta, itineraru ili sadržajima. Uvijek je moguće biti bolji, kazao je.


Suradnja s agencijama spašava sezonu
Među brodarima na sastanku jedini koji je odlučio dati izjavu za medije bio je brodar Jakov Kolanović. Vlasnik broda Vila Dalmatina s kojim turiste vozi najviše na Telašćicu i Kornate kazao nam je kako je zadovoljan sezonom i općenito bukingom izleta, ali isto tako naglasio kako kod kolega nije isti slučaj.
– Ja sam osobno zadovoljan, međutim kolege se tuže da je sezona uvelike podbacila. Možda je meni lakše jer mi je i manji kapacitet broda pa ga lakše popunim. Surađujem s više agencija, s oko njih 15-ak, i one sve popunjavaju moj brod. Drugi su orjentirani isključivo na prodaju karata pored mosta i na Rivi, kazao je dodavši kako je on takav sistem rada promijenio još prije 10 godina kada je uvidio da to tako neće ići i usredotočio se prema agencijama.
A tko će nam znati bolje ocijeniti situaciju, nego ljudi na terenu. Zato smo posjetili nekoliko prodavača karata za turističke izlete brodom, tzv. bukere, koji su nam otkrili ne tako "sunčanu" stranu priče.
– Sezona ne da je malo podbacila, nego u potpunosti. U usporedbi s proteklim godinama, nikad nam srpanj nije bio ovako loš. Činjenica je da Zadar više ne nudi gostima ono što im je nekad nudio. Gosti koji dolaze već godinama u Zadar čude se gdje su nestala sva događanja i feštice, gdje je nestala glazba koja je nekad bila na trgu, kazala nam je jedna djelatnica dodavši kako nema nikakve ponude i ljudima je dosadno.


Brodovi isplovljavaju poluprazni
Nekada su turistički brodovi u srpnju i kolovozu isplovljavali svaki dan, i to popunjenog kapaciteta, ispričala nam je djelatnica štanda. Danas isplovljavaju s polupraznim brodovima, a sve se češće događa da niti ne isplove dva, tri dana jer nema ljudi. Situaciju im uvelike otežava i udaljenost lokacije za ukrcavanje putnika. Trenutno su prebačeni s Uskoka na Dražanicu, a navodno će ih maknuti i s te lokacije, objasnila nam je.
Osim za morske izlete, bukeri prodaju karte i za NP Krka i NP Plitvice. Tu je situacija još lošija.
– U NP Krka vozi se možda dva puta tjedno, a o Plitvicama da i ne pričam. Danima se ne popuni autobus, ali nije niti čudno s obzirom da su cijene otišle u nebo. 250 kuna po ulaznici! Ne možeš gosta baš toliko opelješiti, nisu ni oni glupi, i to nam se počelo obijati o glavu, kazala je djelatnica.




Zadar izgubio bogatu klijentelu
Djelatnik na štandu pored kazao je kako se klijentela u potpunosti promijenila.
– Izgubili smo Britance, Šveđane, Dance… otišli su nam bogati gosti jer nismo imali više što ponuditi, a ostali su oni slabije platežne moći. Pitanje je koliko će i oni još dolaziti ako se nešto ne promijeni, kazao je dodavši kako ne misli da su to loši gosti, ali njihovi standardi ne mogu se uporediti s onima koji su prije dolazili.
– Česi, Mađari, Poljaci… to nam je realnost. Morali smo naučiti poljski jezik jer su to gosti koji najviše dolaze, dodao je.
No, oko jednog se bukeri slažu. Ovo se sve događa zato jer Grad ne vodi struka, već fotelja. Davno su ih u školama učili da se turizam temelji na tri stvari: suncu, moru i pijesku, ali, kako kažu prodavači karata, nema više toga.
– Gost danas traži puno više. Gotovo je s turizmom koji je nekad zadovoljavao goste, a s kojim se Zadar još uvijek izvlači, kazali su.