Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

IMPRESIVNE SKULPTURE General Ante Gotovina: Zapovijedam, izložba fra Jakija je otvorena

12.07.2019. 12:52
IMPRESIVNE SKULPTURE General Ante Gotovina: Zapovijedam, izložba fra Jakija je otvorena


U povodu obilježavanja Dana Općine Tkon i blagdana sv. Benedikta jučer je u kristalnoj dvorani Škraping centra u ovom općinskom središtu otvorena impresivna izložba 25 kiparskih radova 67-godišnjeg fra Joakima Jakija Gregova porijeklom s otoka Pašmana, osebujnog franjevačkog svećenika, kipara, restauratora, konzervatora, slikara, pjesnika, filantropa, ribara, kapetana bojnog broda, pod nazivom »A more i kamen čuvaju mi snove«.
– Čast mi je danas ovdje, u našem Tkonu, otvoriti izložbu stvaralaštva svećenika umjetnika fra Jaokima Gregova. Fra Jakija, kako ga zovemo svi koji ga znamo i volimo, sreo sam ranih devedesetih u ono za domovinu sudbonosno vrijeme kao jednog od prvih vojnih kapelana u našim oružanim snagama, bio je duhovnik i ispovjednik nama vojnicima, na otvaranju izložbe kazao je general Ante Gotovina te je nastavio:
«Kralj« dubrovačkih skalina
– Kroz godine i život iza toga vremena povezalo nas je prijateljstvo. A prijatelji su obitelj koju sami odabiremo tijekom našeg ovozemaljskog hoda. Ponosan sam dok gledam tvoj rad, ovdje u našem Tkonu, našem otoku Pašmanu, i ponosan sam što si ti moj prijatelj, poručio je Gotovina.
Prije proglašenja izložbe koja će potrajati cijelo ljeto poželio je svom prijatelju fra Jakiju puno zdravlja i nadahnuća u godinama koje su pred njime te je izdao zapovijed:
– Zapovijedam, izložba fra Jakija je otvorena, gromoglasno će general Gotovina uz veliki pljesak nazočnih.
Svečanom ugođaju svojim osebujnim pjesmama pridonio je naš najveći šansonjer Ibrica Jusić, »kralj« dubrovačkih skalina sa 55 godina impozantne karijere, dobitnik Porina za životno djelo, fra Joakima veliki prijatelj.
– Lijepo se predstaviti u svom mjestu o mom 50 godina dugom radu i to po cijelome svijetu, blizu tisuću. Ponosan sam na svoje sugrađane, svojim mjestom Pašmanom, svojim Tkonom, svojim otokom, na svog rođaka Gorana Mušćeta, moja mater je njegovu mater zvala teta, između dva dima lule istaknuo je fra Jaki.
Čuvajte zajedništvo, nema bez toga
Akademski kipar fra Jaki je predstojnik franjevačkog samostana Gospe od Milosti u Hvaru.
– Lijepo mi se osjećajte, čuvajte zajedništvo, nema bez toga. Nema ništa bolje od dvije ruke, kako naš Ante kaže, kad se spoje. Nema onoga tko će to rastaviti, jedino tako ćemo očuvati naš otok, učiniti da budemo bolji, a to nam je i cilj. Mater mi je znala reći, tko ima djecu ima i zemlju, tko ima brod njegovo je more, poručio je fra Joakim Jaki Gregov kojem je dan prije na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljen Grb Općine Tkon.
Fra Jaki je rođen u Pašmanu od oca Augustina i majke Petre rođene Grgin iz Tkona. Njegov gotovo 50-godišnji umjetnički rad cjelovito je prikazan u monografiji Andriane Ciprić, prof. povijesti i umjetnosti i likovnog dizajna u Cambridgeu u Kanadi, koja je 2017. godine objavljena pod naslovom »Fra Jaki Joakim Gregov – kiparski brevijar«.
Božja sila vraća u Tkon
– Autor je oko tisuću skulptura, reljefa i vitraja koji se mogu pronaći diljem Hrvatske i svijeta. Među njima osam metara veliki mural Apokalipse u New Yorku, dvadeset pet četvornih metara vitraje u Londonu u Kanadi, osam metara visoko Marijino raspeće u Međugorju, spomenik dr. Franju Tuđmanu u Hvaru i Pakoštanima, kazala je Ciprić, voditeljica programa i autorica reprezentativno bogato ilustrirane monografije enciklopedijskog formata na čak 74 stranice.
– Korijeni nas troje, fra Jakija, generala Gotovine i moji su iz Tkona, pošli smo u »bili svit« i neka Božja sila nas nakon više godina vraća natrag našim korijenima, našim Kunjanima, otočanima. To je znakovito, naime i ova izložba govori o našim korijenima, našim precima, naglasio je Goran Mušćet, načelnik.
Sveta misa održana je na brdu Ćokovac iznad Tkona u benediktinskoj crkvi u sklopu samostana sv. Kuzme i Damjana iz 1125. godine.
 
 


Sv. Benedikt »gre« na trajektno pristanište
U sredini Škraping centra među 25 izloženih skulptura i maketa dominira dva metara visoka skulptura sv. Benedikta iz koje zrači neizmjerna božanska energija kojom fra Jaki svojim umijećem potvrđuje riječi »Ora el labora« (Moli i radi). Naime, sv. Benedikt je vjerovao da su molitva i rad kolektivna djela koja treba besprijekorno živjeti u spojenom zajedništvu.
Impozantna skulptura je namijenjena za postav na novoizgrađenom trajektnom pristaništu, čim završe 42 milijuna vrijedni radovi.