Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

KUD Zadarski tanac i “Mladi Hrvati” iz Australije na “Noći punog miseca”

12.07.2019. 08:17
KUD Zadarski tanac i “Mladi Hrvati” iz Australije na  “Noći punog miseca”


Tradicionalna zadarska ljetna manifestacija "Noć punog miseca" ove godine postala je punoljetna. Iako se ne bi reklo, već punih 18 godina za redom u noći punog mjeseca gase se svjetla na rivi i otvara se jedna druga dimenzija, starog Zadra iz doba kada je gospodski  grad živio u simbiozi sa svojim otocima i zaleđem. Iako, prvobitno zamišljena kao jednodnevna manifestacija, s vremenom, zbog zainteresiranosti sugrađana i turista te prilagodbe turističkoj sezoni produžila se na tri dana, od četvrtka 11. srpnja pa do finalne večeri u subotu 13. srpnja.
Na ovogodišnjoj “Noći punog miseca”  sudjeluje 72 izlagača iz naše regije i šire, samostalnih proizvođača, uzgajivača te izrađivači rukotvorina. Organizatori, Društvo Propela u suradnji s Gradom Zadrom te TZ grada Zadra i TZ Zadarske županije, istaknuli su kako će se i ove godine tradicionalno pridržavati zadanih uzusa sa samih početaka ove manifestacije. Dakle, na rivi u navedena tri dana u ugostiteljskoj ponudi nema mljevenog mesa niti sličnih proizvoda, već se sva hrana bazira na plodovima mora te autohtonom dalmatinskom voću, povrću i slasticama. Meni ugostitelja sačinjavaju lignje na žaru, frigani gavuni, girice u kruhu, steak od tune, školjke, pršut i sir, salata od hobotnice, fritule, soparnik i sl..
Kulturno-umjetnički program se odvija kroz sva tri dana, pa se tako sinoć  uz otvaranje sajma domaćih proizvoda i rukotvorina održala i Večer folklora uz KUD Tanac i njihove goste iz Australije, koji djeluju već 40 godina i posjet Zadru im je bio prva stanica u sklopu njihove prve turneje po Hrvatskoj.
Jadranka Dunatov, voditeljica dječje folklorne skupine "Zadarski tanac" istaknula je kako se veselila sudjelovanju na manifestaciji koja promovira tradiciju, povijest, kulturu i običaje.
– KUD Zadarski tanac već drugu godinu za redom realizira projekt "Lijepa li si zemljo moja". Riječ je o projektu kojemu je cilj suradnja domovinske i iseljene Hrvatske, a u isto vrijeme ima svrhu očuvanja hrvatske tradicije na način da se omogući skupinama Hrvata izvan RH, gdje žive i njeguju hrvatsku baštinu, da dođu kod nas i to pokažu. U svakom slučaju, do sada smo u sklopu projekta ugostili više takvih folklornih skupina. U sklopu cjelovečernjeg koncerta kojeg smo organizirali na Narodnom trgu u Zadru su nam se pridružile folklorne skupine iz Švicarske, SAD-a, Njemačke, a posebno nam je drago što nam se baš na prvu večer "Noći punog miseca" pridružila  folklorna skupina iz daleke Australije "Mladi Hrvati", koja tamo djeluje već 40 godina od svog osnivanja 1978. godine u Hrvatskom katoličkom centru Sv. Nikola Tavelić u Melbourneu i koja broji preko 80 članova, koji požrtvovno svo ovo vrijeme njeguju hrvatsku tradiciju i folklornu baštinu, a nikada nisu bili u RH. Ovo je prvi put da organiziraju turneju kroz RH i eto sreće i zadovoljstva da baš na "Noći punog miseca" pokažu svu tu ljubav, sve ono što oni tamo pokušavaju zadržati u svojim sjećanjima i u svojim srcima, a ima veze s njihovom starom domovinom, istaknula je Dunatov.
Današnja večer rezervirana je za Večer tune, a posjetitelje će zabavljati Trio Fešta.