Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NAJEZDA BANKOMATA Predloženi unificirani, diskretni bankomati, u skladu s konzervatorskim uvjetima

12.07.2019. 12:11
NAJEZDA BANKOMATA Predloženi unificirani, diskretni bankomati, u skladu s konzervatorskim uvjetima


Dubrovačke gradske vlasti usprotivile su se poplavi bankomata u staroj gradskoj jezgri, smatrajući kako ovi uređaji narušavaju identitet i vizuru povijesnog centra Dubrovnika. Stoga je Gradskom vijeću ovoga grada upućen prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu, prema kojem bi vlasnici prostora, u čijim izlozima su bankomati postavljeni, trebali imati odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, dok bi u protivnom bankomat bio uklonjen.
Prijedlog gradskog Odjela za komunalne djelatnosti


Kakva je situacija u Zadru kada su u pitanju bankomati postavljeni u povijesnoj jezgri, odnosno na koji način će se ovaj problem rješavati na Poluotoku, upitali smo pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertina Dujelu.
– Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je u studenome prošle godine pokrenuo inicijativu rješavanja problema najezde bankomata u povijesnoj jezgri. Naš je prijedlog tada bio unificirati izgled bankomata, i to onih koji su u skladu s konzervatorskim uvjetima, s ciljem da budu postavljeni diskretno i bez agresivnih svjetlećih oznaka, kaže Robertino Dujela, te dodaje da bi se vlasnicima bankomata koji konzervatorima nisu prihvatljivi, te koji su u neskladu s donesenim uvjetima, dostavljala rješenja o njihovu uklanjanju. Evidenciju stanja je Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u studenom 2018. godine uputio konzervatorima koji će definirati smjernice daljnjih aktivnosti.
– U međuvremenu nas je Ministarstvo kulture upoznalo sa svojim nakanama putem Udruge gradova, na koje odgovaramo svojom konkretno poduzetom inicijativom, dodaje još pročelnik Dujela.
Konzervatorske smjernice ugraditi u Odluku o komunalnom redu
I pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić navodi kako je Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine poslala Udruzi gradova dokument naslovljen kao Opći kriteriji za ugradnju bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama, kao uputu za jedinstveni pristup rješavanja predmetne problematike.
– Kroz predmetni dokument predlaže se rješenje općeg problema postavljanja bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama hrvatskih gradova, pa tako i Zadra, na način da se konzervatorske smjernice ugrade u Odluku o komunalnom redu. Postojeći komunalni red u kojem je uvršteno niz uvjeta vezanih uz komunalnu opremu i reklamiranje nije regulirao postavljanje bankomata. Svaki grad, pa tako i Zadar, sa sebi svojstvenim urbanizmom i arhitekturom, te proporcijama nije kopija i nije usporediv s drugim gradovima, stoga su i propisani kriteriji opći kako bi se predmeti rješavali jedinično nakon što Grad Zadar uvrsti uvjete u novu Odluku o komunalnom redu, navodi pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić.