NAJEZDA BANKOMATA Predloženi unificirani, diskretni bankomati, u skladu s konzervatorskim uvjetima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Traži se model »suživota« sa zadarskom povijesnom jezgrom
Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je u studenome prošle godine pokrenuo inicijativu rješavanja problema najezde bankomata u povijesnoj jezgri. Naš je prijedlog tada bio unificirati izgled bankomata, i to onih koji su u skladu s konzervatorskim uvjetima, s ciljem da budu postavljeni diskretno i bez agresivnih svjetlećih oznaka, kaže Robertino Dujela, te dodaje da bi se vlasnicima bankomata koji konzervatorima nisu prihvatljivi, te koji su u neskladu s donesenim uvjetima, dostavljala rješenja o njihovu uklanjanju
Vedran SITNICA
Jedan od brojnih bankomata na Poluotoku

Dubrovačke gradske vlasti usprotivile su se poplavi bankomata u staroj gradskoj jezgri, smatrajući kako ovi uređaji narušavaju identitet i vizuru povijesnog centra Dubrovnika. Stoga je Gradskom vijeću ovoga grada upućen prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu, prema kojem bi vlasnici prostora, u čijim izlozima su bankomati postavljeni, trebali imati odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, dok bi u protivnom bankomat bio uklonjen.

Prijedlog gradskog Odjela za komunalne djelatnosti

Kakva je situacija u Zadru kada su u pitanju bankomati postavljeni u povijesnoj jezgri, odnosno na koji način će se ovaj problem rješavati na Poluotoku, upitali smo pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertina Dujelu.

- Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je u studenome prošle godine pokrenuo inicijativu rješavanja problema najezde bankomata u povijesnoj jezgri. Naš je prijedlog tada bio unificirati izgled bankomata, i to onih koji su u skladu s konzervatorskim uvjetima, s ciljem da budu postavljeni diskretno i bez agresivnih svjetlećih oznaka, kaže Robertino Dujela, te dodaje da bi se vlasnicima bankomata koji konzervatorima nisu prihvatljivi, te koji su u neskladu s donesenim uvjetima, dostavljala rješenja o njihovu uklanjanju. Evidenciju stanja je Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u studenom 2018. godine uputio konzervatorima koji će definirati smjernice daljnjih aktivnosti.

- U međuvremenu nas je Ministarstvo kulture upoznalo sa svojim nakanama putem Udruge gradova, na koje odgovaramo svojom konkretno poduzetom inicijativom, dodaje još pročelnik Dujela.

Konzervatorske smjernice ugraditi u Odluku o komunalnom redu

I pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić navodi kako je Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine poslala Udruzi gradova dokument naslovljen kao Opći kriteriji za ugradnju bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama, kao uputu za jedinstveni pristup rješavanja predmetne problematike.

- Kroz predmetni dokument predlaže se rješenje općeg problema postavljanja bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama hrvatskih gradova, pa tako i Zadra, na način da se konzervatorske smjernice ugrade u Odluku o komunalnom redu. Postojeći komunalni red u kojem je uvršteno niz uvjeta vezanih uz komunalnu opremu i reklamiranje nije regulirao postavljanje bankomata. Svaki grad, pa tako i Zadar, sa sebi svojstvenim urbanizmom i arhitekturom, te proporcijama nije kopija i nije usporediv s drugim gradovima, stoga su i propisani kriteriji opći kako bi se predmeti rješavali jedinično nakon što Grad Zadar uvrsti uvjete u novu Odluku o komunalnom redu, navodi pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno