SAM SVOJ POSLODAVAC Do lipnja već odobrena 103 zahtjeva, najviše interesa za građevinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sve više Zadrana koristi potpore za samozapošljavanje
U 2018.g. najveći broj ugovora za samozapošljavanje (cca 30% odobrenih potpora) je potpisano s poslovnim subjektima čije je poslovanje vezano uz građevinsku djelatnost (izvođenje građevinskih radova, keramičarski radovi, vodoinstalaterski radovi, soboslikarski radovi, projektantski uredi i sl.). Poslovni subjekti povezani s turizmom, frizersko-kozmetički saloni te poslovni subjekti povezani s pružanjem obrazovnih usluga i uslugama prijevoda su iskoristili cca 30% ukupnih potpora (svaka od navedenih djelatnosti po cca 10%)
Marko GRACIN
ajveći broj ugovora za samozapošljavanje (oko 30% odobrenih potpora) potpisano je s poslovnim subjektima vezanim uz građevinsku djelatnost

Broj zahtjeva i broj realiziranih ugovora za samozapošljavanje u Zadru raste iz godine u godinu. Potvrdili su nam to iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te nam proslijedili broj odobrenih zahtjeva po godinama za Područni ured Zadar.
Tako se iz podataka koje smo dobili od HZZ-a, može vidjeti kako je u 2015. godini bilo 52 odobrena zahtjeva, a maksimalni iznos potpore iznosio je 25 tisuća kuna, u 2016. je bilo 60 odobrenih zahtjeva, dok je iznos maksimalne potpore ostao isti, a u 2017. je odobreno 97 zahtjeva, a maksimalni iznos potpore popeo se na 35 tisuća kuna. U 2018. je odobreno 130 zahtjeva, a maksimalni iznos potpore ponovno je narastao i to na 55 tisuća kuna. Što se tiče 2019. godine, do lipnja su već odobrena 103 zahtjeva, a maksimalni iznos potpore je od 55 do 85 tisuća kuna.

Iznosi i uvjeti potpora

- Kao i u 2018.g., i u 2019.g. maksimalni iznos potpore iznosi 55 tisuća kuna. Za razliku od prethodnih godina, u 2019.g. se potpora može odobriti i u većem iznosu, do maksimalno 70 tisuća kuna, ali pod uvjetom da će se nezaposlena osoba baviti jednom od sljedećih djelatnosti: rudarstvo i vađenje (NKD 2007., područje B, odjeljci 05-09), prerađivačka industrija (NKD 2007., područje C, odjeljci 10 – 33), gospodarenje otpadom i sanacija okoliša (NKD 2007., područje E, odjeljci 36-39), građevinarstvo (NKD 2007., područje F, odjeljak 42 i pododjeljci: 41.20, 43.11, 43.12, 43.13 i 43.99) te prijevoz putnika (NKD 2007., područje H, pododjeljci 49.3, 50.1, 50.3 i 51.1). Uvjet za odobrenje većeg iznosa potpore (do 70 tisuća kuna) je da se minimalno 50% potpore iskoristi za nabavku strojeva, alata i osnovne opreme za rad (informatička oprema i uredski namještaj se ovdje ne računaju pod opremom osim za IT sektor), objasnili su iz HZZ-a dodajući kako, u slučaju da korisnik potpore za samozapošljavanje namjerava preko svog budućeg poslovnog subjekta istovremeno koristiti i mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za jednu ili dvije osobe ili mjeru osposobljavanja na radnom mjestu za jednu ili dvije osobe ili kombinaciju obiju mjera za dvije osobe, može tražiti dodatnih 15 tisuća kuna čime se maksimalni iznos potpore za samozapošljavanje potencijalno povećava na 70 tisuća kuna (55 + 15 tisuća kuna), odnosno na maksimalnih 85 tisuća kuna za određene djelatnosti (70 + 15 tisuća kuna).

Zastupljenost djelatnosti

Kod analize pojedinih djelatnosti, iz HZZ-a otkrivaju kako je u Područnom uredu Zadar najveći interes vezan za građevinsku djelatnost.
- U 2018.g. najveći broj ugovora za samozapošljavanje (cca 30% odobrenih potpora) je potpisano s poslovnim subjektima čije je poslovanje vezano uz građevinsku djelatnost (izvođenje građevinskih radova, keramičarski radovi, vodoinstalaterski radovi, soboslikarski radovi, projektantski uredi i sl.). Poslovni subjekti povezani s turizmom, frizersko-kozmetički saloni te poslovni subjekti povezani s pružanjem obrazovnih usluga i uslugama prijevoda su iskoristili cca 30% ukupnih potpora (svaka od navedenih djelatnosti po cca 10%). Po 5% ukupnih potpora su zastupljene djelatnosti ugostiteljstva, servisi za čišćenje, IT sektor te djelatnost audio i video produkcije, odgovorili su iz HZZ-a uz napomenu kako se potpora za samozapošljavanje ne odobrava za djelatnost poljoprivrede.
- Po broju zaprimljenih zahtjeva za potporu za samozapošljavanje u 2018.g. u cijeloj RH, Područni ured Zadar se nalazi na 9. mjestu iza Područnih ureda Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Pula, Dubrovnik, Varaždin i Čakovec, zaključuju iz HZZ-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno