OTROVE PRODAJU NESTRUČNIM OSOBAMA • Maslinari i dalje koriste neregistrirani Cipermetrin

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
TRAGOM INFORMACIJA DA POLJOPRIVREDNE APOTEKE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE PRODAJU SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA KUPCIMA BEZ ISKAZNICE
U jednoj poljoapoteci smo osobno kupili jedan insekticid koji spada u skupinu sredstava namijenjena za profesionalnu primjenu. Prodavač nije tražio valjanu iskaznicu iako je posjedujemo. Kako je prodavačica na tuđu iskaznicu, bez imalo grižnje savijesti, prodala kupcu insekticid iz skupine piretroida?
NE BACATI PO POLJU - Zbrinjavanje ambalaže i ostataka pesticida uređeno zakonom o opasnim otrovima

Ovih dana dobio sam brojne upite poljoprivrednih proizvođača iz naše Županije. Upit se sastoji u tome dali moraju pohađati tečaj: „Održiva uporaba pesticida“ jer iskaznice koje su dobili prije pet godina prestale su važiti. Osim toga u većini poljoprivrednih ljekarni prilikom kupovine sredstava za zaštitu bilja ne traži iskaznicu, te je glupo utrošiti pet sati sjedeći na nekom tamo predavanju, po završetku polagati ispit i sve to platiti dvjesto kuna.

Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, usvojila je Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida u lipnju 2013. Plan je dostavljen Europskoj komisiji i svim državama članicama.
Stupanjem na snagu Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakona o održivoj uporabi pesticida Ministarstvo poljoprivrede bilo je obvezno uspostaviti sustav izobrazbe za profesionalne korisnike pesticida, savjetnike u prodaji pesticida i savjetnike u proizvodnji hrane te distributere.

Dokaz o položenom ispitu

Profesionalni korisnici pesticida, distributeri i savjetnici u prodaji pesticida i proizvodnji hrane neovisno o njihovom stečenom obrazovanju moraju dokazati da posjeduju odgovarajuća znanja o pesticidima. Dokaz o posjedovanju potrebne razine znanja je potvrda o položenom ispitu i odgovarajuća iskaznica koja se izdaje na temelju potvrde o položenom ispitu. 
Cilj ove izobrazbe je da zakonskim putem primjena pesticida, a time i sredstava za zaštitu bilja koja spadaju u pesticide se smanji, odnosno da se koristi na racionalan način. Je ne smije se zaboraviti da sredstva za zaštitu bilja spadaju u kategoriju opasnih otrova i kao takva opasna su za zdravlje ljudi, životinja i zagađivanje okoliša. Svako njihovo korištenje na nestručan način, dali zbog neznanja ili namjerno, je vrlo opasno kako za onog tko ga koristi, tako i za onog tko konzumira tako tretiran proizvod.
 
Prema gore navedenim zakonskim propisima sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima smiju se prodavati samo u specijaliziranim prodavaonicama koje su kod nas poljoprivredne ljekarne. Takva sredstva smiju prodavati samo zaposlenici (osobe) koje imaju položen ispit iz odgovarajućeg modula i valjanu iskaznicu samo profesionalnim korisnicima koji imaju položen ispit iz odgovarajućeg modula i valjanu iskaznicu.

 Zašto prodavači ne traže iskaznicu?

Osoba koja prodaje sredstvo  treba pružiti krajnjem korisniku savjet i upute za pravilnu uporabu sredstva za zaštitu bilja te upute za siguran rad sa sredstvima za zaštitu bilja te druge relevantne informacije. Obavezno mora provjeriti ima li kupac odgovarajuću iskaznicu, ako kupuje sredstvo za zaštitu bilja koje je namijenjeno profesionalnim korisnicima ili profesionalnim korisnicima za profesionalnu primjenu. Ukoliko nema valjanu iskaznicu ne smije prodati takvoj osobi sredstva za zaštitu bilja krajnjem korisniku, jer ponavljam sredstva za zaštitu bilja spadaju u kategoriju opasnim otrova.
Naravno da to znaju i trgovci sredstvima za zaštitu bilja pa tragom upita svratili smo u nekoliko poljoprivrednih ljekarni na širem području Zadarske županije.

Nemar u poljoprivrednim ljekarnama 

U jednoj smo osobno kupili jedan insekticid koji spada u skupinu sredstava namijenjena za profesionalnu primjenu. Prodavač nije tražio valjanu iskaznicu iako je posjedujemo. U jednoj drugoj poljoprivrednoj ljekarni čekajući red jedan od proizvođača želio je kupiti insekticid iz skupine piretroida. Piretroidi su insekticidi vrlo širokog spektra djelovanja kako na štetne tako i na korisne organizme i zbog toga treba s njima kod primjene biti posebno oprezan. Prodavačica je pitala gospodina dali ima valjanu iskaznicu. On je ostao zbunjen i rekao da je ne posjeduje, ali i bez iskaznice želi kupiti traženu robu. Prodavačica svjesna da ne može prodati sredstvo onom koji nema valjanu iskaznicu, ali sa željom dali da pomogne kupcu ili da poveća promet traži rješenja i pita kupca dali tko od njegove rodbine ili susjeda kupuje u dotičnoj poljoprivrednoj ljekarni, a posjeduje iskaznicu. Kupac kao iz topa odgovori da ima njegov brat i kupuje redovito kod njih. Ime i prezime brata je to i to i vrlo brzo ga prodavačica pronalazi u bazi podataka u svojem računalu i prodaje sredstvo bez imalo grižnje savjesti.

Cipermetrin nije registriran   

Ovako prodano sredstvo krije nekoliko opasnosti: Prvo prodano je nestručnoj osobi koja ne zna, jer nije završila tečaj, kako s njime rukovati. Može se tijekom rada otrovati i tada će se sigurno postaviti pitanje kako je došao u posjed navedenog sredstva za zaštitu bilja.
Drugo, dali ga zna stručno upotrijebiti. Kako odrediti dozu ili koncentraciju u kojoj se sredstvo upotrebljava. Na kojoj od poljoprivrednih kultura navedeno sredstvo ima odnosno nema dozvolu. U prilog tome ide činjenica da brojni maslinari za suzbijanje štetnika u masliniku još uvijek rabe insekticid aktivne tvari cipermetrin koji u promet dolazi pod trgovačkim imenom Fastac ili Direkt. Cipermetrin nije registriran u maslinarstvu i pripravci proizvedeni gdje je on aktivna tvar nemaju dozvolu za primjenu u maslinama.
Koje su opasnosti od primjene sredstava koja nemaju dozvolu u pojedinim poljoprivrednim kulturama. Nepoznata je njihova karenca, odnosno vrijeme koje mora proći od posljednje primjene do berbe ili žetve, a izražava se u danima. Osim toga nepoznat je ostatak sredstva za zaštitu bilja na poljoprivrednim proizvodima tijekom prerade ili konzumaciju u svježem stanju. Dali je prekoračena maksimalno dopuštena koncentracija ostataka pesticida koja se izražava u mg/kg poljoprivrednog proizvoda, a nije opasna za zdravlje ljudi i životinja.

Opasnosti nestručne primjene pesticida

Veliki je broj opasnosti kojima prijeti primjena pesticida, a pogotovo ukoliko je nekontrolirana i nestručna. Zbog toga Europa ide u postupno smanjivanje uporabe pesticida što je vidljivo ukidanjem dozvola brojnim aktivnim tvarima.
Ovih dana je najaktualnija situacija s dimetoatom čiji pripravci su Rogor, Cromgor i brojni drugi. Cilj je da 2050 Europa postane zelena bez primjene sredstava za zaštitu bilja, odnosno proizvodnja hrane bude po ekološkim načelima. Do tada živi bili pa vidjeli.


JOSIP HARAMIJA: Do sredstva za zaštitu bilja samo s iskaznicom

U razgovoru s dr. sc. Josipom Haramijom djelatnikom Sektora inspekcije ministarstva poljoprivrede saznajemo da svaka prodaja sredstava za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima za profesionalnu primjenu onima koji nemaju valjanu iskaznicu je kršenje zakona. Prodavač u poljoprivrednoj ljekarni može prodati sredstvo za zaštitu bilja samo onoj osobi na čije ime je izdana iskaznica. Zabranjeno je da s iskaznicom u poljoprivrednu ljekarnu dođe netko od užih članova obitelji, a pogotovo prijatelja i znanaca i kupi pripravak.
- U sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje radim na inspekcijskim poslovima i uspoređujemo evidencije iz poljoprivrednih ljekarni prodanih sredstava za zaštitu bilja s površinama i poljoprivrednim kulturama gdje se kupljena sredstva mogu upotrijebiti. Prije pet godina kada je ovaj zakon stupio na snagu imali smo brojne probleme, ali danas odgovorno tvrdim da ga se gotovo svi pridržavaju, saznajemo od dr. sc. Josipa Haramije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)