Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uklonilo se preko 130 kilograma otpada

12.07.2020. 10:00


U akciji čišćenja plaže Sakarun na Dugom otoku, na dijelu prema poluotoku Lopata, a koji je najčešće zanemaren akcijama čišćenja jer se može samo ručno čistiti, očišćeno je preko 130 kilograma otpada.
Otpad je zbrinut uz nesebičnu pomoć koncesionara Ivice Crljenka te komunalnog društva Mulić.
Čišćenje je organizirala JU Natura Jadera, a sudjelovali su djelatnici Udruge »Sunce«, Turistička zajednica Sali, Turistička zajednica mjesta Božava, Općina Sali i MO Soline, djelatnici Natura-Jadera, pod vodstvom glavnog čuvara prirode Zorana Božića, koncesionari na plaži, brojni volonteri, mještani i posjetitelji Dugog otoka.


Zaštita prirodnih vrijednosti
– Ova hvale vrijedna akcija koja je okupila zainteresirane dionike prostora i ljubitelje plaže Sakarun provela se u sklopu programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce započela je s provedbom prikupljanja otpada u moru putem ronilačkih akcija i putem kočarenja. Ove aktivnosti imaju za cilj ispuniti dio mjera iz Programa mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem RH. Osim konkretnim akcijama, rezultat će biti i kreiranje opće primjenjivog Protokola za uklanjanje otpada iz mora za sve buduće akcije čišćenja u RH, koji će biti usvojen kao službeni akt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, pojasnili su organizatori
– Zaštita prirodnih vrijednosti jedna od najvažnijih misija ustanove te kako kontinuirano provode različite akcije na svim područjima kojima upravljaju. Ustanova upravlja s 13 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i područjima europske ekološke mreže Natura 2000. Kad je riječ o plaži Sakarun i brojnim posjetiteljima, ne smije se zaboraviti na činjenicu kako je riječ o zaštićenom području i području ekološke mreže (Natura 2000). Očuvanje krajobraznih vrijednosti su prioritet u našem upravljanju. Uvala Sakarun predstavlja dinamičan sustav u kojem interakcija između kopna i mora oblikuje fenomen pjeskovito-šljunkovite plaže. Ovom doprinose i biljne zajednice među kojima je svakako najvažnija morska cvjetnica posidonija. Njezine livade i naslage na plaži vrše brojne funkcije usluga ekosustava među kojima je trenutno najbitnije smanjenje hidrodinamizma i zaštite plaže od erozije. Njezini odumrli listovi koje more onda naplavljuje na plažu imaju važnu funkciju u stabilizaciji plaže putem zadržavanja sedimenta i smanjenja utjecaja valova. Naplavine se stoga ne bi smjele uklanjati s plaža, a o razlozima ovakvih mjera potrebno je informirati posjetitelje i lokalnu zajednicu, pojasnio je Damir Perić, ravnatelj ustanove Natura Jadera.


Važnost lažine
Dodao je kako su za financiranje aktivnosti kojima žele rebrendirati plažu Sakarun uspjeli naći sredstva kroz Europski projekt POSBMED II iz Interegg MED programa. Ovaj projekt po prvi put okuplja ključne dionike u upravljanju obalnim područjem duž Mediterana kako bi zajedno provodili aktivnosti za održivo upravljanje plažama s naplavinama posidonije.
– Često ponavljamo kako su naši stari znali i poštivali prirodu što se u ovom slučaju vidi i iz pjesme Moj galebe: »Lipo li je, lipo li je, na lažini suvoj ležat«, zaključuje Perić opet naglasivši važnost očuvana morske lažine.