Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski radioamateri obilježili 164. rođendan Nikole Tesle

12.07.2020. 08:26


Pod posebnim znakom 9A164T, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a u suradnji s Radio klubovima Zadarske županije, dvodnevnim programom 9. i 10. srpnja obilježila je 164. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, aktivacijom i radom pod znakom koji su im odobrili Hrvatski Radioamaterski Savez i HAKOM.
Kako je objasnio Željko Vidović, predsjednik Zajednice, svaki pojedinac koji se bavi radioamaterstvom dobije svoj znak, ali da ih posebno raduje što su za prigodu obilježavanja godišnjice Teslinog rođenja uspjeli uzeti simboličan znak pod kojim će raditi do kraja godine.
-Riječ je o jedinstvenom znaku u svijetu, to je pozivni znak koji obilježava 164. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, rekao je Vidović, dodavši kako su na aktivaciji i radu pod tim znakom, uz Društvo informatičara »Zadar« sudjelovala i tri zadarska Radio kluba: »Zadar«, »Jadera« i klub »Novi Bokanjac«.
Kroz dvodnevni program koji je počeo 9. srpnja u 21 sat i završio na dan Teslinog rođenja, 10. srpnja točno u ponoć, sudjelovalo je 10 odraslih radioamatera i čak 40- ak djece, kako je rekao Vidović, koji je najavio obilježavanje i 165. obljetnice rođenja ovog svjetskog izumitelja.
-Svi su radioamateri ovom prigodom u uspostavljanju radioveza putem radio stanica na svim opsezima, bili u prigodnim majicama, poručio je Vidović, ističući zadovoljstvo zbog odaziva djece i odraslih te se posebno zahvalio Zadarskoj županiji na podršci u njihovom radu, koja je ujedno bila i pokrovitelj ove aktivacije znaka povodom obilježavanja Teslinog rođenja.
Ovom prigodom, predsjednik Zajednice tehničke kulture, posebno je istaknuo važnost radioamaterizma u društvu, te je podsjetio koliko je on bitan u slučaju raznih nesreća.
-Radioamaterizam je jako važan u slučaju poplava, ali i drugih nesreća kada nestane struje, jer tada kao jedini način komuniciranja ostaju radioamateri, objasnio je Vidović, naglasivši kako njima za rad nije potreban niti agregat jer da imaju induktore koje mogu pokretati ručno, ali i nogama.