Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zašto doći, i što naći u Bibinjama?!

12.07.2020. 09:23


Područje Bibinja je bilo nastanjeno još u rimsko doba, što dokazuje i samo porijeklo imena Bibinje. Okrenute zadarskim otocima, prekrivene glatkim oblucima što ih stoljećima oplakuje more, bibinjske su plaže dah Dalmacije u malom. Istraživanje podmorja, šetnja ili biciklizam, dvoranski sport ili popularna odbojka na pijesku samo su neke od ponuđenih aktivnosti.Uživanje u domaćim jelima uz živu glazbu klapa postaje pravi doživljaj za pamćenje. Ovo je najkraća turisitčka »osobna karta« Bibinja kako je predstavlja Turistička zajednica općine.


Nautika, plaže, ronilački turizam
Nautički turizam ovdje ima svoj snažni bastion zahvaljujući gradnji marine Dalmacije, najvećeg kompleksa namjenjenog nautičkom turizmu u zemlji. Izgrađena u uvali između Bibinja i Sukošana svoje goste pripisuje, po principu pola/pola, Bibnjama i Sukošanu.
Plaže Punta Rožica, Punta, Škaljica, Šulterova vala, Lipauska, prekrivene oblutcima se redaju na gotovo 4 km dugoj obali okrenutoj otocima.
Ronjenje je tradicija Bibinja sa ronilačkim centrom i školom ronjenja.


Fešte i gastronomija
Raspivano Bibinje je tradicionalni susret klapa koji traje već 40 godina za redom, a ni izdaleka nije jedina prilika za čuti klapsku pjesmu i folklorne nastupe. Najpoznatiji i najstariji klapski događaj u Zadarskoj županij nije natjecateljskog karaktera nego služi isključivo u svrhu druženja klapa i neopterećenog uživanja u klapskoj pismi.Organizator je KUD Ivan Goran Kovačić koji uz to organizira i večeri folklora i koncerte svojih sastavnica – folklorne skupine ‘Veseli Bibinjci’, dramske sekcije, Madolinskog sastava MOBA i klape ‘Garofuli’.
Bibinjski kogo je gastro manifestacija, a vrhunac je priprema tradicionalnog bibinjskog jela – crne valjane manestre na sipi.
Doček i fešta sv. Roka je proslava mjesnog »parca« uz istinsku feštu čitavog mjesta uz koncert,vatromet i procesiju.




Baština
Crkva rođenja sv. Ivana Krstitelja u Starom selu, srcu stare povijesne jezgre, a smatra se da je bratovština Sv. Ivana Krstitelja utemeljena 1442. godine.
Crkva sv. Roka je simbol i srce Bibinja, a prvi put se spominje 1673.g., kada je obnovljena, nakon velikog turskog napada.


»1950. godine u Bibinje dolaze prvi gosti, izviđači iz Kostajnice, a nešto kasnije i gosti iz Makedonije. Bili su smješteni u šatorima i hranili su se sami.
TZ Bibinja