Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biogradskom Primorcu i Hrvatskom vitezu Posedarje pridružio se i HNK Zadar

12.07.2021. 07:03


U sezoni 2021./22. Zadarska županija imat će tri predstavnika u ovome rangu natjecanja. Hrvatskom vitezu iz Posedarja i biogradskom Primorcu priključuje se i HNK Zadar koji je kroz kvalifikacije stekao pravo igranja u Trećoj HNL jug. Definitivno je to vijest koja će razveseliti sve poklonike najvažnije sporedne stvari na svijetu u našoj županiji i donijeli dodatnu draž po pitanju nogometnih zbivanja. Svi ćemo se složiti da Zadarska županija i Zadar kao peti grad u Hrvatskoj, zaslužuju puno više od toga, ali očito će se morati ići korak po korak. Idealno bi bilo da Zadar ponovno ima prvoligaša, a jedan ili dva drugoligaša bili bi nešto što u budućnosti treba planirati, a nadamo se i graditi kao nešto što može postati realnost. U svakom slučaju ove sezone igrat će se šest županijskih derbija i ne treba sumnjati da će svi oni biti zanimljivi, a vrlo vjerojatno i neizvjesni. Datum početka sezone još uvijek nije službeno objavljen, ali se sve češće može čuti da bi Liga mogla startati 28. kolovoza. U svakom slučaju polovicom srpnja sva tri trećeligaša trebala bi započeti s pripremama koje u pravilu traju oko 40 dana. Ne treba sumnjati da će sezona biti maksimalno neizvjesna i zanimljiva, a glavni razlog tome leži u činjenici da će se u sezoni 2022./23. po najavama iz Hrvatskog nogometnog saveza igrati jedinstvena Treća HNL što znači da će samo »izabrani« steći pravo nastupa u toj Ligi. Koliko će klubova iz svakog od pet nogometnih središta, tj. trećih liga osigurati ostanak i koliko će uopće klubova brojati ta Liga za sada je nepoznanica. Na koju bi uskoro iz HNS-a mogli dobiti odgovore. Do tada ćemo se pozabaviti poznatim činjenicama iz tri županijska kluba.


Hrvatski vitez Posedarje
Hrvatski vitez Posedarje bio je najuspješniji klub iz Zadarske županije u prošloj sezoni. Posedarci su na kraju završili kao sedmoplasirana momčad Lige sa 47 osvojenih bodova, a da je sezona potrajala još malo vrlo vjerojatno bi se uključili i u borbu za sam vrh. U sezonu ih je uveo trener Kristijan Tuta, a posljednja tri mjeseca na klupu je sjeo Josip Butić. I preporodio momčad koja je njegovim dolaskom proigrala i došla na samo 13 bodova zaostatka za prvakom Neretvancem. Momčad je to u kojoj igra dosta bivših igrača Zadra i koja je sa svakim suparnikom u Ligi bila ravnopravna. Nadajmo se da će u istom tonu nastaviti i u sljedećoj sezoni, a kao preduvjet uspješne sezone moraju sastaviti kvalitetan roster i odraditi još kvalitetnije pripreme. Za sada je poznato da će ih u pripreme i novu sezonu povesti Josip Butić i ne sumnjamo da će učiniti sve kako bi maksimalno spremni dočekali prvo kolo. I nadajmo se, bili još uspješniji nego u netom završenoj sezoni sa željom da zadrže trećeligaški status.


Primorac Biograd
Biogradski Primorac koji je u prošlih nekoliko sezona bio perjanica sporta u Zadarskoj županiji, ovoga puta nije briljirao. Biograjci su odigrali promjenjivo tijekom ovoga prvenstva i na kraju završili kao desetoplasirana momčad s 43 osvojena boda. Momčad iz kraljevskog grada u prošlim sezonama bila je u samom vrhu Treće HNL jug, čak i u borbi za naslov prvaka što znači da ih ova pozicija sigurno nije učinila posebno sretnima. Međutim, primarni cilj, a to je bio ostanak u trećeligaškom društvu su ostvarili i za očekivati je da će pojačavanjem igračkog kadra u ovoj sezoni ponovno jurišati na sam vrh. Po svemu sudeći u pripreme i novu sezonu uvest će ih »stari« trener Krešimir Sunara. I u Primorcu bi pripreme mogle započeti za otprilike tjedan dana, a tada će biti jasnije kako bi trebao izgledati roster momčadi iz Biograda na Moru. I njima kao i Posedarcima možemo poželjeti iste stvari, što bolji plasman i ostanak u trećeligaškom društvu.




HNK Zadar
Momčad sa Stanova pod novim je imenom krenula u prošlu sezonu od najnižeg ranga, točnije od Prve ŽNL što je bila neminovnost s obzirom na stečaj NK Zadra. Predvođeni trenerom Želimirom Terkešom te njegovim pomoćnikom Draganom Blatnjakom, bivšim igračima Zadra, uspjeli su kao što se i očekivalo već u prvoj sezoni osvojiti prvo mjesto i ući u dodatne kvalifikacije za Treću HNL jug. Tamo su se »sudarili« s pobjednicima ostala tri nogometna središta u Dalmaciji i pobjedama nad ONK Metkovićem i GOŠK Kaštelima uspjeli u ostvariti povratak među trećeligaše. Momčad je to koja u svojim redovima ima nekoliko igrača koji su nekada nastupali i u Prvoj HNL, ali i niz mladaca koji su ponikli iz Škole nogometa. Za očekivati je da će trener Želimir Terkeš pokušat dodatno osnažiti momčad i krenuti u borbu za sam vrh ljestvice. Kao i u pripreme koje bi uskoro trebale startati. Njemu kao i ostalim trenerima Josipu Butiću, te Krešimiru Sunari želimo što kvalitetnije rostere, maksimalno učinkovite pripreme, te sezonu bez ozljeda. U tom slučaju rezultat će teško izostati.


Treći pokušaj Izborne skupštine NS Zadarske županije
Za danas je u hotelu Kolovare sazvana Izborna skupština Nogometnog saveza Zadarske županije na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik. Ovo je treći pokušaj održavanja Skupštine s obzirom da su prethodne dvije opozvane na zahtjev bivšeg predsjednika Rena Sinovčića. Posljednja skupština koja se trebala održati 10. svibnja odgođena je zbog epidemioloških mjera, tj. da nije bilo moguće održati sjednicu s više od 25 osoba, kako je tada stajalo u odluci Stožera civilne zaštite Zadarske županije To je bila druga odgoda s obzirom da se Skupština prvi put trebala održati 5. ožujka. Na obje skupštine trebao se birati novi predsjednik NS Zadarske županije, a dvije kandidature bile su tada pravovaljane. I to dosadašnjeg predsjednika saveza Rena Sinovčića i Darka Banića, predsjednika Nogometnog kluba Primorac Biograd. Kako Zadarska županija nema prvoligaša i drugoligaša, najviše glasova, po osam, nose trećeligaši Primorac (B), Hrvatski vitez Posedarje i HNK Zadar. Županijski prvoligaši nose po četiri glasa, klubovi Druge ŽNL po dva glasa, a svoje glasove imaju ženski i veteranski klubovi, te škole nogometa. Ukupno 33 kluba sudjeluju u Izbornoj skupštini.