Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Bukovica i Ravni kotari sa Zagorom skupa zapjevali. Oj!«

12.07.2021. 13:06


Nakon sedam mjeseci korona tišine, u Ravne kotare drugi mjesec za redom vratio se Benkovački sajam. Na oko 350 štandova sve od igle do lokomotive, a u Benkovcu najveći i najpoznatiji sajam u Hrvatskoj svakog desetog u mjesecu posjeti i do deset tisuća ljudi, u kolovozu i preko petnaest tisuća.
Deset sati desetoga u mjesecu, temperatura oko 30 stupnjeva Celzijusa, sparina, spasonosni su treptaji vjetra. A usprkos korona situaciji na prilazima Benkovačkog sajma kolona vozila, lutrija je naći slobodno parkirno mjesto, izvan i unutar ograde sajma. Živo je od ranog jutra, od 6 do 9 sati bila je, kažu, još veća gužva. A mnogi su već tradicionalno trgovali i predvečer, uoči desetoga u mjesecu.
– Dobro da ovaj veliki trgovački centar na otvorenom u ovo doba korone nisu otkrili Kinezi kojih ima oko 1,5 milijardi, što u šali što u zbilji će Ante Zrilić iz Bruške.


Kao neki film od zafrkancije
Za ući na 5,9 hektara lokaliteta Kukalj u Benkovačkom Selu nije bilo potrebno samo dezinficirati ruke već ako je nemate trebalo je uzeti zaštitnu masku. Osim djelatnika komunalnog poduzeća Benković i policajaca PU zadarske i veterinari Veterinarske ambulante Benkovac imali su pune ruke posla, na Benkovački sajam nije mogla ući ni muha bez veterinarske kontrole
– Ravni kotari i Bukovica imaju svoju »zemlju čudesa«, Benkovački sajam, šarenilo, boje, gužva, mirisi, okusi, zveckanje novca, kupljeno-prodano, galama, osmijesi, pečena janjetina s ražnja. Prodavače, prekupce, kupce, znatiželjnike i dokoličare desetog u mjesecu ne može zaustaviti ni korona, sukus je priče Ante Kneževića.
Za strance to je čista egzotika, za domaće ljude zabava.
– Meni je šou gledati i slušati ove ljude i ova cjenkanja. Ovo se ne može platiti, kao da je neki film od zafrkancije. Vidiš ljude, vidiš sve, kazao nam je Nediljko Banić Ban iz Gorice koji je s novokupljenom bukarom nazdravljao i stvarao nova prijateljstva.


Ulični zabavljači iz Splita
Osim raznoraznih pjesama iz elektroničkih uređaja koji »trešte« cijelim sajmom čuje se i živa glazba i pjesma. Neki od njih sviraju i pjevaju da bi živjeli, neki za zabavu ili da budu primijećeni.
– Već tradicionalno s kolegama folklorašima pokraj pečene janjetine i ćakule zasviram i zapjevam za gušt, kaže prof. Ivo Brkić s dva doktorata, kojem je život folklor, a svira sve moguće instrumente. I dirigiranje mu ide. A onda je krenula pjesma »Bukovica i Ravni kotari sa Zagorom skupa zapjevali. Oj!«
To su dvojica poznatih uličnih zabavljača iz Splita. Đeri svira harmoniku a Šime pjeva. Ispred njih otvoreni kofer za harmoniku u koji možete ubaciti pokoju kunu.
– Zajedno smo oko 15 godina. U ovom sam cijeli život, plešem, pjevam. Pivan i u crkvi, to najviše volim. Najviše volim pivati dalmatinske pisme, kaže Šime.




Najveći dućan i ispovjedaonica na otvorenom
U davnine isključivo sajam stoke, a sad turistička atrakcija, sajam svega i svačega. Dušu mu svakako daju domaći proizvođači.
– Kupac želi lokalne proizvode provjerenog podrijetla, u tome je razlika između supermarketa, trgovinskih kuća i Benkovačkog sajma. Ovdje je domaći proizvod i kvaliteta, a i možeš se i pogađati, cijenkati, sukus je odgovora Živka Bakovića i Ante Didaka, OPG-ovaca iz Banjevaca kod Stankovca.
Kao i u čuvenom Harrodsu u Londonu ili Grand Bazaaru u Istanbulu i na Benkovačkom sajmu se može naći apsolutno sve što vam treba i ne treba. Iako je ovo najveći »dućan na otvorenom« u Hrvatskoj i ujedno i najveća »ispovjedaonica na otvorenom«, ako nisi s društvom pojeo pola kile pečenoga kao i da nisi bio na sajmu, uvjerljiv je Mladen Surać iz Murvice.