Od početka godine zabilježeno 35 prekršaja nedozvoljenog glisiranja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar ima pune ruke posla
Počinitelji su s različitim plovilima u nedozvoljenom glisiranju zatečeni duž cijele obale naše županije kao i u blizini otoka zadarskog arhipelaga, a najviše na području akvatorija ispred Novigrada i šireg biogradskog područja, otoka Pašmana, Ugljana te Dugog otoka, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica Policijske uprave zadarske
PU Zadarska
U počinjenju prekršaja zatečeno 8 državljana Republike Hrvatske i 26 stranih

S dolaskom ljeta i turističke sezona Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar ima sve više posla oko sankcioniranja uhvaćenih u nepropisnom glisiranju.
Prema članku 48. Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, brodovi, jahte, brodice i hidroavioni prilikom plovidbe unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju se približavati obali, i to: brodovi i hidroavioni, na udaljenost manju od 300 m; jahte na udaljenost manju od 150 m; motorne brodice i jedrilice na udaljenost manju od 50 m.

Glisirati na udaljenosti većoj od 300 metara od obale

Brodice na vesla, daske za jedrenje i jahanje na valovima, kanui, kajaci, gondole, sandoline i pedaline smiju ploviti i na udaljenosti manjoj od 50 m od obale. U akvatoriju pored plaže jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 m od ograde uređene plaže, odnosno 150 m od obale prirodne plaže. Gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i sl.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisirati.
Kontaktirali smo Ivanu Grbin, glasnogovornicu Policijske uprave zadarske, kako bismo doznali koliko je prekršaja nedozvoljenog glisiranja do sada zabilježeno.
- Od početka ove godine posade Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar ukupno su evidentirale 35 počinjenih prekršaja nedozvoljenog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Počinitelji su s različitim plovilima (morski skuter, gliser, gumenjak) u nedozvoljenom glisiranju zatečeni duž cijele obale naše županije kao i u blizini otoka zadarskog arhipelaga, a najviše na području akvatorija ispred Novigrada i šireg biogradskog područja, otoka Pašmana, Ugljana te Dugog otoka, kazala je Grbin te istaknula kako je tom prilikom u počinjenju prekršaja zatečeno osam državljana Republike Hrvatske, osam Republike Slovenije, pet austrijskih državljana te po četiri državljana Njemačke i Češke, tri poljska te po jedan Švedske i Belgije.

Kazne

- Poradi počinjenog prekršaja iz članka 56. Pomorskog zakonika u svezi članka 48 a Pravilnika o sigurnosti plovidbe te kažnjivo po članku 1013. stavak 4 Pomorskog zakonika svi prekršitelji su sankcionirani novčanom kaznom. Prema zakonskim odredbama predviđena je novčana kazna u rasponu od 1.000,00 do 10.000,00 kuna, kazala je Grbin, te dodala kako će u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na moru, policijski službenici će i nadalje proaktivno te kroz redovne zadaće provoditi mjere i radnje sukladno zakonskim odredbama.
- Ovom prilikom pozivamo sve nautičare, ali i kupače te ronioce, na oprez i odgovorno ponašanje te poštovanje svih pravila i propisa dok su u moru kako se ne bi dogodile nesreće, posebice one s najtežim posljedicama, zaključila je Grbin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)