Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Štićenike podučavaju uporabi digitalnih tehnologija

12.07.2021. 13:09


Za učenje nikad nije kasno. Suglasni su s tim i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Zadar koji sudjeluju u programu Volonterskog centra Zadar u kojem ih vrijedne volonterke podučavaju korištenju tableta.
Osim što uče o aplikacijama koje im mogu poslužiti za komunikaciju s članovima obitelji i prijateljima, naši stariji sugrađani već surfaju bespućima Interneta u potrazi za vlastitim interesima, a educirat će se i kako koristiti sustav e-Građani.


Upućivanje u društvene mreže
– Neki su već koristili tzv. smartphone, ali nekima je ovo bio prvi susret s novom tehnologijom. Imali smo početnu radionicu gdje su učili koristiti tablet, kako naprijed, kako natrag i slično. Odmah su savladali te korake. Pitali smo ih što najviše čitaju, a to je bio baš Zadarski list. Onda su naučili čitati vijesti s portala, priča Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar.
To su, kako kaže, temelji za buduću nadogradnju, uplovljavanje u beskraj mogućnosti društvenih mreža.
– To ih i motivira. Kako čujemo, dolazi delta soj i u slučaju da opet dođe do toga da ne mogu ni ispred Doma primati posjete, na otvorenome, moći će komunicirati sa svojim unucima i praunucima, sa svojim bližnjima. Također, razlog je i medijska dostupnost, odnosno pristup informacijama. Oni koji budu htjeli, naučit će osnove sustava e-Građani što im može biti jako korisno, govori Vidov i dodaje kako im zaista sve dobro ide i da će podučavanje održavati jednom tjedno da im ne bude previše, ali ni premalo za vježbu.
Volonteri im pripremaju i knjige u PDF-u, a kako ističe Vidov, svi se segmenti edukacije prilagovađaju ovisno o potrebama i željama korisnika Doma. Grupe se sastoje od pet korisnika zbog epidemioloških mjera, ali i mogućnosti individualnog pristupa.


Uzajamna korist
Ovim se programom, između ostalog, potiče i poboljšava solidarnost među generacijama, koristi se potencijal mladih generacija za pružanje raznih oblika pomoći starijim građanima, kao i prijenos znanja i iskustava starijih na mlađe generacije.
– Spajamo ih na naizgled nespojiv način, obično stariji zaziru od tehnologije. S druge strane, tijekom podučavanja zasigurno će doći do priča o tome kako je bilo kad su stariji bili mladi, znam to iz osobnog iskustva, tako će i mladi proširiti svoj pogled na svijet, napominje Vidov.
Navedena aktivnost provodi se u sklopu dvogodišnjeg projekta »Pokretačka snaga volonterstva« koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.