Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uz pomoć EU fondova Tkon će napraviti veliki iskorak u razvoju

12.07.2021. 11:27


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća pod predsjedanjem predsjednice Andree Ugrinić Gotovina i dodjelom godišnjih nagrada i priznanja započelo je obilježavanje Dana općine Tkon (Tkon, Ugrinić) na otoku Pašmanu. Obilježavanjem Dana općine ujedno se obilježava i nebeski zaštitnik sv. Benedikt, zaštitnik Europe.
– Da mi je netko prije 7 ili 8 mjeseci rekao da ću danas, s ove govornice, govoriti kao novi načelnik općine Tkon, rekao bih mu: ‘Ma daj što ti pričaš, saberi se i dođi sebi.’ U životu je potrebno vjerovati u sebe, riskirati, gubiti, ali i pronalaziti sreću. Potrebno je biti spreman napraviti korak. Hvala Bogu, prvi korak se pokazao uspješnim, kazao je novi načelnik Anđelo Palaškov, 27-godišnji magistar ekonomije iz Tkona.


Prijatelj svakom žitelju
Svojim radom, kaže on, nastojat će opravdati povjerenje koje je dobio od svojih mještanki i mještana na lokalnim izborima.
– Nastojat ću da Općina funkcionira na način da bude prijatelj svakom njenom žitelju. Da bude institucija kojoj će se obratiti s povjerenjem, rekao je Palaškov, koji se u više navrata zahvalio svom prethodniku Goranu Mušćetu na nesebičnoj pomoći u predizbornoj utakmici i nakon preuzimanja načelničke dužnosti.
Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje je, istaknuo je načelnik, već započeti projekt čiji završetak je od velike važnosti za razvoj i napredak čitavog otoka Pašmana.
– Uz to, podizanje otoka Pašmana kao još bolje, još kvalitetnije i u ovim novim vremenima, još sigurnije turističke destinacije je nešto na čemu trebamo raditi zajedničkim snagama, naglasio je Palaškov te zahvalio županu Božidaru Longinu na gostoprimstvu prije desetak dana.


Suradnja, međusobno poštovanje, veliki rad
– Odradili smo prvi inicijalni sastanak na kojem sam županu predstavio naše vizije i projekte koje planiramo realizirati u narednom periodu, ali isto tako iznio i neke probleme, za čije sam rješavanje kao i potporu u realizaciji projekata, dobio neupitnu podršku župana Božidara Longina. Suradnja, međusobno poštovanje i samo i jedino veliki rad je način na koji možemo nešto stvoriti za budućnost, uvjeren je Palaškov.
Povećanje kvalitete života stanovništva ostvaritće se realizacijom projekata poput izgradnje novog dječjeg vrtića, uređenjem centra mjesta, uređenjem svih javnih plaža.
– Vjerujem da ću uspjeti u realizaciji izgradnje benzinske postaje. Također i tu sam naišao na podršku Županije, odnosno pročelnika Laštre, u rješavanju potrebne dokumentacije, kazao je Palaškov.




Iskorištavati EU fondove
– Maksimalno ćemo se fokusirati na sredstva EU fondova koje jednostavno moramo iskorištavati u narednim godinama i koji, siguran sam, predstavljaju priliku generacije da napravimo veliki iskorak u razvoju i realizaciji kapitalnih projekata, zaključio je Palaškov.
Nazočnima se obratio i župan Longin, koji je istaknuo kako je za kvalitetu života vrlo značajna kvalitetna komunalna infrastruktura.
– Projekt nove trajektne luke vrijedne 32,5 milijuna kuna provodi naša Županijska lučka uprava, on je u završnoj fazi te će po završetku pristupne ceste biti i službeno otvoren, kazao je Longin.


Ključ pobjede s nevidljivim neprijateljem
Premda je epidemija koronavirusa jako pogodila upravo turizam, kaže on, mogli bismo imati uspješnu sezonu. Naravno, da bi te najave i ostvarili važno je zadržati dobru epidemiolšku situaciju.
– Zato nije zgorega još jednom sve pozvati na maksimalnu odgovornost, oprez, ali i na – cijepljenje jer je ono ključ pobjede u borbi koju cijeli svijet vodi s nevidljivim neprijateljem, istaknuo je Longin.
Čestitao je novom načelniku Palaškovu te dosadašnjem načelniku Goranu Mušćetu zahvalio na vrlo kvalitetnoj suradnji koju su ostvarili u proteklom razdoblju.
– Županija je, dakle, imala dobru suradnju s Općinom Tkon kroz potporu njenim kvalitetnim razvojnim projektima, bilo izravnom financijskom pomoći ili putem naših ustanova poput Županijske lučke uprave, Županijske uprave za ceste i naše razvojne Agencije Zadre Nove. Iskreno se nadam da ćemo takav odnos imati i u budućnosti, a sve s ciljem stvaranja što boljih životnih uvjeta za naše otočane, zaključio je župan Longin.