Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veršić: Dok budemo postojali našeg viteza Ivicu Juricu nećemo zaboraviti

12.07.2021. 10:56


U organizaciji Općine Poličnik i Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90 – 91. rodbina, hrvatski redarstvenici, policijski službenici Policijske uprave zadarske i mještani s posebnim su pijetetom, na mjesnom groblju u povodu 30. obljetnice pogibije hrvatskog viteza Ivice Jurice, na dostojanstven način odali počast hrvatskom redarstveniku iz Suhovara. Molitvu odrješenja na mjesnom groblju i misu zadušnicu u obližnjoj crkvi svetog Antuna Padovanskog predvodio je župnik don Damir Juričin.
Prije 30 godina, 10. srpnja 1991., na dionici Jadranske magistrale Posedarje – Poličnik, srpski pobunjenici su iz zasjede napali policijsku ophodnju Prometne policije PU zadarske. Život je u toj zasjedi na okrutan način izgubio Ivica Jurica. Trojica njegovih kolega, Šime Jurjević Škopinić iz Kruševa, Mile Rončević iz Jasenica i Ivica Vanjak iz Ruplja su ranjeni.


Imao je nepune 23 godine
– Bilo je kod jezera Grabovac na novoj Baštici. Srpski teroristi su u 22.55 sati iz klasične sačekuše s tri automatske puške s dum – dum rasprskavajućim mecima izrešetali službeno vozilo Opel Corsa u kojem je bilo nas četvero hrvatskih policajaca, prisjetio se tragičnih trenutka Ivica Vanjak. Na sprovodu poginulog hrvatskog redarstvenika okupilo se tisuće ljudi.
Ivica Jurica rođen je 21. studenoga 1968. godine. Bio je policijski službenik u postaji Prometne policije Policijske uprave zadarske od 10. prosinca 1990.godine.
– Ivica Jurica je bio u naponu snage, za malo više od četiri mjeseca imao bi tek 53 godine, obitelj, djecu. Život na oltar domovine položio je kada je imao nepune 23 godine, rekao je Darijo Buljat iz Suhovara, predsjednik Općinskog vijeća Općine Poličnik.


Životom sina platili san o hrvatskoj državi
– San o hrvatskoj državi obitelj Slavka i Slavke Jurica, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina, kazao je Buljat.
Jurica je obavljao redovne policijske zadaće te od početka aktivno sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.
– Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a ne može se pomiriti i prihvatiti dosadašnje izjave prilikom obilježavanja godišnjice pogibije našeg hrvatskog viteza u kojima stoji da je Ivica Jurica nastradao prilikom oružanog napada, ne kaže se koga i kojeg napada te zbog čega, istaknuo je Veršić.
– Tražimo da se jasno kaže da je likvidiran od strane srbočetničkog agresora i da su za to srbočetničko zlodjelo optuženi Goran Opačić zvani Klempo, Željko Cvjetković, Zoran Erceg zvani Šugi, Siniša Medak i Dušan Lakić, naglasio je Ive Veršić, član Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90 – 91., u obraćanju kod posljednjeg počivališta policijskog i braniteljskog kolege Ivice Jurice na mjesnom groblju u Suhovarima.




Spremni opet stati na branik domovine
Nakon što je jedan od navedenih 2002. uhićen te ispitan, kaže on, oslobođen je optužbi, a Županijsko državno odvjetništvo u Zadru odustalo je od progona ostalih.
– To znači da nitko nije i neće biti kažnjen za jedan mladi život hrvatskog viteza te ranjavanje ostale trojice hrvatskih vitezova, istaknuo je Veršić, te je nastavio:
– Dok god budemo postojali našeg viteza Ivicu Juricu nećemo zaboraviti, ne smijemo zaboraviti ni ostale ubijene i nestale hrvatske vitezove, očeve, majke, braću, sestre, koji su položili svoje živote na oltar domovine, naglasio je Veršić.
Na kraju svog emotivnog obraćanja Veršić je poslao poruku.
– S ovog svetog mjesta poručujemo bivšoj, sadašnjoj i budućoj Vladi RH, ne dirajte nam svetinje. Ima nas još koji smo spremni i ponovno možemo stati na branik domovine, za razliku od tadašnje ‘Minhen bojne’, poručio je Veršić.