Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zasjala bronca za sva vremena

12.07.2021. 07:54


Prva je uvijek i povijesna.
– Sretan sam što sam ostvario ono što do sada nitko nije uspio – kaže Matej Nevešćanin (2006. godište), član Kluba skokova u vodu Zadar koji je prije dva tjedna na Europskom juniorskom prvenstvu u Rijeci u uzrastu mlađih juniora osvojio treće mjesto s daske 3 metra. Riječ je o prvoj pojedinačnoj hrvatskoj medalji u muškoj konkurenciji, i trećoj uopće. Prvu je osvojila Zadranka Marcela Marić, brončana 2011. na juniorskom EP-u u Beogradu. Prije pet godina, također u Rijeci, na EP-u juniorski par Hrvoje Brezovac i Juraj Melša iz Zagreba bio je drugi u sinkro skokovima. Sada je red došao na Mateja koji je ostvario najveći uspjeh u karijeri. U Rijeci su nastupile još dvije Zadranke, Bruna Huljev (2004.) i Lora Magaš (2006.), koja posljednju sezonu skače za Medveščak.
– Znali smo da Matej ima kvalitetu za medalju, ali u skokovima detalji odlučuju između toga da ne uđete među 12 najboljih, odnosno u finale, i toga da osvojite medalju. U muškoj konkurenciji velika je skupina skakača među kojima je mala razlika. Nije čudno da netko tko je bio 12. u kvalifikacijama na kraju osvoji zlato ili da netko tko je najbolje skakao u kvalifikacijama finale završi među posljednjima – objašnjava Marko Sutlović, koji je Nevešćanina trenirao do prije godinu i pol dana. Tada je, kada se pojavila pandemija koronavirusa, završio na bolovanju, a brigu o najboljim zadarskim skakačima preuzeo je Šime Perić koji je bio s reprezentativcima u Rijeci.


Treninzi
– Treniramo dvaput dnevno, a to znači ukupno 4-5 sati. Korona nas je poremetila za vrijeme dok je bazen bio zatvoren. Međutim, čim su mjere popustile počeli smo raditi – kaže Perić.
Potvrda kvalitetnog rada je stigla u Rijeci gdje je Nevešćanin bio blizu još jednom odličju, onom s daske 1 m na kojoj je završio deseti.
– Sve do posljednjeg skoka sam bio među kandidatima za medalju. Međutim, u zadnjem nastupu sam pogriješio i pao na deseto mjesto – ističe Matej koji kaže da medalju »nije očekivao«.
– Naravno da sam razmišljao o odličju, ali nikad ne znate u kojem će smjeru ići natjecanje. Puno je detalja koji odlučuju, a najvažnija je koncentracija. Svi koji smo bili na Europskom prvenstvu smo prošli kvalitetne treninge i znamo jako dobro izvesti skokove koji se od nas traže. Pitanje je samo trenutka kada se pojavite na dasci, hoće li trema ili neka vrsta straha, koji uvijek postoji, prevladati, ili će te sve to uspjeti potisnuti. Na treningu možete savršeno skočiti deset puta, a na natjecanju jednom kiksati i s obzirom na kvalitetu suparnika teško više možete računati na dobar plasman. Trener Perić mi je puno pomogao kada je rekao: ne očekuj ništa, samo skači najbolje što znaš.
Tako je i bilo, Matej je sjajno odradio nastup na 3 m, a mnogi se slažu da bi, osim na 1 m, bio u konkurenciji za odličje i u sinkro skokovima sa Zagrepčaninom Davidom Ledinskim.
– Nažalost, David se u zadnji trenutak ozlijedio, tako da se nisu mogli zajedno natjecati. Njih dvojica mogu jako puno toga, posebno kad uspiju trenirati zajedno, što nije lako organizirati s obzirom na to da je jedan u Zadru, a drugi u Zagrebu. Ipak, pokazali su veliku volju i želju za zajedničkim radom i u budućnosti se od ovog para može puno očekivati – nastavlja Sutlović.


Norma za SP
Nevešćanin je višestruki prvak Hrvatske, a medalje s toga natjecanja, kaže, više i ne broji.
– U Hrvatskoj mladi skakači osim u svojoj, brzo počnu nastupati i u starijim kategorijama, pa je puno više prilika za osvajanje medalja. Sigurno će rezultat iz Rijeke biti veliki poticaj za ono što nas očekuje u budućnosti i zato je slavlje nakon medalje dugo trajalo. Proslavili smo u Rijeci s reprezentacijom i na Kolovarama nakon povratka u Zadar, nakon čega smo se vratili treninzima. Samo pravim radom mogu i dalje ostvarivati ovakve rezultate – kaže Nevešćanin koji je završio osmi razred Osnovne škole Šime Budinića.
Kad je riječ o nastupu na EP-u Perić, inače profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji Jurja Barakovića, ističe još jedan važan detalj.
– Budući da je lanjsko europsko prvenstvo otkazano, među mlađim juniorima, a to znači skakačima od 14 i 15 godina, ove godine su bili i 16-godišnjaci, koji inače nastupaju sa starijim juniorima. Napravljena je iznimka kako bi se tim momcima omogućio nastup među mlađim juniorima, za koji su prošle godine zakinuti. U praksi, to je značilo da je među 12 finalista bilo sedam onih koji u normalnim okolnostima zbog svoje dobi tamo ne bi mogli biti. Taj podatak daje još veću vrijednost Matejevom rezultatu. Osim toga, Matej je ulaskom u dva finala osigurao nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje će se održati krajem godine u Ukrajini.
Hrvatska na olimpijskim igrama nikada nije imala muškog skakača…
– Jako je teško doći na olimpijske igre i to je za sada daleko od mene. Međutim, kako sam rekao, trebamo raditi i dalje i razvijati se najbolje što je moguće. Ako se otvori prilika za tako veliko natjecanje, odlično, ako ne, uvijek možemo reći da smo dali sve od sebe – podvukao je mladi zadarski skakač čijih se sportskih početaka prisjetio Marko Sutlović.




Kontinuitet
– Počeo je trenirati prije devet godina sa skupinom vrlo talentiranih skakača. U početku je fizički teže mogao pratiti treninge, ali se među tim zaigranim dječacima po nečemu isticao. Bila je to mogućnost prihvaćanja onoga što sam kao trener od njega tražio, a to mu je omogućilo brz tehnički napredak. Trebalo je samo malo pričekati njegov fizički razvoj, budući da je uvijek bio među najmlađima na natjecanju, i znali smo da će se sve brzo posložiti. Tako je i bilo pa je već nakon tri godine treniranja osvajao medalje i postao dominantan u svom uzrastu – objašnjava Sutlović dodajući da je prije pet godina zaokružen program priprema za nastup na Europskom prvenstvu na kojem je Matej trebao debitirati prošle godine.
– U sastavljanju programa pomogla su iskustva koja sam imao s nekim drugim skakačima, kao što su Marcela Marić, Hana Kovačević ili Roko Sipina. Neke smo stvari izmijenili i kada smo sve stavili na papir počeli smo s pripremama za europsko prvenstvo. Plan je bio da Matej lani bude među kandidatima za medalje, a da ove godine ide na prvo mjesto. Korona je puno toga poremetila, lani europsko prvenstvo nije ni održano, a ova bronca je pokazala da su naši planovi imali realan temelj.
Za Sutlovića je Matejeva medalja i potvrda kontinuiteta kluba s Višnjika.
– Marcela Marić je prije deset godina osvojila prvu medalju za Hrvatsku u povijesti skokova u vodu. Onda je Riju 2016. postala naša prva skakačica na olimpijskim igrama, a sada imamo novo odličje koje je osvojio Nevešćanin. Tijekom tih deset godina imali smo niz nastupa na europskim prvenstvima gdje su neki naši skakači ulazili u finale. S obzirom na malu bazu, kao i na kompleksnost ovog sporta, velika je stvar imati svog člana na pobjedničkom postolju, a uz njega i još dvije skakačice u reprezentaciji.


Put do seniora
Nevešćanina očekuju još četiri godine juniorskog staža.
– U razdoblju koje je pred nama trebamo ga pripremiti da kada za to dođe vrijeme bude kvalitetan seniorski skakač. To nije jednostavan prijelaz u ovom sportu, ali Matej za taj korak ima sve predispozicije, posebno kada fizički potpuno bude konkurentan svojim vršnjacima. Naravno, puno toga ovisi o njegovim planovima, ali kako sada stvari stoje, u njemu možemo dobiti seniora kakvog dugo nismo imali – smatra Sutlović.


Bruna Huljev: Nadali smo se finalu
Bruna Huljev je na EP-u nastupila u tri juniorske discipline. Na dasci 1 m je bila 20., na 3 m 14., a u sinkro skokovima s Lorom Magaš osma. Magaš je na 1 m među mlađim juniorkama bila 22.
– Moglo je biti bolje, ali i lošije. Ipak, prema dosadašnjim rezultatima vjerovali smo da mogu ući u finale u pojedinačnim disciplinama, što se nije dogodilo. Osjetila sam malu tremu, a to na kvalitetnim natjecanjima ostavi trag. Nakon svega nisam razočarana zbog toga, već mi je to još jedan poticaj za rad na treninzima i napredak.
Za Huljev je to bio drugi nastup na EP-u nakon debija 2019. u ruskom Kazanju gdje je bila u finalu na 3 m (12. mjesto) dok je na 1 m završila 14.
– U Rijeci sam bila mirnija nego u Kazanju, ali nije bilo dovoljno za finale. Čak je i rezultat bio nešto lošiji jer sam tamo bila u jednom finalu. Sada iza sebe imam iskustvo s dva velika natjecanja i očekujem da ću u budućnosti od toga imati velike koristi jer se takvi mitinzi ne mogu uspoređivati s domaćim ili nekim regionalnim natjecanjima na kojima nastupamo.
Brunin sportski put je počeo s gimnastikom.
– Prije osam godina sam vidjela poziv za uključivanje u školu skokova u vodu koji su se održavali subotom. Na mamin poticaj sam odlučila pokušati i brzo sam se pronašla u ovom sportu. Pomoglo mi je i to što sam prije toga trenirala gimnastiku – dodaje Huljev koja je s odličnim uspjehom završila drugi razred Gimnazije Jurja Barakovića.
– Nadam se nastaviti skakati i na studiju. Ako to ne bude moguće, fakultet će imati prednost.
Šime Perić se slaže da su Brunine mogućnosti iznad rezultata ostvarenih u Rijeci.
– Kvalitetom je zaslužila dva finala, posebno kad se zna da je odradila težak posao pripremajući se za to natjecanje. I u sinkro skokovima je bila blizu norme za Svjetsko prvenstvo. Nažalost, rezultat ovaj put nije pratio njene mogućnosti. Ipak, za nju će biti još prilika i siguran sam da će ih iskoristiti – naglašava Perić.
Na Brunin sportski put osvrnuo se i Marko Sutlović koji ju je trenirao sedam godina.
– Nakon dolaska iz gimnastike Bruna u početku nije pokazivala vrhunske rezultate. Međutim, njena upornost i rad doveli su je do toga da je svake godine bila sve bolja i polagano preuzela primat u našem seniorskom skakanju. Tako je na zadnjem Prvenstvu Hrvatske osvojila sve četiri zlatne medalje.
Konačno, Bruna se osvrnula na rad svojih trenera.
– Uvijek kažem da u Zadru imamo najbolje trenere u klubu. Sutlović i Perić imaju veliko znanje, jedino što se razlikuju u nekim pristupima u radu. Od obojice sam puno naučila.