Erlić: Dobili smo dozvolu da stavimo ogradu samo na zaštićeni dio bedema

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Bivši gradski pročelnik o projektu uređenja bedema
Jučer smo poslali upit u Grad Zadar na temu postavljanja zaštitine ograde na bedeme u Perivoju, točnije jesu li ikada poduzete određene radnje da se to napravi, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor
Marin GOSPIĆ
Javnost s pravom traži preuzimanje odgovornosti za nepostavljanje zaštitne ograde u Perivoju

Nakon prošlotjednog nesretnog slučaja stradavanja 20-godišnjeg Irca koji je pao s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke te smrtno stradao, otvorila se Pandorina kutija odgovornosti za njegovu smrt. Je li to Gradska uprava, konzervatori, Nasadi koji su iznajmili prostor za noćni klub, jesu li to vlasnici toga kluba, Ledane ili svi zajedno?!

Odgovornost za smrt prebacuje se poput ping pong loptice s jedne institucije na drugu, no činjenica je kako je ovo već deveti slučaj pada s bedema i treći koji je završio smrtnim ishodom. Sve to nije bilo dovoljnoi da bi se nadležni uhvatili u koštac s konzervatorima te pod svaku cijenu stavili zaštitinu ogradu na bedeme u Perivoju, posebice u dijelu gdje je mladi Irac pao, budući da je tamo ogradni zid visok jedva pola metra, iza njega je provalija, a u noćnim satima taj zidić nije osvjetljen. Također, nameće se i pitanje zbog čega je gradska tvrtka Nasadi dala u najam ovaj prostor za sadržaj zabave, točnije noćnog kluba, kada je evidentno kako su takvi sadržaji na ovakvom mjestu bez nepostojanja zaštitne ograde neprimjereni.

Odgovornost Šime Erlića

Posljednjih dana u javnosti se moglo čuti kako je Šime Erlić, 2018. godine dok je obnašao dužnost gradskog pročelnika za EU fondove, najavio kako će se bedemi zaštiti zaštitnom ogradom teje Daniel Radeta, predsjedik GO SDP-a krenuli spočitavati zbog čega se na tome stalo, odnosno zbog čega taj dio bedema četiri godine kasnije i dalje nema ikakvu zaštitu.

Erlić je jučer za Zadarski list objasnio kako je 2018. godine kao gradski pročelnik EU fondova vodio projekt obnove Muraja te je zaštita bedema koju je spominjao bila isključivo vezana za taj projekt.
- Prije nego što išta kažem, želio bih uputit svoju iskrenu sućut obitelji. Moram priznati da mi je uopće teško komentirati išta vezano uz tragičan događaj, jer sve što se danas kaže ne može promijeniti tu užasnu činjenicu, a to je da je jedan mladi život ugašen. Upravo zato mi nije nikako jasno da pojedine osobe iz političkog života Zadra, koriste ovaj nemili događaj za privlačenje medijskih reflektora na sebe.

Moja izjava iz 2018 godine odnosila se na područje obuhvata EU projekta ZADAR BAŠTINI u sklopu kojeg se uredilo 750 metara šetnice na Muraju i kojim se nekadašnja prometnica i parking pretvorila u uređenu gradsku promenadu. Tada je bila velika rasprava u javnosti treba li ograda biti postavljena na novo uređenoj šetnici, ili ne, te je nakon širokih konzultacija sa svima ograda ipak postavljena na većini šetnice, gdje god se to pokazalo projektnim propozicijama neophodno. Međutim, taj projekt nije razmatrao sve druge situacije u gradu, kojih je više i koje ponovno treba sagledavati individualno i pronaći najbolja rješenja.

Dakle, u vrijeme kada sam dao tu izjavu, ja sam kao pročelnik bio zadužen za vođenje projekta uređenja šetnice na Muraju, i na to se odnosila moja izjava. Sve ostalo je laž i jadni pokušaj da se na nemilom događaju slažu političke konstrukcije, koje dalje stvarno nebih želio više komentirati, kazao je Erlić.

Šute i Nasadi

Jučer smo poslali upit u Grad Zadar na temu postavljanja zaštitine ograde na bedeme u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, točnije jesu li ikada poduzete određene radnje da se to napravi, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Također, kontaktirali smo i tvrtku Nasade te smo pokušali saznati jesu li dvojica bivših direktora ikada poduzeli ikakave mjere da se postavi ograda u Perivoju kraljice Jelene Medijevke, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Hoće li se podignuti kaznene prijave ovisi o policijskoj istrazi i nalazima obdukcije. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zadru jučer smo dobili odgovor kako nalaz obdukcije irskog državljanina još nije njima dostavljen s napomenom da su dobili obavijest da će patologtaj nalazi nastojati dostaviti do 15. srpnja 2022.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno