Tri generacije Sikirića ubiru plodove vrijednog rada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U posjetu imanju Stanka i Dinka Sikirića u Bibinjama
Ove godine osvojili smo sedam zlata, jedno srebro i dva šampionska ulja. Na posljednjem natjecanju Peljuzici, osvojili smo drugo mjesto. Radi se punom parom, ali kvalitetno, ispričao nam je Stanko Sikirić
Marin GOSPIĆ
Ljubav prema maslinarstvu i poljoprivredi prenosi se s koljena na koljeno

Među prvima koji su se konkretnije počeli baviti maslinarstvom u kontekstu natjecanja i proizvodnje šampionskog maslinovog ulja na području Bibinja svakako je Stanko Sikirić. Sretan je i zahvalan što je svoju ljubav prema maslinama uspio prenijeti na svojeg sina Dinka, a Dinko na još mlađe generacije. Cijelu tu priču okrunili su osnivanjem OPG-a Sikirić. Danas je njihov OPG stalan sudionik raznih maslinarskih natjecanja.

24 godine natjecanja

- Već 24 godine idem na natjecanja. Ove godine se nije održalo natjecanje u Splitu i Omišu, ali idemo apsolutno svugdje. Vodice, Supetar na Braču, Sukošan, Festival masline Zagreb, Noćnjak i tako dalje. Ove godine osvojili smo sedam zlata, jedno srebro i dva šampionska ulja. Na posljednjem natjecanju Peljuzici, osvojili smo drugo mjesto. Radi se punom parom, ali kvalitetno, ispričao je Stanko Sikirić.

S obzirom na brojna natjecanja na kojima se natječu, potrebno je i mnogo proizvoda koji se dobivaju iz maslina.

- Imamo 300 stabala maslina i otprilike dobivamo jedanaest do dvanaest litara ulja na sto kilograma. Sve to ovisi o sorti maslina, a imamo ukupno otprilike petnaest do dvadeset sorti. Svih tristo stabala je bila oblica i onda je od 2014. počela sve manje i manje davati. Tada smo nabrali otprilike osam tona i došlo je paunovo oko i količina je počela padati da bi na kraju došli na tonu i pol. Nakon toga smo sve posjekli i precijepili na talijanske sorte, objašnjava Stanko, dodajući kako su te mladice sada nakon nekoliko godina počele sve više ploda davati.

Berba isključivo ručna

- Ova godina je osrednja, ali vidjet ćemo kako će biti. Problem je suša, a još je jako rano, ubacio se sin Dinko, dodajući kako oni uopće ne zalijevaju masline jer kada se jednom krene, mora se stalno zalijevati.

Kako su i sami rekli prilikom pomlađivanja maslinika, pomladili su sve do jedne masline.

- Imali smo stare masline, preko sto godina stare. Problem je s njima bio i što su bile izrazito visoke, sada ih držimo do dva i pol do tri metra maksimalno. Jednostavnije nam je pobrati kasnije. Ovako ne trebaju ljestve. Moram naglasiti kako berbu radimo u krugu obitelji, dakle svi se uključuju, objašnjava Dinko te dodaje kako se bere ručno.

- Tresači nam ne pomažu puno jer su masline niske, nego imamo grabljice i lagano beremo. Isto tako gledamo da što manje oštetimo maslinu, da što manje listova i mladih grančica padne.

Otac i sin Sikirić proizvode i masline za jelo.

- Komplicirano je raditi to za jelo. Borio sam se tri godine dok nisam pronašao idealnu recepturu. Puno sam bacao, ali rekao sam sebi da ću uspjeti i evo uspio sam. Ova sorta s kojom danas uglavnom to radim, ima omjer 82 komada po kilogramu, a primjerice, orkula u kilogramu ima 320, onda shvaćate kolika ja to razlika, objašnjava Stanko.

Poljoprivredna raznolikost

Ipak, njihov najbolji proizvod zasigurno je maslinovo ulje.

- Prije smo masline stavljali u more, ali sada više ne. To nije baš zdravo i odustali smo od toga, tako da samo čisto maslinovo ulje radimo. Prodajemo ga na kućnom pragu i ovisimo o turizmu. Ako će biti dobra sezona, onda dobro, ako neće, onda smo u problemu. Zadovoljni smo prodajom jer moramo barem jedan dio troškova izbiti, ali ako nam ništa ne ostane, onda ne trebamo ni raditi, zaključuje Stanko dodajući kako bi im se cijena litre s obzirom na troškove trebala stalno mijenjati, ali, nažalost, to nije moguće.

Osim maslinama bave se još nekim kulturama, pa su nas domaćini odveli i do njihovog vrta.

- Imamo tridesetak smokava koje imamo za svoje potrebe i koje isključivo sušimo. Imali smo vinograd, međutim njega je teško i skupo održavati i onda dođe neki mraz ili bolest i sve uništi, pa smo ga izvadili. Ovako za sebe imamo malo krumpira, rajčice, luka, nastojimo se čim više prehranjivati hranom koju sami uzgajamo. Posadili smo i žito. To je sve da zemlja ostane uređena, a ne kako nam se zna događati sa susjedima da ne čiste svoje, onda mi moramo čistiti metar, metar i pola njihovog kako bi nama ostalo čisto, priča Stanko.

Na kraju naše priče dotakli smo se njihovog predviđanja budućnosti OPG-a.

- Ne znam, vidjet ćemo. Mladi su tu, učimo ih, rade s nama koliko mogu. Temelje imaju, uvjete imaju, ostalo je na njima. Mladi su još, tako da tko zna kako će to biti, hoće li imati volje baviti se ovime, zaključuje Dinko.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)