Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Miris stare gastronomske tradicije

Autor: Velimir Brkić

11.08.2008. 22:00
Miris stare gastronomske tradicije

Foto: Velimir BRKIĆ



Imamo niz starih naših jela: čičvardu, kukuruz s “gravom”, makarone “priko prsta” to jest, sa šugom od pomidora pa onda paštetu od bakalara i tune, frmenjtaču od smokava, mandulate, fritule, kroštule, suhe smokve i slane srdele, nabrajale su članice KUD-a “Maslina”, koji krasi najduža tradicija među KUD-ovima Zadarske županije
U noći s ponedjeljka na utorak svi putovi  vodili su prema Turnju gdje se  održavala spektakularna manifestacija “Večeri folklora i  domaće spize”. Članovi  KUD-a “Maslina” iz Turnja,  oživljavajući tradiciju, na svojoj su rivi postavili niz štandova na kojima su brojni turisti, gosti i znatiželjnici mogli  omirisati i besplatno okusiti  arome staroga Turnja.Makaroni “priko prsta”Izvedbom dvije-tri izvorne  dalmatinske pjesme na početku  manifestacije ovu domaću etno i  ekofeštu su uveličale članice novosnovane ženske klape “Karmel”. Veliku zadovoljštinu i neskrivenu radost vrijedni čuvari turanjske tradicije i običaja dobili  su nazočnošću nepreglednog  mnoštva izuzetno zadovoljnih  gostiju, znatiželjnika i turista, ne  samo onih turanjskih već i onih iz  cijelog priobalja od Pakoštana do  Sukošana. Iako je zbog otkazivanja već  najavljenih sudionika cijela manifestacija pala na leđa domaćeg  KUD-a, bila je to zaista turanjska noć za pamćenje u režiji  KUD-a “Maslina”, predsjednika i  voditelja Romana i Božidara Budanovića, uz neizostavnu svekoliku potporu MO Turanj i uz  blagoslov TZO Sv. Filip i Jakov.– Evo imamo ovdje niz starih  naših jela: čičvardu, kukuruz s  “gravom”, makarone “priko prsta” to jest, sa šugom od pomidora pa onda paštetu od bakalara i tune, frmenjtaču od smokava, mandulate, fritule, kroštule, suhe smokve i slane srdele,  nabrajale su članice KUD-a koji  krasi najduža tradicija među  KUD-ovima Zadarske županije.Oživjeli običajiNa licu mjesta pripravljale  su tjesteninu, makarone,  kuhale i prikazivale već zaboravljene turanjske običaje.Među stranim turistima u Turnju vladao je  velik interes za ovu manifestaciju, a mnogi su  nam potvrdili da ih posebno veseli kušati  autohtona jela ovoga kraja za razliku od često  uniformirane hrane kakva se često nudi po  hotelima i restoranima. Turanjska starodalmatinska kužina, u kojoj su prikazana stara  jela i načini pripremanja, bio je pogodak “u  sridu”. Nepreglednom mnoštvu turista  ovo je bilo nešto novo, posebno, nešto  posve originalno. Već od trenutka kad  su se počeli pripremati prvi materijali i  uređivati riva za potrebe manifestacije, turisti su se počeli raspitivati i  fotografirati nesvakidašnja jela i za  njih neobične izloške. Tražio se i makaron više, a pripravljali su se po  tradicionalnoj recepturi.– Trudimo se održati naše običaje da  se nikad ne zaborave. U ovom trenutku  kad svijet postaje globalno selo, ovo je  jedna od stvari po kojima se možemo  razlikovati, istaknule se vrijedne turanjske kuharice, kuharice sa sto ruku.– Rezultat ove manifestacije, kojoj je  cilj pružiti zanimljiv povijesni i etnološki prikaz življenja u turanjskom  kraju, je zajedništvo te bogatstvo starih običaja koje smo ponudili ljudima,  zaključio je Budanović dok su stari  napjevi i bogatstvo tradicijske baštine  duboko u noć prikovali tisuće ljudi na  turanjskoj rivi.