Foto: Velimir BRKIĆ
Imamo niz starih naših jela: čičvardu, kukuruz s “gravom”, makarone “priko prsta” to jest, sa šugom od pomidora pa onda paštetu od bakalara i tune, frmenjtaču od smokava, mandulate, fritule, kroštule, suhe smokve i slane srdele, nabrajale su članice KUD-a “Maslina”, koji krasi najduža tradicija među KUD-ovima Zadarske županije
U noći s ponedjeljka na utorak svi putovi vodili su prema Turnju gdje se održavala spektakularna manifestacija “Večeri folklora i domaće spize”. Članovi KUD-a “Maslina” iz Turnja, oživljavajući tradiciju, na svojoj su rivi postavili niz štandova na kojima su brojni turisti, gosti i znatiželjnici mogli omirisati i besplatno okusiti arome staroga Turnja.Makaroni “priko prsta”Izvedbom dvije-tri izvorne dalmatinske pjesme na početku manifestacije ovu domaću etno i ekofeštu su uveličale članice novosnovane ženske klape “Karmel”. Veliku zadovoljštinu i neskrivenu radost vrijedni čuvari turanjske tradicije i običaja dobili su nazočnošću nepreglednog mnoštva izuzetno zadovoljnih gostiju, znatiželjnika i turista, ne samo onih turanjskih već i onih iz cijelog priobalja od Pakoštana do Sukošana. Iako je zbog otkazivanja već najavljenih sudionika cijela manifestacija pala na leđa domaćeg KUD-a, bila je to zaista turanjska noć za pamćenje u režiji KUD-a “Maslina”, predsjednika i voditelja Romana i Božidara Budanovića, uz neizostavnu svekoliku potporu MO Turanj i uz blagoslov TZO Sv. Filip i Jakov.– Evo imamo ovdje niz starih naših jela: čičvardu, kukuruz s “gravom”, makarone “priko prsta” to jest, sa šugom od pomidora pa onda paštetu od bakalara i tune, frmenjtaču od smokava, mandulate, fritule, kroštule, suhe smokve i slane srdele, nabrajale su članice KUD-a koji krasi najduža tradicija među KUD-ovima Zadarske županije.Oživjeli običajiNa licu mjesta pripravljale su tjesteninu, makarone, kuhale i prikazivale već zaboravljene turanjske običaje.Među stranim turistima u Turnju vladao je velik interes za ovu manifestaciju, a mnogi su nam potvrdili da ih posebno veseli kušati autohtona jela ovoga kraja za razliku od često uniformirane hrane kakva se često nudi po hotelima i restoranima. Turanjska starodalmatinska kužina, u kojoj su prikazana stara jela i načini pripremanja, bio je pogodak “u sridu”. Nepreglednom mnoštvu turista ovo je bilo nešto novo, posebno, nešto posve originalno. Već od trenutka kad su se počeli pripremati prvi materijali i uređivati riva za potrebe manifestacije, turisti su se počeli raspitivati i fotografirati nesvakidašnja jela i za njih neobične izloške. Tražio se i makaron više, a pripravljali su se po tradicionalnoj recepturi.– Trudimo se održati naše običaje da se nikad ne zaborave. U ovom trenutku kad svijet postaje globalno selo, ovo je jedna od stvari po kojima se možemo razlikovati, istaknule se vrijedne turanjske kuharice, kuharice sa sto ruku.– Rezultat ove manifestacije, kojoj je cilj pružiti zanimljiv povijesni i etnološki prikaz življenja u turanjskom kraju, je zajedništvo te bogatstvo starih običaja koje smo ponudili ljudima, zaključio je Budanović dok su stari napjevi i bogatstvo tradicijske baštine duboko u noć prikovali tisuće ljudi na turanjskoj rivi.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
predizborni program
HDZ predstavlja predizborni program, Plenković otkrio neka od imena na listama
Ostali sportovi
Taekwondo
Berba medalja Zadrana u Zvonimirovom gradu
Zadar
SLIKOVNICA
Predstavljena slikovnica „Mirisi i okusi geografskih otkrića“
Hrvatska
PREDALA LISTE
Koalicija Rijeke pravde predala liste. Grbin: “Hrvatska će biti slobodna od korupcije, država više neće krasti”
Županija
DJEČJI VRTIĆ
[FOTO] Pogledajte kako je bilo na tradicionalnoj uskršnjoj radionici u Dječjem vrtiću Smješko u Viru
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
Plan B