Najveći problem - mine

Slika korisnika admin

Požar koji je u nedjelju oko 16 sati buknuo u  Vukšiću kod Benkovca stavljen je pod kontrolu već oko 20 sati, ali  je zbog miniranog područja na kojem je veći dio požarišta  otežano gašenje požara.
- Iako je požar lokaliziran, svako malo se pojavi plamen ili malo  dima. Područje je minirano i zato ne mogu tamo slati svoje  vatrogasce, ali zato su još četiri vatrogasna vozila u pripravnom  stanju i jedanaest  vatrogasaca koji  dežuraju i nadgledaju cijeli  prostor, kazao je  Željko Šoša, zapovjednik zadarske Javne vatrogasne postrojbe.
Iako je u gašenju požara  sudjelovalo dvanaest vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila, zbog  miniranog područja glavnina  akcije gašenja se  odvijala u zraku i  to pomoću četiri  protupožarna  zrakoplova "canadair" i tri "air  tractora". Iako  nije bilo veće  opasnosti od širenja požara, situaciju su dodatno otežavali jaki vjetar i blizina autoceste  Split-Zagreb između čvorova Benkovac i Pirovac. Na požarištu su  cijelu noć dežurali gasitelji iz DVD-a Skradin i JVP-a Šibenik.
- Požar se u jednom trenutku uspio približiti kućama zbog  vjetra, no to smo u kratkom vremenu uspjeli sanirati i sada je sve  pod kontrolom. Ipak, djelatnici su još u pripravnom stanju u  slučaju potrebe za intervencijom, kaže Šoša.
Još nije poznato kako je počeo požar, no sumnja se da ga je  moglo izazvati paljenje smeća koje se nalazi u blizini. Požar nije  prouzrokovao nikakvu veću štetu. Izgorjelo je oko 150 hektara  niskog raslinja, visoke trave i hrastove šume.
U usporedbi s prošlom godinom po broju i veličini požara koji  su izbili na zadarskom području, ove godine i nije bilo mnogo  posla kao ni većih akcija gašenja.  
- Što se tiče požara ove godine, imali smo znatno manji broj  intervencija u odnosu na prošlu godinu. Mjesec lipanj je bio dosta  kišovit s puno vlage što je dodatno umanjilo opasnost od nastanka  požara. Također ove godine smo i puno bolje opremljeni i to  posebno što se tiče zračnih snaga. Naime, sada imamo četiri  "canadaira" i četiri "air tractora", što nam znatno olakšava  djelovanje i izvršavanje posla, zaključio je zapovjednik zadarske  Javne vatrogasne postrojbe Željko Šoša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno