Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dalmacija i ljubav u klapskoj pismi

Autor: Jelica Farkaš

11.08.2009. 22:00


S velikim i srdačnim pljeskom ispraćeni su i svi sudionici treće “Večeri dalmatinskih klapa” u Biogradu, a veliki broj posjetitelja na Narodnom trgu najbolje dokazuje da je ova priredba bila pun pogodak


U nizu manifestacija koje se u Biogradu održavaju tijekom ljeta i turističke sezone pod zajedničkim nazivom “Biogradsko ljeto”, na prostoru preuređenog Narodnog trga preksinoć je održana “Večer dalmatinskih klapa”. Riječ je o trećoj po redu večeri klapa, a događanje su organizirali Grad Biograd i Turistička zajednica grada Biograda. Klapska večer pokazala se kao zanimljivo ljetno događanje sa sve većim brojem sudionika.
Na preksinoćnjoj je priredbi sudjelovalo sedam klapa, koje su izvele po tri pjesme, a gost večeri bio je pjesnik Ante Šutra iz Knina. Tijekom večeri prikazan je i desetominutni film o prvoj biogradskoj klapi – klapi Tramuntana, koja bi ovih dana obilježila 40. obljetnicu rada.
 Priznanje klapi Tramuntana
Na taj je način odano biogradskoj klapi priznanje za veliki glazbeni doprinos, a biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer uručio je buket cvijeća Romani Krvavici, kćeri jednog od članova Tramuntane, koja danas i sama pjeva u biogradskoj ženskoj klapi Burin.
Upravo je ženska klapa Burin svojim nastupom otvorila treću Večer dalmatinskih klapa u Biogradu i to s pjesmom prikladnog naziva “Dobra večer, uzorita”. U nastavku je nastupila muška klapa Biograd, a od gostiju prve su na redu bile članice ženske klape Uzorita iz Sukošana. One su, inače, pobjednice ovogodišnjeg natjecanja klapa, koje je pod nazivom “Školjka” održano u Pakoštanima.
Muška klapa iz Pakoštana čiji članovi nisu propustili prigodu da se pohvale kako su upravo oni bili domaćini već spomenute manifestacije klapske pjesme “Školjke”, izveli su također tri pjesme, među kojima i popularnu “Ružo moja crvena”.
Klapa Cantus iz Svetog Filipa i Jakova izvela je između ostalih i pjesmu “U zemlju latinsku”, s kojom se inače klapa plasirala u finalnu večer ovogodišnjeg festivala dalmatinskih klapa u Omišu.
 “Ante, imenjače”
Ništa manje nisu bile zanimljive ni gošće iz Kaštel Kambelovca okupljene u klapi Štorija, a na samom kraju večeri nastupila je splitska klapa Cambi. Splićani su izveli nekoliko poznatih klapskih pjesama, a na samom su kraju svi sudionici Večeri zajedno zapjevali “Dalmacijo, ko blistav cvijet…”
Gost večeri kninski pjesnik Ante Šutra govorio je stihove posvećene gradu Biogradu pod nazivom “Bili grade Biograde”, kao i neke od stihova iz svoje nove zbirke među kojima i ona posvećena Anti Gotovini.
Vojskovođi kome se pjesnik, kako je sam istaknuo, divi, koga štuje i brani, a o čemu najbolje govore nejogovi stihovi: “Neće nestat nomen, dok je meni riječi, jer nomen est omen, nek Dinarom ječi ime vojskovođe koj probudi vilu, tko god silom dođe otiće na silu. Ante, imenjače, ja sam samo pjesnik…”
Da je Šutra doista pjesnik koji piše iz duše i srca, pokazuju kako stihovi tako i njegova interpretacija pa stoga ne čudi što je dočekan i ispraćen gromoglasnim pljeskom.
S velikim i srdačnim pljeskom ispraćeni su i svi sudionici treće Večeri dalmatinskih klapa u Biogradu, a veliki broj posjetitelja na Narodnom trgu najbolje dokazuje da je ova priredba bila pun pogodak.