Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Glasnogovornik” oduševio Benkovčane

Autor: Julijana Bačić

11.08.2009. 22:00
“Glasnogovornik” oduševio Benkovčane

Foto: Julijana BAČIĆ



Komedija se temelji na smiješnim situacijama, konverzacijama, obratima, a sjajna glumačka imena – Ksenija Pajić, Božidar Orešković i Mladena Čutur, podižu je na prvorazredni kazališni događaj
 povijesnom zdanju Kaštel Benkovića u ponedjeljak navečer u Benkovcu je održana predstava “Glasnogovornik”. Glumci zagrebačke kazališne grupe Pozor izveli su ovu krim komediju pred brojnom benkovačkom publikom. “Glasnogovornik” je još jedna predstava koja je odigrana u sklopu Benkovačkog kulturnog ljeta, čijim su programom Benkovčani svake godine sve zadovoljniji.
Benkovčani su tako nešto više od sat vremena uživali u izvrsnim glumačkim vještinama Ksenije Pajić, Božidara Orešković i Mladena Čuture, koji su na pozornici izveli satiričnu rekapitulaciju glumačkog života.
Predstavu je režirao Georgij Paro, dok je scenarij napisao Božidar Orešković, koji ujedno igra glavnu ulogu u predstavi. Orešković utjelovljuje lik umirovljenog glumca, koji u želji da poboljša svoju lošu materijalnu situaciju, nailazi na zanimljivu ponudu za posao, koja ga dovodi u niz bizarnih i apsurdnih situacija.
Od 13.313 kandidata koliko ih se prijavilo za posao glasnogovornika, upravo njega stručno povjerenstvo bira prvo u uži krug od 13 kandidata, a zatim mu kao najkompetentnijem nude posao. No, stari glumac i ne sluti da je riječ o ilegalnoj, tajnoj organizaciji, koja se bavi organiziranim kriminalom. Kad sazna da je riječ o kriminalnoj organizaciji, uz golemu plaću koju mu nude za taj posao, Glumac se predomišlja, te traži pomoć od svojeg prijatelja Franceka. U priču se uključuje i stanodavka Franciska koja, načuvši njihov razgovor, u strahu odluči izbaciti Glumca iz stana, međutim on ju ubrzo uspije smiriti izmišljajući joj da oni zapravo pričaju o scenariju nove sapunice. Predstava završava povikom zbunjenog, ateista Glumca: “Ako nema Boga, sve je dopušteno!”
Iako je prvotna Oreškovićeva ideja bila da ova predstava bude monodrama, s mnoštvom autobiografskih detalja, u suradnji s Čuturom dodana je još jedna veća uloga Čuturi i manja Kseniji Pajić koja unatoč tome što se na sceni pojavljuje svega nekoliko puta, nakratko ima važnu i efektnu ulogu.
Komedija se temelji na smiješnim situacijama, konverzacijama, obratima, a sjajna glumačka imena podižu je na prvorazredni kazališni događaj koji je, izveden u predivnom ambijentu benkovačkog Kaštela, oduševio Benkovčane.