Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska razmontirala Bjelorusiju

Autor:

11.08.2009. 22:00
Hrvatska razmontirala Bjelorusiju

Foto: FAH



Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi nakon što je u susretu šeste skupine europskih kvalifikacija u Minsku pobijedila Bjelorusiju 3:1. Pogotke za hrvatsku vrstu postigli su Olić (22, 83) i Eduardo (69), dok je strijelac za domaćine bio Kalačev (80). Ovom pobjedom Hrvatska je ostala u igri za drugu poziciju u skupini koja vodi u dodatne kvalifikacije, a teoretski još može i do prvog mjesta kojeg trenutačno drže Englezi.
Svjesna kako u Minsku nema pravo na pogrešku, hrvatska reprezentacija je susret otvorila oprezno i bez rizika. Međutim, odabranici Slavena Bilića vrlo brzo su uspostavili kontrolu na terenu i nametnuli svoj ritam igre. Da sve krene prema Bilićevim željama pobrinuo se Ivica Olić koji je u 22. minuti nakon Kranjčarova ubačaja iz kornera udarcem glavom zatresao bjelorusku mrežu. Do konca poluvremena Olić je mogao razriješiti sve dvojbe. Prvo je u 28. minuti na ubačaj Pranjića uzdrmao vratnicu, a potom je u 33. minuti nakon asistencije Eduarda sam išao prema Ženovu, no pucao je pored gola. Bjelorusija je prvom poluvremenu imala nekoliko poluprilika i sve su bile plod velikih pogrešaka naših igrača, no srećom niti jedan udarac nije ozbiljnije ugrozio hrvatska vrata.
U nastavak utakmice hrvatska vrsta je ušla s promjenom u sastavu. Križanac je napustio teren, a ušao je Rakitić. To je donijelo i do promjena na pozicijama, Ćorluka je preuzeo mjesto Križanca, dok je Srna prešao u zadnji red. Njegovo mjesto u vezi zauzeo je Rakitić. Prvu priliku u drugom dijelu Hrvatska je imala u 49. minuti kada je Eduardo nije dobro zahvatio loptu, pa je Ženovo lakoćom zaustavio njegov udarac. Bjelorusija je u drugom poluvremenu zaigrala daleko otvorenije, što je Hrvatska iskoristila i u 69. minuti povela 2:0 pogotkom Eduardo nakon sjajne akcije u kojoj su sudjelovali Mandžukić i Srna. Tračak nade domaćini su dobili u 80. minuti kada je nakon niza pogrešaka u našoj obrani Kalačev smanjio zaostatak. Srećom, tri minute kasnije Olić je potvrdio pobjedu Hrvatske.
Iduću utakmicu Hrvatska će imati ponovo protiv Bjelorusije, 5. rujna u Zagrebu, a potom slijede gostovanja u Londonu protiv Engleske (9. rujna) i u Kazahstanu (14. listopada).
Na ljestvici skupine vode Englezi sa 21 bodom iz sedam susreta, Hrvatska ima 14 bodova, dok je na trećem mjestu Ukrajina sa 11 bodova i utakmicom manje. Bjelorusija je ostala na petoj poziciji sa devet bodova, no ima utakmicu manje, a posljednja dva mjesta drže Kazahstan (3) i Andora (3).


 BJELORUSIJA – HRVATSKA 1:3


MINSK. Stadion Dinama – 25.000 gledatelja; Sudac: Felix Brych (Njemačka);
Strijelci: 0:1 Olić (22), 0:2 Eduardo (69), 1:2 Kalačev (80), 1:3 Olić (83)
Žuti kartoni: Sosnovski, Kutuzov / Mandžukić
Crveni kartoni:
BJELORUSIJA: Ženov – Šitov, Verhovcov, Sosnovski, Jurevič – Kalačev, Kulčij, Kaševski (od 50. Kovel) – Kutuzov (od 84. Bliznjuk), Hleb, Kornilenko (od 70. Rodionov)
HRVATSKA: Runje – Pranjić, Šimunić, Križanac (od 46. Rakitić), Ćorluka – Kranjčar (od 66. Mandžukić), Modrić, Vukojević, Srna – Eduardo (od 89. Jurić), Olić.