Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mještani kontejnere pune glomaznim otpadom

Autor: Z L

11.08.2009. 22:00
Mještani kontejnere pune glomaznim otpadom


Za takvo ponašanje nema opravdanja jer su dva zaposlenika komunalne tvrtke Grada Zadra tijekom sezone prisutna na otoku. U dogovoru s njima stanovnici na zakonit način i potpuno besplatno mogu predati glomazni otpad na zbrinjavanje, stoji u očitovanju Ministarstva


Nakon što su mještani Silbe obavijestili medije o peticiji koju su poslali Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva vezanu uz problem odlagališta na tom otoku, a vezano uz nezadovoljstvo lokacijom odlagališta u centru mjesta te s brojem kontejnera koje imaju na raspolaganju, iz resornog Ministarstvo medijima je poslano službeno očitovanje.
“Po pitanju odlagališta na otoku Silbi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poduzeli su sve korake u svojoj nadležnosti. Odlagalište komunalnog otpada Drage na otoku Silbi u potpunosti je sanirano još 2006. godine i tom prilikom s otoka je otpremljeno 2.863 kubika otpada na kopno. Kompletne troškove sanacije u visini 2 milijuna kuna snosila je država preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odlagalište je sanirano u sklopu šireg projekta sanacije svih odlagališta na otocima Zadarske županije koji su zajednički provodili ovo Ministarstvo, Fond te Grad Zadar. U sklopu istog projekta na svim otocima Zadarske županije sanirano je preko 27 tisuća kubika otpada, izgrađene su pretovarne stanice na otocima, nabavljeno je 14 rollo i 15 pres kontejnera, dizel agregat i sva ostala potrebna oprema”, navodi se u očitovanju koje potpisuje Odjel za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U nastvaku istog pripoćenja stiji:
“Na otoku Silbi od 2006. ne postoji odlagalište otpada. Postoji pretovarna stanice s koje komunalna tvrtka Grada Zadra u tijeku turističke sezone svaka tri dana odvozi otpad i zbrinjava ga na odlagalištu komunalnog otpada na Diklu. Fond je u cijelosti financirao nabavku 3 pres kontejnera i 2 roll kontejnera te kompletno opremio pretovarnu stanicu. Prema saznanjima koje smo dobili od komunalne tvrtke Grada Zadra najveći trenutni problem u gospodarenju otpadom na otoku Silbi je činjenica da se u kontejnere namijenjene komunalnom otpadu odlaže glomazni i građevinski otpad što u bitnome otežava održavanje komunalnog reda i čistoće. Za takvo ponašanje nema opravdanja jer su dva zaposlenika komunalne tvrtke Grada Zadra tijekom cijele sezone prisutna na otoku. U dogovoru s njima stanovnici na zakonit način i potpuno besplatno mogu predati glomazni otpad na zbrinjavanje i na taj način sačuvati otok čistim i pomoći komunalnim službama u održavanju komunalnog reda.”