Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obnova vrtića starog 30 godina

Autor: Teuta Babajko Jamičić

11.08.2009. 22:00
Obnova vrtića starog 30 godina

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Uz rekonstrukciju kanalizacijskih i vodovodnih instalacija, zbog čega su građevinari raskopali dvorište kojim prolaze cijevi u Vrtiću Vruljici, napravljeni su i brojni zahvati u unutrašnjosti objekta


Rekonstrukcija kanalizacijskih i vodovodnih instalacija u zadarskom Dječjem vrtiću Vruljica, područnom objektu odgojno-obrazovne ustanove “Radost”, koja je započela krajem mjeseca srpnja, napreduje prema planu. Podsjetimo, riječ je o objektu starom više od 30 godina koji ima pet dnevnih boravaka sa sanitarnim čvorovima, veliku dvoranu za tjelesni odgoj, blagovaonicu i centralnu kuhinju za cijelu ustanovu te ograđeno dvorište s pješčanicima i spravama za igru.
Kako nam je pojasnila Biserka Belić, ravnateljica zadarske Odgojno-obrazovne ustavne “Radost”, rekonstrukcija kanalizacijskih i vodovodnih instalacija u Vruljici planirana je još prije dvije godine, no tada je prioritet bila izgradnja “Grigora Viteza”, čije je polaznike “udomio” upravo ovaj, 30 godina star dječji vrtić.
 Novi sanitarni čvorovi
– Kako je Dječji vrtić Vruljica otvoren prije 30 godina, kanalizacijske i vodovodne instalacije s vremenom su dotrajale i nužno ih je bilo izmijeniti. To smo planirali još prije dvije godine, no rekonstrukcija “Grigora Viteza” je bila prioritet. “Vruljica” je tada primila i djecu iz “Grigora Viteza”, tako da su radovi odgođeni do ljetnih mjeseci, točnije do srpnja ove godine, govori Biserka Belić te nastavlja kako radove, vrijedne oko 780 tisuća kuna, izvodi građevinska tvrtka Bilina d.o.o. iz Kožina, koja je izabrana na natječaju.
Uz rekonstrukciju kanalizacijskih i vodovodnih instalacija, zbog čega su građevinari raskopali dvorište kojim prolaze cijevi, u “Vruljici”, napravljeni su u i brojni zahvati u unutrašnjosti objekta. Tako su izmijenjene sanitarije, obojeni zidovi, vrata i prozori te popravljeni stropovi u dnevnim boravcima.
– Osim zamjene kanalizacijskih i vodovodnih instalacija, mnogo toga je napravljeno i u unutrašnjosti samog objekta. Vrtić sad ima potpuno nove i suvremeno opremljene sanitarne čvorove, obojeni su zidovi, vrata i prozora te popravljeni stropovi u dnevnim boravcima. Nakon spomenutih zahvata, “Vruljica” će uistinu biti prikladno uređen prostor za rad i igru s djecom, kaže Belić, vjerujući da će polaznici “Vruljice” kao i njihovi roditelji biti zadovoljni zbog obnove vrtića.
 Zatrpavanje potočića
Što se tiče dvorišta, ono je trenutačno zbog izmjene kanalizacijskih cijevi, koje njime prolaze, raskopano. Kada nove cijevi budu postavljene, dvorište će se poravnati, što podrazumijeva i zatrpavanje kamenog korita, tzv. umjetnog potočića, koji prolazi dvorištem. Njime, kako pojašnjava Belić, nikada nije tekla voda već predstavlja opasnost za djecu, a prolaznicima služi kao odlagalište otpada.
– Nakon što se postave nove cijevi, zatrpa potočić i poravna dvorište, naši kućni majstori uredit i obojit će postojeće sprave za igru. To je sve što možemo napraviti jer novaca za nabavku novih sprava i veće zahvate sada jednostavno nema. Odlučili smo se za zatrpavanje umjetnog potočića koji prolazi dvorištem jer isti nije siguran za dječju igru, a uz to prolaznicima služi za odlaganje različitog otpada što također ugrožava sigurnost djece zbog potencijalne mogućnosti širenja zaraze, govori Biserka Belić, nastavljajući kako je još uvijek aktualan problem okupljanja mladih kao i različitih sumnjivih pojedinaca u noćnim satima u dvorištu vrtića zbog čega ujutro dolazi do neugodnih situacija koje uglavnom rješavaju djelatnici Prve policijske postaje.
Završetak radova u “Vruljici” planiran je do kraja kolovoza, tako da će vrtić 1. rujna, kada počinje nova pedagoška godina, biti spreman za male polaznike.