Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sreća prati hrabre

Autor:

02.02.2009. 23:00
Sreća prati hrabre

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pet kola prije kraja i dalje Puntamičani kroje svoju sudbinu, ne oviseći o drugim rezultatima


Tešku, ali sigurno jednu od najslađih pobjeda izborili su košarkaši Borik-Puntamike u utakmici 13. kola protiv Trogira u Jazinama. Katastrofalno prvo poluvrijeme koje se slobodno može svrstati u kategoriju vjerovali ili ne, jer s 24 % šuta i 25 poena u 20 minuta, Puntamičani su izgledali kao ovce dovedene pred klanje, a ne kao momčad koja konkurira za Ligu za prvaka. Sreća da je stigao petnaestominutni odmor u kojem su se zeleni uspjeli rekuperati i pokazati u zadnjih 20 minuta svoje pravo lice i na kraju isprovocirati sreću da iščupaju pobjedu doslovce u zadnjoj sekundi.
Sreći nikad kraja. Tako su i izgledali košarkaši Borik-Puntamike, nakon Devićevog pogotka koji je najvjerojatnije spasio cijelu sezonu, a scena u kojoj su svi igrači sklupčani u klupko na centru parketa i slave važnu pobjedu je sigurno najveći dobitak iz ove utakmice za trenera Bujana. Ovakve pobjede u infarktnoj završnici, (slično je bilo u 5. kolu u Jazinama protiv Kvarnera kad je Mrva na indentičan način donio pobjedu) dokaz su zajedništva koje je zaštitni znak ovog kluba već dugi niz godina.
Najveća zasluga za takvu situaciju sigurno pripada dvojici najstarijih i najiskusnijih u redovima Borik-Puntamike, Žoržu i Dundovu. Žorž kao džoker s klupe ovaj put i pod virozom izvlači s tri trice momčad u situaciji kad se činilo da je sve krenulo nizbrdo, dok Miro Dundov predvodi  svojim ponašanjem i zalaganjem na parketu koje se neki put običnom gledatelju čini malo sirovim, no u stvarnosti vrlo učinkovitim sredstvom za podizanje morala svojih suigrača i navlačenja nervoze na  gostujuće igrače. Najbolji dokaz tomu je i malo komična situacija iz utakmice s Trogirom u kojoj se Žorž i Dundov bjesomučno otimaju i bore za loptu nakon obrambenog skoka, a oko njih ni jednog igrača Trogira. Takav eklatantan primjer kako se brane boje dresa svog kluba, iako su sigurno nakon utakmice bili glavna meta za šalu među suigračima, govori o kakvim se igračima radi. O igračima koji ne vole gubiti.
Kad se sve zbroji na kraju nije moglo bolje ispasti. Pet kola prije kraja i dalje Puntamičani kroje svoju sudbinu, ne oviseći o drugim rezultatima. Vrlo komplicirana situacija koja prati ovu ligu od početka ipak je malo jasnija nakon ovog kola. Cedevita i Šibenik su novim pobjedama riješili svoju situaciju, dok se za preostala dva mjesta borba svela zasad na četiri kluba. Uz Borik-Puntamiku tu su Dubrovnik, Svjetlost i Kvarner koji je pobjedom kod Dubrave ispravio prošlotjedni domaći kiks.
Puntamičani nemaju pravo na kalkulaciju jer bodovi se prenose i u Ligu za ostanak, tako da je svaka utakmica i svaki bod od presudne važnosti za daljnji tijek događaja. Sljedeći ispit kod direktnog konkurenta Kvarnera ponudit će opet neku drugu sliku. Hoće li slika biti u boji ili crno-bijela, trebat će ipak pričekati nedjelju i gostovanje u Rijeci.