Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jučer “Seabourn Spirit”, danas “Seabourn Odyssey”

11.08.2010. 22:00
Jučer “Seabourn Spirit”, danas “Seabourn Odyssey”


Inače, neki podaci govore da je ovoga ljeta dosad u Zadar stiglo i do 20 posto više kruzerskih gostiju u odnosu na lanjsku godinu. Kruzera je brojčano nešto manje nego tri godine unatrag, ali je, kažu poznavatelji tih prilika, stiglo više turista
U zadarsku luku je jučer prijepodne uplovio još jedan oveći kruzer, “Seabourn Spirit”, kojim je u naš grad stiglo oko 300 turista. Oni su obišli staru gradsku jezgru upoznajući se s kulturno-povijesnim, ali i suvremenim izgledom grada koji je na ovogodišnjem rasporedu tome plovećem hotelu ovo bio po treći put. Doći će još dva puta, 8. rujna i 6. listopada. Osim Zadra ovaj kruzer ima u svome programu i posjet Salima, gdje će tijekom cijeloga ljeta doploviti ukupno tri puta.
Radi se o luksuznom plovilu dugom 140 metara, koji prima oko 300 putnika, a na brodu je zaposleno oko 200 članova posade. Inače, brod je poznat i po jednome događaju, kada je hrabra posada odbila pirate kod Somalije koji su ih pokušali napasti. Brodskim sirenama neuobičajeno velike snage, brod pun turista uspješno je otjerao pirate.
Ovaj kruzer u naše luke Zadar, Dubrovnik, Pula i Korčula uplovljava posredstvom dubrovačke agencije Elite i zadarskoga Tankerkomerca, isto kao i brod istoga vlasnika koji će sutra uploviti u Sali “Seabourn Odyssey”.
To je pravi ploveći ljepotan, lani sagrađen, dug gotovo 200 metara, a Zadrani su ga imali prilike vidjeti i sredinom lipnja ove godine. Veliki “Seabourn Odyssey” će u Zadar doći još i 7. listopada i 4. studenoga.
“Seabourn Spirit” se u zadarskoj luci jučer zadržao od 11 sati do 18 sati, kada je otplovio za luku Koper.
Inače, Zadar su i u utorak posjetila dva manja kruzera koji obilježavaju ovogodišnji kolovoz, jer će ovoga mjeseca doći ukupno sedam puta, a kolovoz će zaključiti američki “Azamara Quest”, koji se očekuje 29. kolovoza te opet i 8. studenoga. Riječ je o velikom kruzeru, od preko 180 metara dužine, a koji prima oko 700 putnika.
Inače, neki podaci govore da je ovoga ljeta dosad u Zadar stiglo i do 20 posto više kruzerskih gostiju u odnosu na lanjsku godinu. Kruzera je brojčano nešto manje nego tri godine unatrag, ali je, kažu poznavatelji tih prilika, stiglo više turista.