Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nema osnove kriviti Dugootočane za nesolidarnost

11.08.2010. 22:00
Nema osnove kriviti Dugootočane za nesolidarnost


Mislim da ovi prigovori idu na definitivno krivu adresu te bi se Ižani trebali obratiti Jadroliniji i državnim službama, ističe saljski općinski načelnik Zoran Morović koji podcrtava da se Ižanima izišlo ususret kad su za to postojale realne mogućnosti. Ukoliko Jadrolinija osigura dovoljno brz i siguran brod, Općina Sali voljna je ponovno izići ususret Ižanima. Iako će na taj način putnici s Dugog otoka u Zadar putovati dulje
Nakon otvorenja morskog tjesnaca Mali Ždrelac, brzobrodska linija na relaciji Zadar – Sali – Zaglav, na radost žitelja jugoistočnog dijela Dugog otoka, ponovno plovi kraćim putem te umjesto 1.15 minuta, koliko je plovidba trajala okolnim putem preko Velog Ždrelca, putovanje opet traje 45 minuta. Upravo onoliko koliko su putovanja katamaranom trajala prije nego je u studenom 2008. godine ovaj plovni put zatvoren zbog proširenja kanala i rekonstrukcije mosta koji spaja otoke Ugljan i Pašman.
Iž na “liniji života”
Općina Sali već desetak godina ima tzv. “linije života” zahvaljujući kojima je dugootočkim učenicima i studentima omogućeno pohađanje srednjih škola i studija u Zadru, a živjeti na otoku. U posljednje dvije godine bilo je nešto teže jer se zbog navedenih radova u Malom Ždrelcu do Zadra plovilo dužim putem. Kako je brzobrodska linija za Sali i Zaglav tada plovila tik uz otok Iž, Ižani su od Općine Sali zahtijevali pristajanje u Velom Ižu što je Općina Sali i odobrila.
No, otvorenjem Malog Ždrelca linija prometuje drugim putem te pristajanje u Velom Ižu više nije usput. Srednjoškolci s otoka Iža mogli bi se tako naći u situaciji da im više neće biti moguće živjeti na otoku i školovati se u Zadru.
Pojavio se, dakle, problem o kojemu je bilo riječi i na prekjučerašnjoj press konferenciji HNS-a, a u jednim je dnevnim novinama Općina Sali čak prozvana zbog nesolidarnosti s Ižanima.
Naime, Grad Zadar je uime MO-a s otoka Iža od Općine Sali tražio odobrenje pristajanja brzobrodske linije na Ižu, i to po povratku katamarana u Zadar, nakon što se učenici najprije iskrcaju u Salima i Zaglavu. Općina Sali se s tim u načelu složila, ali uz uvjet da Jadrolinija omogući veći i noviji katamaran (predložen je katamaran “Silba”).
Treba brži brod
– Ova je linija samo naša, dodijeljena je, dakle, Općini Sali. Mi smo se složili s pristajanjem na Ižu u prijašnjoj situaciji kada se tim putovanje produljivalo samo 5 minuta. Problem je u katamaranu “Mediteran” koji se svako malo pokvari, a ovaj stari i dotrajali brod bio je zatvaranjem Malog Ždrelca dodatno opterećen. Sad kada je napokon rasterećen, ponovno se traži da ga se opterećuje povratkom duljim putem. Brod, ponavljam, i ovako nije pouzdan, a na ovaj ga se način izlaže još većim mogućnostima kvarova. Time se na kocku stavlja i školovanje učenika i studenata Dugog otoka, kojih je nekoliko puta više nego Ižana. Mislim da ovi prigovori idu definitivno na krivu adresu te bi se Ižani trebali obratiti Jadroliniji i državnim službama, ističe saljski općinski načelnik Zoran Morović koji naglašava da se Ižanima izišlo ususret kad su za to postojale realne mogućnosti.
Ukoliko Jadrolinija osigura dovoljno brz i siguran brod, Općina Sali je voljna ponovno izići ususret Ižanima. Iako će na taj način putnici s Dugog otoka u Zadar putovati dulje. Stoga, zaključio je Morović, nema nikakve osnova za prozivanjem Općine Sali zbog nesolidarnosti.


Veloraćani prosvjedovali protiv marine


Skupina mještana Velog Rata na Dugom otoku u nedjelju je održala mirni prosvjed brodovima ispred marine Nautica zbog vlasnikovih neispunjenih obećanja.
Mještani kažu da su vlasniku dopustili izgradnju marine jer im je obećano da će se napraviti novo istezalište i osigurati 10-ak mjesta za lokalno stanovništvo, što nije ispunjeno. Navode i kako se marina koristi seoskim spremištem za vodu (sada u vlasništvu komunalnog društva) te putem preko istezališta brodova koji vodi do marine. Unatoč pokušajima, nisu uspjeli dogovoriti sastanak s investitorom.
R. I.