Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nevenku Jurak tereti njezin kompanjon

11.08.2010. 22:00
Nevenku Jurak tereti njezin kompanjon


Na mjesec dana pritvorena je i Anita Lončar Papeš, a Bojan Dimić branit će se sa slobode. Ta činjenica ukazuje da je upravo Dimić izvor saznanja o izvlačenju novca
Nekad omiljena PR-agentica državnih poduzeća Nevenka Jurak, idućih će mjesec dana provesti u istražnom zatvoru, jer je istražni sudac Krešimir Devčić procijenio da postoji opasnost da bi mogla utjecati na svjedoke, ali i ponoviti kazneno djelo, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti kojima je iz svoje Fimi-medije izvukla 16,5 milijuna kuna.
Među svjedocima zasad nema poznatih političkih osoba ili visokih funkcionera u javnim poduzećima. USKOK se u istrazi koncentrirao na ispitivanje svjedoka iz Fimi-medije, te iz Onide, tvrtke u vlasništvu trećeosumnjičenog Bojana Dimića.
Krivotvorenje isprava
Na mjesec dana pritvorena je i Anita Lončar Papeš, suradnica Nevenke Jurak, a Bojan Dimić branit će se sa slobode. Ta činjenica ukazuje da je upravo Dimić izvor saznanja o izvlačenju novca, jer njemu se, kao i Nevenki Jurak, na teret stavljaju i udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zlouporaba položaja i ovlasti, ali i krivotvorenje isprava.
Inkriminacija krivotvorenja odnosi se na više od desetak lažnih faktura za fiktivne poslove, po kojima je Fimi-media od 2005. do 2009. godine isplatila Onidi 16,5 milijuna kuna. Sredstva su, tvrdi se u istražnom zahtjevu, osumnjičeni dijelili između sebe. U istrazi je otkriveno i da je, na ime tih sredstava, Dimić provodio određene kompenzacije između Onide i druge svoje tvrtke Komunikacije.
Nevenka Jurak odbacila je sve optužbe. Tvrdi da poslovna suradnja s Onidom nije bila fiktivna, te da je Dimićeva tvrtka kao podizvođač za Fimi-mediju obavljala razne marketinške poslove, od promocija, priprema domjenaka do usluga tiskanja.
Isplaćeno 140 milijuna kuna
Kriminalistička obrada poslova Fimi-medije, traje barem sedam mjeseci, od kad je ekslodirala medijska bomba s poslovima tvrtke Nevenke Jurak. U međuvremenu, USKOK je proveo razgovore s direktorima više javnih poduzeća, a neki su navodno i otvoreno govorili o poslovnim odnosima s Fimi-medijom. USKOK je iz tih poduzeća pribavio i značajnu količinu dokumentacije.
Među ostalim, USKOK je dokumentaciju oduzeo iz Crosca, Hrvatske Lutrije, Croatia Osiguranja, Hrvatskih pošta, Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb. Sve te tvrtke imale su milijunske poslove s Fimi-medijom. Recimo, Crosco je isplatio tvrtki Nevenke Jurak 4,6 milijuna kuna, među ostalim i za izradu vizitki koje su plaćane osam kuna po komadu. Croatia Osiguranje je od 2005. do 2009. godine isplatila Fimi-mediji 15 milijuna kuna, od čega je devet otišlo na jedan ugovor s kojim je Nevenka Jurak navodno bila nezadovoljna. HAC je platio 20 milijuna kuna, a dobar dio poslova išao je mimo javnog natječaja, jer su promotivne usluge, poput otvaranja dionica autoceste, dogovarane s izvođačima, koji su potom ispostavljali račune HAC-u. Dvadesetak državnih firmi Fimi-mediji je od 2005. do 2009. godine navodno isplatilo preko 140 milijuna kuna za raznolike marketinške usluge, među kojima je i zakup reklamnog prostora na koji je Fimi-medija dobivala velike rabate.
 


Praćena i prisluškivana?


Nevenku Jurak uhitila je šibenska policija u ponedjeljak ujutro u apartmanu u Primoštenu, gdje je s prijateljicom i devetnaestogodišnjom kćeri bila na godišnjem odmoru. Pokazali su joj nalog za pretres vozila, stana i sjedišta Fimi-medije u Zagrebu, te je zamolili da pođe s njima, a onda su joj u kolima na putu za Zagreb uručili i rješenje o uhićenju. Po dolasku u Zagreb Nevenki Horvat je pretražen stan i poslovni prostor, dok joj je vozilo pretraženo u PU šibensko-kninskoj, gdje je ostalo kad su je uhitili. Činjenica da je policija jako dobro znala da se Nevenka Jurak nalazi na odmoru u Primoštenu ukazuje i da je već neko vrijeme bila praćena, a moguće i prisluškivana.