Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Osjetljiva orkula

11.08.2010. 22:00
Osjetljiva orkula


Problemi koji su se javili na orkulama fiziološke su naravi. Naime, zbog oscilacija temperature koje orkula slabo podnosi došlo je do opadanja ploda. Tijekom 24 sata temperatura se promijenila za nekih 15 do 20 stupnjeva, što nikako nije povoljno za plod. Na drugim sortama maslina nije zamijećeno da su temperature nepovoljno utjecale, kazuje Šimičević
Nakon nevremena koje je zahvatilo zadarsko područje prošli tjedan, pad temperature i oborine utjecale su na plod masline. Dipl. inž. agronom Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik pri HZPSS-u, kazao je da se nedavna promjena vremena nije drastično odrazila na kulture, osim na maslinu i to poglavito orkule.
– Problemi koji su se javili na orkulama fiziološke su naravi. Naime, zbog oscilacije temperature koje orkula slabo podnosi došlo je do opadanja ploda. Tijekom 24 sata temperatura se promijenila za nekih 15 do 20 stupnjeva, što nikako nije povoljno za plod. Na drugim sortama maslina nije zamijećeno da su temperature nepovoljno utjecale, kaže Šimičević. Na određenim punktovima u županiji prati se situacija u maslinicima.
Nakon prošlotjedne kiše očekivao se jači napad maslinove muhe, međutim do danas to se nije dogodilo. Maslinova muha, naime, pravi velike štete u maslinicima. Posljedica napada ovog štetnika je opadanje plodova masline i gubitak ponekad cijelog uroda. Osim toga, kvaliteta maslinova ulja dobivenog iz zaraženih plodova masline je jako loša pa se zna dobiti ulje koje, uvjetno rečeno, i nije za ljudsku ishranu.
U svakom slučaju Šimičević preporučuje provedbu preventivne metode zaštite rodnih maslina, koristeći ECO-TRAP vrećice.
Osim orkula, promjene temperature i obilne oborine ostavile su traga na vinogradima, i to osobito na vinskim sortama.
– Trenutačno su vinske sorte u fazi ‘šaranja’, odnosno dozrijevanja te postoji mogućnost stvaranja preduvjeta za razvoj sive plijesni ili truleža. Iz takve sirovine teško da se može proizvesti kvalitetno vino. Stoga se preporučuje vinogradarima da provedu zaštitu protiv sive plijesni ili botritisa odgovarajućim botricidom, ističe Šimičević.
Što se, pak, tiče stolnih sorti, one su u fazi berbe ili su već pobrane.
Na breskvama i nektarinama zamijećena je pojava pepelnice. Stoga, Šimičević preporučuje da voćari zaštite stabla pravovremenim prskanjem.
Na ostalim kulturama obilne oborine i pad temperature nisu ostavili traga.