Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pola milijuna za provjeru potpisa

11.08.2010. 22:00
Pola milijuna za provjeru potpisa


Ministarstvo uprave angažiralo je privatne trvtke za pomoć koje su do sada “pročešljale” pola potpisa
Ministarstvo uprave sklopilo je krajem prošlog tjedna dva ugovora u vrijednosti nešto većoj od pola milijuna kuna kako bi moglo obaviti provjeru potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu. Prema informacijama iz Narodnih novina, Ministarstvo je za tu svrhu nabavilo dvije usluge. S tvrtkom APIS IT d.o.o. sklopljen je ugovor za prilagodbu postojećeg informatičkog sustava za provjeru kontrole potpisnika te za unos i obradu potpisnika. Konačna ukupna vrijednost ugovora je 344.579 kuna bez PDV-a. Istovremeno, Ministarstvo uprave sklopilo je ugovor i s tvrtkom MCS d.o.o. od koje je za 184.853 kune naručilo uslugu “obrade podataka i izrade izvješća za potrebe kontrole podataka prikupljenih potpisa za referendum”.
Nakon što su sindikati predali liste s 813 tisuća potpisa za referendum o ZOR-u, Vlada je još 23. srpnja zadužila Ministarstvo uprave da, zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova, provjeri broj i vjerodostojnost prikupljenih potpisa birača. Pritom ih je obvezala da to učine u roku od 45 dana, što znači do 6. rujna. U zaključku Vlade tada je rečeno da za obavljanje tog zadatka Ministarstvu uprave treba osigurati 1,2 milijuna kuna, dok je MUP-u potrebno 900 tisuća kuna.
“Da bi se utvrđena zadaća izvršila u roku, u njenom izvršenju sudjeluju službenici Ministarstva uprave, a sukladno važećim propisima koriste se informatičke usluge tvrtke APIS d.o.o. i MCS d.o.o.”, potvrdili su nam u Ministarstvu uprave. Prema njihovim informacijama, u sustav je već uneseno više od polovine dostavljenih potpisa, što znači oko 400 tisuća. No, jesu li svi dosad “prebrojeni” potpisi važeći ili ne, u Ministarstvu nam nisu željeli otkriti. Kazali su tek da će se “broj važećih ili nevažećih utvrditi nakon izvršene kontrole”. Sindikati su, podsjetimo, i sami kontrolirali prikupljene potpise pa su prije predaje lista odbacivali sve one za koje su uspjeli utvrditi da su nevažeći nastojeći tako svesti na minimum mogućnost da naknadna kontrola državnih tijela utvrdi (pre)velik broj potpisa koji se ne mogu uzeti u obzir za raspisivanje referenduma.
 


Rad bez naknade?


U Ministarstvu uprave nisu željeli kazati kolike će naknade (ako će ih uopće biti) isplatiti ljudima koji ovih dana “češljaju” liste s potpisima birača. “Ministarstvo će povjerene poslove dovršiti u zadanom roku, a izvješće o troškovima bit će sastavljeno po završetku povjerenih poslova kontrole”, poručili su iz tog državnog tijela.