Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pripadnice nacionalnih manjina – dvostruka politička manjina

11.08.2010. 22:00
Pripadnice nacionalnih manjina – dvostruka politička manjina


Na području Zadarske županije SDSS ukupno ima 32, a DPS 9 mandata, i to su jedine političke stranke na području županije iz čijih redova nije izabrana baš niti jedna vijećnica. Od ukupno 8 zastupnika nacionalnih manjina u Saboru, samo je jedna žena i to Zdenka Čuhnil, zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine, pri čemu su sva tri zastupnika srpske nacionalne manjine muškarci, a to je ujedno i jedina manjina s više od jednog zastupnika
Stranke koje predstavljaju pripadnike i pripadnice srpske nacionalne manjine na području Zadarske županije u svoje političko promišljanje nisu inkorporirale ravnopravnost spolova. Zaključak je to koji, nakon gotovo do kraja provedenih dopunskih izbora, nameću gole statističke činjenice. Naime, od ukupno osam funkcija u izvršnoj vlasti koje obnašaju pripadnici ove manjine, i to redom iz SDSS-a, samo jednu obnaša žena, a riječ je o zamjenici župana Rajki Rađenović.
Istodobno, SDSS i DPS ukupno imaju 41 mandat u predstavničkim tijelima na području Zadarske županije, a niti jedan od tih mandata ne pripada ženi. SDSS ukupno ima 32, a DPS 9 mandata, i to su jedine političke stranke na području županije iz čijih redova nije izabrana baš niti jedna vijećnica.
Usporedbe radi, u predstavničkim tijelima na području Zadarske županije ukupno su 493 vijećnička mjesta, od čega 58 mandata pripada ženama, što iznosi 11,76%. Daleko iznad županijskog prosjeka po udjelu žena u ukupnom boju vijećnika na području županije je SDP sa 13 vijećnica od ukupno 42 mandata ili 30,95 %. Slijedi HSU sa 2 vijećnice od 9 mandata ili 22,22%, a za petama su joj HNS i DSU koje obje imaju 20% vijećnica u odnosu na broj ukupno osvojenih mandata. No, pritom govorimo o četiri vijećnice od 20 mandata koje je osvojila HNS i samo jednoj vijećnici od 5 mandata koliko ih je osvojila DSU.
HSS je za nešto više od pola postotka ispred HDZ-a s udjelom žena ud 10,86% u ukupnom broju mandata. Iz ove je stranke izabrano pet vijećnica, a broj ukupnih članova predstavničkih tijela koje je osvojila HSS je 46. Iz redova HDZ-a u predstavnička tijela izabrano je 25 žena ili 10,2 % od ukupno 245 mandata. HSLS je neznatno niže na ljestvici zastupljenosti žena od HDZ-a te mandati žena u ukupnom broju mandata ove stranke sudjeluju sa 10%, a riječ je o dvije vijećnice u odnosu na ukupno 10 mandata. Sa 3 vijećnice na ukupno 35 mandata, što je 8,57%, HSP je stranka s najmanjim udjelom žena u predstavničkim tijelima, jasno, izuzevši SDSS i DPS kod kojih je ikakva zastupljenost žena jednostavno – izostala.
(Valja napomenuti kako, s obzirom da ne mogu predstavljati reprezentativni uzorak na području županije, ovom analizom nisu obuhvaćene stranke užeg lokalnoj karaktera koje djeluju isključivo na području jednog grada ili općine, kao ni DC i nezavisne liste. Kod navođenja HSLS, vrijedi istaknuti da je analiza rađena uzimajući u obzir stranačku pripadnost u trenutku početka obnašanja mandata te novonastale eventualne promjene stranačke pripadnosti u slučaju vijećnika i vijećnica izabranih iz redova ove stranke nisu uzete u obzir.)
Benkovac ispred Zadra
Ako se pogleda samo Županijska skupština te gradska vijeća, ukupan udio žena u ovih sedam predstavničkih tijela iznosi 21,47% što je gotovo dvostruko više od županijskog prosjeka u koji ulazi i 28 općinskih vijeća. Pri tom je apsolutnu ravnopravnost spolova dosegla jedino SDP koja ima jednak broj vijećnika i vijećnica unutar ukupnog broja od 22 mandata. Nultom udjelu zastupljenosti žena SDSS-a i DPS-a, ovdje se pridružuju i HSP sa sedmoricom i HSU s dvojicom vijećnika. Nakon SDP-a, najveći udio žena u ukupnom broju vijećnika ima HSS s dvije vijećnice na brojku od 6 mandata što je 33,33,%, slijedi HDZ sa 16 vijećnica na ukupno 69 mandata ili 23,18%, pa HSLS s dvije vijećnice na 9 mandata ili 22,22% te DSU s jednom vijećnicom na pet mandata što daje 20 %, te HNS s jednom vijećnicom na 7 mandata ili 14,28%.
Najmanju zastupljenost žena imaju gradska vijeća Paga i Nina, sa po jednom vijećnicom što je 6,66%, zatim Gradsko vijeće Obrovca sa 2 vijećnice, što je 12,5%. Najveći udio žena u Vijeću ima Grad Biograd gdje 6 od 15 mandata pripada ženama, što je 40%. Gradsko vijeće Benkovca za jedan je postotak ispred Gradskog vijeća Zadra, jer u benkovačkom predstavničkom tijelu, nakon provedene zamjene za Branka Kutiju kojeg je zamijenila Marina Čačić, mandat imaju četiri žene što na ukupan broj od 15 vijećnika daje 26 %, dok u Gradskom vijeću Zadra žene imaju 7 od ukupno 28 mandata što je 25%.
U Skupštini Zadarske županije koja nakon provedenih dopunskih izbora i kooptiranja jednog vijećnika broji 45 članova, žene imaju 11 mandata ili 24%. U slučaju Županijske skupštine, rezultati dopunskih izbora i kooptiranje SDP-ova vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine išlo je na štetu udjela žena, jer je taj postotak dok je Skupština brojila 41 vijećnika iznosio 26,82%. Dopunski izbori zato su u izvršnu vlast Zadarske županije doveli zamjenicu župana pa izvršna vlast više nije stopostotno muška.
U 28 općina 344 su vijećnička mjesta, a vijećnica je samo 26 ili 7,58 %. Uz SDSS sa 16 vijećnika i DPS sa četiri vijećnika, nultoj zastupljenosti žena pridružuje se i HSLS sa ukupno 11 mandata. Među strankama koje su iz svojih redova dale vijećnice, ovdje prednjači HSU s dvije vijećnice na ukupno sedam mandata ili 28,57%, a slijedi HNS sa 3 vijećnice na 13 mandata ili 23,07%. Zanimljivo je da je HSP za 0,7% ovdje ispred SDP-a. Naime, HSP je na dao tri vijećnice na ukupno 28 mandata u općinskim vijećima ili 10,71%, a SDP dvije od ukupno 20 članova i članica predstavničkih tijela ili 10%. Na dnu ljestvice nalazimo HDZ sa 9 vijećnica na ukupno 176 mandata, što je 5,11,%, a ispred HDZ-a je HSS sa 3 vijećnice na 40 mandata što daje udio od 7,5%.
Kad je u pitanju izvršna vlast, zbroje li se uz župana, gradonačelnici i općinski načelnici i načelnice te njihovi zamjenici i zamjenice, ukupno je u Zadarskoj županiji 77 dužnosti u izvršnoj vlasti, a na samo pet izabrane su žene, što daje udio od 6,49%. Uzmu li se u obzir samo Zadarska županija i gradovi, nalazimo dvije žene na izvršnim funkcijama kojih je ukupno 18, a to daje 11,11 %. U oba slučaja riječ je o dužnostima zamjenica, to jest o Rajki Rađenović (SDSS) izabranoj na dopunskim izborima i Daliji Pavlović (HDZ), zamjenici gradonačelnika Nina, izabranoj na redovnim izborima.
Dvostruka podzastupljenost
Istodobno, u općinama je ukupno 59 izvršnih funkcija, a samo tri ih obnašaju žene, što iznosi 5,08%.
Statistički podaci ukazuju na to da su pripadnice srpske nacionalne manjine na području Zadarske županije “dvostruka politička manjina”; jednom podzastupljene u okviru opće podzastupljenosti žena te drugi put unutar nacionalne manjine kojoj pripadaju.
– Uzrok vidim u tome što većina žena još uvijek nije svjesna svoje političke moći i snage. One su na prekretnici između svoje tradicionalne uloge i svojih novih ambicija, pa političkih. Takvo stanje je loše i nije ga jednostavno promijeniti. Žene treba osloboditi da bez straha, a posebno u gradovima, sudjeluju u politici naše zajednice. Poznato je da se žene uključuju kroz nevladine udruge i da su dosta senzibilnije kada su u pitanju humanitarni rad i ispravljanje socijalnih nepravde, ali to nisu dovoljni pomaci za znatniji društveni napredak. Značajniji društveni pomaci se mogu napraviti samo kroz političko djelovanje, kazala je upitana o uzroku političke neparticipacije žena među vijećnicima srpske nacionalne manjine Rađenović.
Ako se kao indikator uzme situacija u Hrvatskom saboru, čini se legitimnim postaviti pitanje jesu li pripadnice nacionalnih manjina u republici Hrvatskoj dvostruka politička manjina, bez obzira kojoj nacionalnoj manjini pripadale. Naime, od ukupno 8 zastupnika nacionalnih manjina u Saboru samo je jedna žena i to Zdenka Čuhnil, zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine, pri čemu su sva tri zastupnika srpske nacionalne manjine muškarci, a to je ujedno i jedina manjina s više od jednog zastupnika. Udio žena među zastupnicima manjina u Saboru je 12,5 % što je dvostruko manje od općeg prosjeka zastupljenosti žena u Saboru koji iznosi 25%.
– Žene su prema politici dosta suptilnije. Ne žele se grubo nametati da bi pokazale muškarcima koliko vrijede, pa stoga lako svoja mjesta ustupaju muškarcima. Da bi se ovakvo stanje promijenilo, žene se moraju više angažirati u društvu i političkom životu manjinske zajednice. Žene koje se odluče za politiku moraju se izboriti same, odgovorila je Rađenović na pitanje treba li iz navedenih podataka zaključiti kako u manjinskim zajednicama općenito postoji izraženiji konzervativni stav prema mjestu žene u društvu i političkom životu, kako manjinske zajednice, tako i države u cjelini.
Dopunski izbori još trebaju biti provedeni za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji gdje će pripadnici i pripadnice srpske nacionalne manjine birati dvoje predstavnika ili predstavnica, a s liste SDSS-a bilo bi potrebno kooptirati jednu osobu u benkovačko Gradsko vijeće, tako da postoji makar teorijska šansa da se slika nulte zastupljenosti pripadnica ove nacionalne manjine u predstavničkim tijelima barem malo popravi i prije novih redovnih izbora.
 


Žene ukupno u skupštini Zadarske županije i vijećima gradova


!,<!,<!,< Stranka Broj mandata Broj žena Udio žena
SDP 22 11 50%
HSS 6 2 33,33%
HDZ 69 16 23,18%
HSLS 9 2 22,22%
DSU 5 1 20%
HNS 7 1 14,28%
SDSS 8 0 0%
HSP 7 0 0%
DPS 5 0 0%
HSU 2 0 0%




 


Žene ukupno u općinskim vijećima


!,<!,<!,< Stranka Broj mandata Broj žena Udio žena
HSU 7 2 28,57%
HNS 13 3 23,07%
HSP 28 3 10,71%
SDP 20 2 10%
HSS 40 3 7,5%
HDZ 176 9 5,11%
SDSS 16 0 0%
HSLS 11 0 0%
DPS 4 0 0%


 


Žene ukupno u predstavničkim tijelima


!,<!,<!,< Stranka Broj mandata Broj žena Udio žena
SDP 42 13 30,95%
HSU 9 2 22,22%
HNS 20 4 20%
DSU 5 1 20%
HSS 46 5 10,86%
HDZ 245 25 10,20%
HSLS 20 2 10%
HSP 35 3 8,57%
SDSS 32 0 0%
DPS 9 0 0%