Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sanader putuje Amerikom, a njegovi prijatelji u Uskoku

11.08.2010. 22:00
Sanader putuje Amerikom, a njegovi prijatelji u Uskoku


Nevenka Jurak posljednja je u nizu osoba bliskih Ivi Sanaderu koje su pod istragom USKOK-a, pa se samo nameće pitanje je li USKOK otvorio i poseban predmet “Sanader”.
Kako tvrde izvori našeg lista u USKOK-u, takvog predmeta nema, no činjenica jest da je u antikorupcijskim istragama otvoreno mnogo pitanja vezanih uz Sanadera, pa i uz navodno tajno financiranje HDZ-a. Cijela priča oko Nevenke Jurak povezuje se baš s financiranjem vladajuće političke stranke, pa se nagađa da se dio novca koji je Fimi-medija dobila od državnih poduzeća, vraćao natrag HDZ-u.
U sklopu široke uskočke akcije, već je otvorena istraga protiv bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, osumnjičenog da je zloupotrijebio položaj i ovlasti i protuzakonito posredovao da Fimi-medija dobije poslove od Croatia Osiguranja i Ine. USKOK još nije razgovarao s Barišićem, a nije jasno ni zašto u tom predmetu nije osumnjičen i Ivo Sanader, budući da se inkriminacije odnose na famozni sastanak iz srpnja 2007. godine u Vladi, gdje su Barišić i Sanader objašnjavali direktorima državnih poduzeća da bi bilo dobro da rade s Fimi-medijom.
Doduše, Nevenka Jurak ne priznaje prijateljstvo sa Sanaderom. Priznala je tek jedan susret susret sa Sanaderom, na otvaranju jedne od dionica autocesta, ali zato ne negira prijateljstvo s ravnateljem Carinske uprave Mladenom Barišićem.
Sličnu priču USKOK-u ispričao i Ljubo Bušić iz PiM Montinga, koji je u istrazi za namještene poslove na Termoelektrani Sisak i Toplani Zagreb ustvrdio kako mu je poručeno da dio novca od posla da za HDZ. U toj je istrazi osumnjičen i bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak, a naknadno je uhićen i Željko Kljaković-Gašpić, bivši direktor HEP-a koji je u dobrim vezama s bratom bivšeg premijera don Vinkom Sanaderom.
Mravkove veze sa Sanaderom navodno su uzrok zapošljavanja HDZ-ovog čovjeka iz dijaspore Rade Buljubašića, zbog kojeg je bivši čelni čovjek HEP-a već optužen. Također, Mravak je osumnjičen i u istrazi HEP-ove afere s prodajom jeftine struje TLM-u, zbog koje je u pritvoru bio i jedan od Sanaderovih najbližih suradnika u Vladi, njen bivši potpredsjednik Damir Polančec.
 


Niti ispitan niti osumnjičen


Zajedničko svim istragama zasad je da Ivo Sanader još nije ispitan, niti osumnjičen, a nije inkriminirano niti navodno financiranje HDZ-a. Dok se Sanader, kao slobodan čovjek, odmara u Los Angelesu, USKOK se zasad polako tek bavi osobama bliskim bivšem premijeru.