Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biti prvak Europe jedinstven je osjećaj

11.08.2011. 22:00
Biti prvak Europe jedinstven je osjećaj


Bili smo zaista odlična klapa, kako na terenu, tako i izvan njega – kaže Bašić


U  dvorani Jazine  jučer je održan  prijem Lovre  Bašića, mladog zadarskog  košarkaša, koji je s kadetskom reprezentacijom Hrvatske na nedavnom Europskom prvenstvu u Češkoj osvojio zlatnu medalju. Uvodnu riječ imao je Željko Predovan, član uprave KK Zadar, koji je izrazio nadu da će  ovakvih događaja u budućnosti biti još više.
– Politika KK Zadar je i bit  će da se što više oslanjamo na  vlastiti kadar, jer drugog izbora nemamo. Drago nam je  što je naš mladi igrač bio član  U-16 reprezentacije, koja je  obranila naslov prvaka Europe. Želja nam je da i u  budućnosti imamo što više  igrača u svim reprezentativnim uzrastima, te da oni s  godinama postanu nositelji  igre Zadra. U ime kluba čestitam Lovri i cijeloj reprezentaciji na tom velikom uspjehu – rekao je Predovan i  uručio Bašiću poklon bon za  kupovinu sportske opreme.
Bez poraza
Šesnaestogodišnji Bašić  na prvenstvu je značajniju  minutažu dobio samo na jednoj utakmici, no ističe kako  je nositi zlatnu medalju oko  vrata poseban osjećaj.
– Iako nisam mnogo igrao,  biti prvak Europe je jedinstven osjećaj. Prije početka  prvenstva najavili smo da  idemo na zlato, što smo i  ostvarili i to bez ijednog poraza. Bili smo zaista odlična  klapa, kako na terenu, tako i  izvan njega.
Koja je bila najveća snaga  hrvatske reprezentacije?
– Kako se bližila završnica  prvenstva sve su momčadi  padale u obrani, a mi smo se  dizali u svim segmentima.  Mislim da je baš agresivna  obrana bila naša glavna snaga. U napadu smo mnogo  trčali i većinu poena postizali  iz kontranapada.
Na putu do zlata Hrvatska  je pobijedila Italiju, Tursku i  Bugarsku u prvom, Ukrajinu, Latviju i Francusku u  drugom krugu, Rusiju u četvrtfinalu, Španjolsku u polufinalu, te domaćina Češku  u finalu.
– Dosta je važna bila prva  utakmica protiv Talijana, kada smo vodili preko 20 razlike pa su oni u posljednjoj  minuti došli na -4, ali smo na  kraju ipak pobijedili. Nije bilo lako ni protiv Francuza u  posljednjoj utakmici drugog  kruga, kada smo osigurali prvo mjesto uoči četvrtfinala.  Ali najteže je definitivno bilo  protiv Španjolaca u polufinalu. Bilo je to finale prije  finala. Kada smo to dobili,  znali smo da jednostavno  moramo do kraja.
Hezonja i Bošnjak
Prvo ime momčadi bio je,  naravno, Mario Hezonja, koji je proglašen najboljim  igračem prvenstva.
– On je bio naš glavni motor. Kada uzme loptu, nitko  ga ne može čuvati jedan na  jedan. Iako nije bio s nama od  početka priprema, zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu  U-19, uspjeli smo se uigrati.  Uz njega, Domagoj Bošnjak  je također odradio veliku ulogu, posebno u obrambenom i  napadačkom skoku. No, sve  u svemu, najvažniji je bio  timski rad – zaključio je mladi zadarski razigravač.
Na kraju, Predovan se osvrnuo i na sve češći odlazak  mladih igrača iz Zadra, izrazivši nadu da se taj trend  neće nastaviti.
– Nadamo se da, nakon financijske stabilizacije kluba,  na kojoj intenzivno radimo,  više nećemo doći u situaciju  da bilo kome od mladih  igrača uopće padne na pamet  napustiti Zadar. Osigurat  ćemo im vrhunske uvjete za  rad i razvoj i sve će funkcionirati kako treba.


EP juniorki: Hrvatska za polufinale s Izraelom




Na Europskom prvenstvu divizije B za juniorke u mađarskom  Miskolcu jučer je bio slobodan  dan, a danas su na rasporedu  četvrtfinalni susreti. Hrvatska reprezentacija, koja je do sada ubilježila šest pobjeda u isto toliko  susreta, od 13.45 igra protiv  Izraela, koji je u drugoj skupini  zauzeo četvrto mjesto s omjerom  3-2, koliko su imale i Grčka i  Latvija, ali i najslabijom međusobnom koš razlikom. Ostali parovi  četvrtfinala su: Finska – Portugal  (16), Bjelorusija – Grčka (18.15) i  Latvija – Mađarska (20.30).  Prođu li u polufinale, Ivana  Blažević, Glorija Sikirić i društvo  za plasman u finale, a samim time  i u diviziju A sljedeće godine, igrat  će protiv Latvijki ili Mađarica.