Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hebrang traži od Šeksa: Ili mi sudi ili se povuci

11.08.2011. 22:00
Hebrang traži od Šeksa: Ili mi sudi ili se povuci


Ne može se jedan potpredsjednik javno obrecnuti na drugog potpredsjednika stranke, a da se onda prijeđe preko toga, ogorčeno poručuje šef HDZ-ovog kluba zastupnika


Činilo se da će  se sukob između dva  HDZ-ova potpredsjednika,  Vladimira Šeksa i Andrije  Hebranga, koji je izbio uoči  ljetne saborske stanke, a povod mu je bila smrt Đure  Brodarca, splasnuti sam od  sebe tijekom sezone godišnjih odmora. Međutim,  Hebrang je očito vrlo ozbiljno shvatio Šeksove riječi  da će stranačka tijela raspravljati o implikacijama   Hebrangove tvrdnje kako  Brodarčeva smrt pokazuje  da Hrvatska ide u krivom  smjeru. Prošlo je nešto manje od mjesec dana od te  Šeksove najave, ništa se u  vezi s tim nije dogodilo, ali  sada Hebrang odlučno traži  da se razriješi ta situacija.
Spreman na obranu
– Nitko iz stranke, niti  predsjednica Jadranka Kosor niti glavni tajnik Branko  Bačić, nisu mi još ništa rekli  o tome što je Šeks sugerirao  da će protiv mene biti pokrenut stegovni postupak.  No, može se to samo tako  ugasiti, ne može se jedan  potpredsjednik javno obrecnuti na drugog potpredsjednika stranke, a da se onda  prijeđe preko toga jer to je  jako ozbiljna politička stvar  za HDZ. Šeks je sigurno  temeljito razmislio prije nego što je to izrekao, on nije  nikako nepromišljena osoba.  Zato očekujem da se to  raščisti do kraja. Ili neka  Šeks realizira svoju prijetnju  upućenu meni ili neka javno  kaže da se povlači. Ništa ne  smije ostati visjeti u zraku  nedorečeno, stranka se jednostavno mora izjasniti.  Naročito stoga jer je u jednim novinama netko iz vrha HDZ-a neslužbeno rekao  da smo Sanadera zbog  sličnih izjava izbacili iz  stranke, kazao nam je Hebrang. Šef HDZ-ovog kluba  zastupnika ističe kako  očekuje da se na jesen, “odmah nakon što završe godišnji odmori”, što je smatra  i Šeks najavio, formira stranačko povjerenstvo koje će  se baviti ovim slučajem.
– Spreman sam pred tim  tijelom braniti svaku svoju  riječ što sam je napisao ili  izrekao povodom tragične  smrti Đure Brodarca, zaključuje Hebrang koji niti na  ljetovanju nije zaboravio  unutarstranački incident koji je obilježio zadnji tjedan  zasjedanja parlamenta prije  dvomjesečne stanke.
Opore riječi
Sve je započelo nakon što  su mediji registrirali Hebrangov beskompromisan  upis u knjigu žalosti otvorenu u Saboru povodom  Brodarčeve smrti u osječkom zatvoru. “Tragedija je  hrvatske države da ti, branitelj, general i junak Domovinskog rata, bolestan  ulaziš u hrvatski zatvor s  lisicama na rukama. Tvoja  smrt pokazuje da ova zemlja, koju smo zajedno stvarali, ide pogrešnim putem.  Tvoje ime u srcima svih domoljuba ostaje neokaljano!  Hvala ti, neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve  dao, a ona ti se nije odužila”,  zapisao je Hebrang 13.  srpnja. Isti dan Šeks nije  želio novinarima komentirati te opore riječi svojeg  kolege iz HDZ-ovog vodstva, ali je sutradan, možda i  u konzultaciji s predsjednicom stranke, bio spreman za  izjavu.
– Đuro Brodarac ima velike zasluge za stvaranje i  obranu Hrvatske i njegova je  smrt bolno odjeknula u Hrvatskoj. Ali, Hebrangova izjava je politički štetna i neistinita. O sadržaju te izjave i  njezinim političkim posljedicama razgovarat ćemo na  odgovarajućim stranačkim  tijelima, upozorio je Šeks  Hebranga da neizravnim  prebacivanjem krivice za  Brodarčevu smrt na hrvatsku vlast, krši stranačku stegu i šteti HDZ-u.
Hebrang broji zadnje mjesece u aktivnoj politici, neće  se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima, no tada nije htio rasplamsavati konflikt, pa je poručio da je on “demokrat i  nikome ne osporava pravo  na mišljenje, uključujući i  Šeksa”.
Čista savjest
Hebrang je još pojasnio  kako mu je savjest nalagala  da tako nešto napiše u knjigu žalosti jer mu je namjera  bila ukazati “na nesrazmjer u  broju optužnica za ratne  zločine između hrvatskih  branitelja i srpskih agresora,  za što su odgovorne nadležne institucije, a ne HDZ  ili Vlada”. Predsjednik Sabora Luka Bebić stao je tom  prilikom na Hebrangovu  stranu naglašavajući da se  protivi bilo kakvim mjerama  zbog izraženog mišljenja.  Dan kasnije na saborskom  domjenku organiziranom  prije ljetnog raspusta, bilo je  primijetno kako Šeks pokušava uspostaviti neki kontakt s Hebrangom, ali da ga  on ignorira. Za mjesec dana  taj bi za HDZ opasan slučaj  mogao dobiti svoj epilog.  Njih dvojica dugo su zajedno u vodstvu stranke,  međutim odnosi između Hebranga i Šeksa uvijek su bili  nekako hladni, nikad se nisu  previše simpatizirali.


Slučaj Pašalić




Zanimljivo je da je Šeks već jednom bio u HDZ-ovom povjerenstvu koje se  bavilo Hebrangom. Bilo je to 1998. godine u vrijeme kad je Hebrang bio  ministar obrane, a njegovi protivnici u HDZ-u poput Ivića Pašalića  neslužbeno su širili priču da je Hebrang – američki špijun. Franjo Tuđman je  zbog toga  formirao posebno povjerenstvu koje nije pronašlo nikakve dokaze  kao potkrijepu tih optužbi. Šeks je bio među članovima povjerenstva.