Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kovačević: Ovdje se radi o elementarnoj nepogodi

11.08.2011. 22:00
Kovačević: Ovdje se radi o  elementarnoj nepogodi


Hrvatskoj ide jako dobro – premijerka je na godišnjem odmoru, dok su se premijeri gotovo svih zemalja, koje su u bitno manjoj krizi, vratili na svoja radna mjesta, istaknuo je Kovačević


Ribari nekada  imaju, a nekad nemaju dobar  ulov, no kada se dogodi neka  ekološka katastrofa i ne mogu  imati ulov Vlada proglašava  elementarnu nepogodu, a tako bi trebali i s građanima koji  imaju kredite u švicarskim  francima, istaknuo je Dragan  Kovačević, predsjednik GO  HNS-a Zagreb i HNS-ov gospodarski strateg na  jučerašnjoj konferenciji za  medije održanoj u prostorijama zadarskog HNS-a.
 Konferenciju s temom “Gospodarsko stanje, financijska  kriza i kako dalje” otvorila je  Vesna Sabolić, predsjednica  podružnice HNS-a Zadar istaknuvši da će posebnu  pažnju posvetiti građanima  koji imaju takve kredite,  među kojima je i ona, a koji su  večer prije u jednoj informativnoj emisiji prozvani “budući beskućnici”.
Dragan Kovačević kazao je  da je tema koja danas dominira u Hrvatskoj – kako da  građani ne postanu beskućnici, a Vlada bi se trebala pobrinuti da se to ne dogodi,  iako su svi, s premijerkom, na  godišnjem odmoru.
– Imamo ružičastu sliku  Hrvatske kojoj ide jako dobro  i premijerka je na godišnjem  odmoru, dok su se premijeri  gotovo svih zemalja, koje su u  bitno manjoj krizi, vratili na  svoja radna mjesta i pokušavaju napraviti sve da ne  dođe do pada kreditnog rejtinga. Kod nas se ne događa  ništa, jer je cjelokupna Vlada,  zajedno s premijerkom, na  godišnjem odmoru, kazao je  Kovačević pitajući se je li na  godišnjem odmoru i osamdesetak tisuća ljudi koji imaju kredite u švicarskim francima i koji strepe hoće li sutra  imati krov nad glavom.
Pohvalio se i kako su HNS,  SDP i mediji bitno utjecali da  problem građana koji imaju  valutnu klauzulu u švicarskim francima dođe na dnevni red, iako se Vlada tim problemom nije željela baviti.
– Građani ekonomski to ne  mogu podnijeti. Tečaj je  otišao gore šezdeset do sedamdeset posto i dovedeni su  u situaciju da su vratili pola  kredita, a sad imaju više vratiti nego su imali na početku.  Ovdje se radi o elementarnoj  nepogodi, kazao je Kovačević  slikovito opisujući ribare u  slučaju ekološke katastrofe i  Vlade koja bi u tom slučaju  proglasila elementarnu nepogodu.
Na konferenciji je istaknuto i da je Savez za promjene  kao rješenje predložio nekoliko modela. Prvi model je  snižavanje kamatne stope od  banaka za dva do dva i pol  posto čime bi se anulirala  tečajna razlika, a predložili su  i da se ide na princip eurizacije, odnosno vraćanje na  nekadašnje stanje kredita i  prelazak na kredit u eurima.  Treći model, o kojem Vlada  razmišlja su balon krediti koji  fiksiraju tečaj, no kako je istaknuto to je najgori model  jer se cjelokupna obveza prebacuje na potomke i ne zna se  tko će vraćati kredit.
– U ovoj situaciji banke bi  trebale podnijeti veći teret nego su spremne preuzeti, kazao je Kovačević dodajući kako HNB s mjerama više radi  da zaštiti bankarski sektor,  nego na pomoći ljudima koji  su uzeli kredite u švicarskim  francima.
Dvije najveće banke prikazale su dobit od 2 milijarde  kuna veću nego prošle godine, na što bi Vlada trebala  reagirati.


Tko vlada Hrvatskom – Vlada ili banke?




– Banke neumoljivo skidaju s računa građana i ne poštuje se ni ona  granica da ne oduzima više od dvije trećine plaće. FINA vrši ovrhu nad  svim i svačim i mislim da bi bilo dobro da krene građanska inicijativa  kako bi se to zaustavilo, jer to je protuzakonito. Građanima se ne smije  oduzimati iznad određenog minimuma za život, istaknuo je Kovačević  pitajući se tko u ovoj državi vlada – Vlada, bankarsko-financijski sektor  ili neke agencije unutar Vlade, upitao je Kovačević.


Gospodarski rast treba biti 4 posto


Prema gospodarskom modelu koji u oporbi pripremaju,  povećat će se zapošljavanje a  prihodi od turizma trebali bi  dosegnuti 10 milijardi kuna, koji  će se lučiti iz agregatne domaće  proizvodnje.  
– Sljedeća Vlada će razviti ovo  društvo. Dali smo si zadatak da  u 2012. i 2013. godini rast  BDP-a bude 4 posto i ako ga ne  bude ne trebamo biti na vlasti,  zaključio je Kovačević.