Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Lijepe Crvene kuće “crvene se” zbog ružnih ruševina

11.08.2011. 22:00
Lijepe Crvene kuće “crvene se”  zbog ružnih ruševina


U cijeloj ovoj priči važno je istaknuti da se uklanjanjem ruševina ne ulazi u vlasništvo. No, uskoro će doći do situacije da bez obzira je li suglasnost dana ili nije, kreće uklanjanje ruševina o trošku vlasnika, priča Marić
MO Crvene kuće  posljednjih godina doživljava svojevrsni procvat. Započela je izgradnja dviju  stambenih zgrada, jedna je s  POS-ovim stanovima, a druga je namijenjena stradalnicima Domovinskog rata. U  planu su još dvije, jedna je za  djelatnike Ministarstva obrane, a druga je sa socijalnim  stanovima. S obzirom da trenutačno na predjelu MO Crvene kuće živi oko 3.000 stanovnika, po svemu sudeći,  kada svi objekti budu useljivi, na raspolaganju će biti  330 stanova, što bi značilo da  će broj narasti za dodatnih  1.300.
Predsjednik MO Mate Marić kazuje da Grad Zadar planirana izgradnju trafostanice, plinske instalacije, kanalizacijski sustav i pristupne  ceste.
 Plin, škola, vrtić…
– S obzirom da je ovaj gradski predio poznat po mladim  obiteljima, zasigurno je da će  useljavanjem stanara u novoizgrađene stambene objekte porasti i broj djece. To  bi značilo da će ova gradska  četvrt dobiti osnovnu školu i  dječji vrtić. Izgradnju škole  financirat će u iznosu od 70  posto Ministarstvo znanosti,  obrazovanja i športa, a 30  posto Grad Zadar koji će izgraditi i sportsku dvoranu.  Također, planira se izgradnja  zgrade za centralne funkcije  gdje će biti smješteni mjesni  odbor, ambulanta, pošta, odnosno sve što je potrebno za  normalno funkcioniranje jednog gradskog naselja. Dakle, sve je ovo planirano, ali  se ne zna kada će krenuti  realizacija, pojašnjava Marić.
Mjesni odbor Crvene kuće  bit će prvo gradsko naselje  koje će dobiti plin.
– Ovo je naselje inače vrlo  ugodno za život. Završetkom radova na POS-ovim  stanovima i na infrastrukturi  te uređenjem okoliša, ova će  gradska četvrt zasigurno biti  idealna za život, zapravo već  je sada. Možemo vidjeti da  zgrade nisu izgrađene jedna  pored druge, tako da nemamo dojam da je beton na  beton. Istovremeno sve su  ostale privatne obiteljske  kuće prilično jednake visine i  ni jedna ne strši, zaključuje  Marić.
Povećanjem broja stanovništva, povećat će se i broj  vjernika. No, za sada izgradnja crkve u ovom dijelu grada nije planirana. Vjernici  pohađaju župnu crkvu sv.  Ante na Smiljevcu gdje se  djeca kroz vjeronauk pripremaju za svete sakramente.
Leglo štakora
– Svakako da bi bilo dobro  da se nađe mjesta za župnu  crkvu, dodaje predsjednik  Mjesnog odbora Crvene  kuće.
No, ovo vrlo perspektivno  naselje koje će zasigurno biti  dobar primjer svim ostalim  gradskim predjelima kako  treba biti uređeno, kao naselje budućnosti, dugotrajno  muči problem ruševina iz  Domovinskog rata, a ima ih  petnaestak.
– Nakon dugog niza godina  krenulo se prema rješavanju  ovog problema, ali ne s očekivanim tempom. Da bi se  ruševine uklonile, traži se suglasnost njihovih vlasnika.  Od 15 objekata, samo su dva  vlasnika poslala suglanost da  se uklone ruševine, kazuje  Marić.
Grad Zadar financira uklanjanje ruševina te je angažirao nezavisnog  građevinskog vještaka koji  izradi procjenu prije svakog  uklanjanja objekta. Da bi se  cijela stvar ubrzala, postoji  uporište u zakonu koje kaže  da treba ukloniti objekt koji  ugrožava sigurnost života i  zdravlje čovjeka. Ruševine  su postale leglo štakora, pantagana i miševa, stoga okolno  stanovništvo strahuje, a osobito u ljetnim mjesecima kada su prozori i vrata otvoreni,  da štetočine ne uđu u obiteljske domove. Također, postoji bojazan da djeca ne nastradaju igrajući se na ruševinama kao što se to dogodilo  prije nekoliko godina.
– U cijeloj ovoj priči važno  je istaknuti da se uklanjanjem ruševina ne ulazi u vlasništvo objekta. No, uskoro će  doći do situacije da bez obzira je li suglasnost dana ili  nije, kreće uklanjanje ruševina o trošku vlasnika. Grad  Zadar angažirao je nezavisnog građevinskog vještaka  da izradi procjenu prije svakog uklanjanja objekta, zaključuje Marić dodajući da  su u cijeloj ovoj situaciji iznimno angažirani gradonačelnik Zvonimir Vrančić i  dogradonačelnik Dražen Grgurović.