Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Merkel će podržati Hrvatsku i Kosor

11.08.2011. 22:00
Merkel će podržati Hrvatsku i Kosor


Poznato je da Angela Merkel i Jadranka Kosor imaju i jako dobre osobne odnose, ali ovo nije predizborna kampanja, tvrdi Jandroković


Njemačka kancelarka Angela Merkel za desetak dana trebala bi posjetiti  Hrvatsku u sklopu turneje  po nekoliko zemalja regije, a  njezin dolazak nešto više od  tri mjeseca prije parlamentarnih izbora otvorio je pitanje stiže li ona i kao potpora HDZ-u, politički srodnoj stranci kancelarkinog  CDU-a, te može li uopće podrška jednog važnog stranog  političara poboljšati izborne  šanse vladajuće stranke.
Član predsjedništva  HDZ-a Gordan Jandroković,  koji je u svojstvu ministra  vanjskih poslova i europskih  integracija ovog tjedna primio njemačkog kolegu Guidu Westerwellea, ne skriva  da se dolazak šefice njemačke vlade “treba gledati i u  kontekstu dobrih međustranačkih odnosa” HDZ-a i  CDU-a.
Politička potpora
– Mi imamo odličnu suradnju s njemačkim demokršćanima unutar Europske  pučke stranke (EPP), a poznato je da Angela Merkel i  Jadranka Kosor imaju i jako  dobre osobne odnose. No,  nije ovo kampanja, izbori su  još daleko. Ipak će nam tom  prilikom primarni biti odnosi  Njemačke i Hrvatske koji su  odlični, kazao nam je Jandroković dan nakon što je s  Westerwelleom najavio skori  dolazak njemačke kancelarke. Jandroković je posebno  zahvalan Berlinu na angažmanu u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom i  tvrdi da Merkel stiže kako bi  još jednom, sad kad su pregovori okončani, potvrdila  potporu Hrvatskoj.
I diplomatski izvori napominju da će njemačka kancelarka istaknuti Hrvatsku  kao uzor za zemlje regije, “da  se napor i reforme isplate, ali  da nema popusta” na putu u  EU. Naš izvor vjeruje da će  Merkel izbjegavati otvoreno  stranačko izjašnjavanje u korist HDZ-a, mada potvrđuje  da se “politička potpora podrazumijeva”, podsjećajući  da Kosor i Merkel pripadaju  istoj grupaciji europskih  stranaka, EPP-u.
Angela Merkel već se jednom uključila u HDZ-ovu  kampanju. Bilo je to 2007.  kada su ona i još trojica tadašnjih premijera –  Jean-Claude Juncker iz Luxembourga, Bertie Ahern iz  Irske te Kostas Karamanlis iz  Grčke – sudjelovala u preizbornom spotu. Međutim, i  SDP je povremeno na svojoj  strani imao europske lidere,  ali to nije imalo učinka. Mjesec dana prije izbora 2003.  tadašnjem premijeru Ivici  Račanu u posjet je stigao njemački kancelar Gerhard  Schröder iz prijateljskog  SPD-a.
Schröderova podrška  SDP-u
Njegov jednodnevni boravak u Zagrebu ostao je  upamćen po izjavi “ne krijem  za koga mi srce tuče” kojom  je Schröder odgovorio na novinarsko pitanje je li njegov  dolazak potpora Račanu  uoči izbora. Zanimljivo se  prisjetiti i da je HDZ tada  negodovao poručujući da je  vladin ured za protokol morao predvidjeti i Schröderov  sastanak s tadašnjim šefom  oporbe, Ivom Sanaderom.
Saborski zastupnik SDP-a  Tonino Picula, koji je u to  vrijeme bio ministar vanjskih  poslova, smatra da je s obzirom na ekonomsko stanje u  zemljama članicama Unije  “teško vjerovati da neki od  tih političara, pa makar i formata Angele Merkel, mogu  uvjeriti hrvatske birače da  glasuju za jednu lošu vladu”.
– Što se tiče rezultata izbora, posjeti tog tipa posve  su irelevantni, zaključio je  Picula.


Picula: Mali utjecaj stranih političara




Tonino Picula prisjetio se da je koalicijsku Vladu uoči izbora posjetio i  europski povjerenik za proširenje Günter Verheugen.
– Bilo je to u trenutku kad smo poduzeli prve uspješne korake prema  članstvu u Europskoj uniji. Verheugen je bio vrlo otvoren u podršci SDP-u,  a znamo kako smo prošli, istaknuo je Picula, dodavši da u današnje vrijeme  strani političari mogu još manje utjecati na rezultate izbora u Hrvatskoj.