Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ninsko vijeće odbilo prodati dionice Cromarisa

11.08.2011. 22:00
Ninsko vijeće odbilo prodati dionice Cromarisa


Dobiveni novac usmjerit ćemo u podmirenje dvije do tri rate kredita koji Grad isplaćuje već 8 do 9 godina, najavio je Ćurko, no oporba je njegov prijedlog odbila


Petero vijećnika  Gradskog vijeća Nina bilo je  protiv, dvoje suzdržano  a četvero za prodaju  dionica Cromarisa,  bivšeg Cenmara, čime  su odbili prijedlog gradonačelnika Emila Ćurka, koji je predložio  sklapanje posla za oko  2.863 dionice vrijedne  399.000 kuna.
Gradonačelnik Ćurko  je vijećnicima uz ostalo  kazao da se radi o dionicama još iz 2002. godine, koje su nastale u  vidu dugovanja onodobnog Cenmara prema  Gradu Ninu na ime raznih komunalnih davanja, o čemu je onda postignut zajednički dogovor.
– Budući da sada Cromaris uredno podmiruje sve obaveze, moja je  procjena, kao i mojih suradnika te gradske financijske službe, da bi nam u ovom  trenutku bilo korisnije navedene dionice unovčiti, a  dobiveni novac usmjeriti u  podmirenje dvije do tri rate  kredita koji Grad isplaćuje  već 8 do 9 godina. Na ovaj  način ne želimo “zakrpati”  gradski proračun, jer Grad  stabilno posluje i ovog trena  na računu raspolaže s pola  milijuna kuna. Na vama je  da odlučite, kazao je  obraćajući se vijećnicima  gradonačelnik Ćurko.
S Veršićem su se na isti  način složili Endo Sipina  (SDP) iz Nina, Boško Jurlina (HNS) iz Žerave i još  nekolicina ostalih vijećnika.  Prijedlog prodaje dionica na  koncu ipak nije prošao jer su  protiv njega dignula ruke petorica vijećnika, četvorica su  bila za dok su dvojica ostala  suzdržana.
“Nemamo nikakve  koristi od dionica”
Njegov prijedlog podržao  je predsjednik vijeća Davor  Ćurjurić, dodajući kako u  ovih devet godina Grad nije  na ime navedenih dionica,  čija pojedinačna vrijednost  iznosi 139,54 kuna, dobio  niti lipe u vidu dividende.
– Mi ovdje nemamo apsolutno nikakve zarade i ne  znam zašto bismo držali taj  novac koji neće spasiti grad  niti nam je o glavu. Ja sam  također za to da ih prodamo,  kazao je Ćurjurić.
Ipak, većina vijećnika je  bila suprotnog mišljenja.  Najžešće je reagirao donedavni HDZ-ov, a sada nezavisni vijećnik, Ive Veršić iz  Ninskih Stanova.
– Imam informaciju da će  Cromaris nastaviti uspješno  raditi i ne vidim razloga  zašto bismo im dali da postanu stopostotni vlasnici.
Na aktualnom satu o  prodaji ribe, prometu,  Vigensu…
Tijekom aktualnog sata  koji je prethodio glasovanju  vijećnici su postavili brojna  pitanja. Zdravko Lipotica  (SDP) iz Nina je pitao kada  će se konačno uvesti reda u  prodaji ribe i poljoprivrednih proizvoda u Ninu, Endo  Sipina (SDP) je li poznat  zagađivač obližnje Miljašić  jaruge, Zlatko Burela  (HDZ) što se poduzima kako bi se riješio problem prometnog kolapsa u Ninu iz  smjera Ninskih Stanova te  što se čini da s, kako je  rekao, “vražje” farme krava  prestanu širiti nesnosni mirisi po Ninu i njegovoj okolici? Nezavisni Bože Mustać  pitao je kada će se konačno  riješiti pitanje obitelji hrvatskog branitelja Olivera Vitoria te kada će se krenuti s  izgradnjom crkve u Grbama.
– Radimo na tome da do  narednog ljeta izgradimo  tržnicu i ribarnicu zatvorenog tipa, jer je ovakvo stanje  neodrživo. Za rješenje prometnih problema iznalazimo  dogovor s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste u Zadru, morat  će se izgraditi zaobilazni rotor i nadamo se da će to biti  riješeno do početka ljeta  2012. Miljašić jaruga je zaista bila onečišćena, pozvani  su bili stručnjaci iz Hrvatskih voda iz Zadra i Splita,  inspekcije, ali do danas još  nije utvrđeno uslijed čega je  došlo do zagađenja. Što se  pak tiče farme Vigens oni su  nam u više navrata obećali  da će ugraditi odgovarajuću  opremu i nadamo se da će se  to uskoro dogoditi. Pitanje  smrada i nesnosnih mirisa  možemo jedino riješiti projektom izgradnje sustava kanalizacije koji će po našim  predviđanjima proraditi  2016. godine. Crkve u Grbama i Ninskim Stanovima  će se početi uskoro graditi, a  problem obitelji Vitori u Grbama rješavamo uz pomoć  Općinskog suda u Zadru, jer  je gradsku parcelu u Grbama  zaposjela osoba koju se mora zakonski izmjestiti, a na  kojoj planiramo postaviti  montažnu kuću za obitelj  Vitori, kazao je gradonačelnik Ćurko.


Naplata parkinga u zoni 3




Vijeće je prihvatilo dokument o procjeni ugroženosti stanovništva,  materijalnih i kulturnih dobara te zaštitu okoliša od katastrofa i velikih  nesreća. Vijećnici su se pozitivno očitovali da se u tzv. zoni 3, koja  obuhvaća polovicu Turističkog naselja Ždrijac od Ilirske ceste te prostor  ispred Cromarisa i Solane, krene s naplatom parkirališta.


Pavlović nije u sukobu interesa


Dogradonačelnica Dalija Pavlović (HDZ) podijelila je vijećnicima  dokument u kojem stoji odluka  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH od 19. svibnja  ove godine, prema kojoj ona kao  direktorica ureda TZ-a Zaton i dogradonačelnica ipak nije u sukobu  interesa, a za što ju je navedena  institucija početkom ove godine  kaznila s 10.000 kuna.